Tuesday, December 24, 2013

hidup sebagai manusia bersyukur

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.

Alhamdulillah, sejak kerja ni banyak benda aku belajar.
macam mana nak simpan duit
macam mana nak urus duit.
well said, aku memang dah start kumpul duit untuk impian yang satu itu
kahwin.
gila kau umur 23 takde rasa nak kawin.


kadang-kadang aku rasa apa yang aku milikki sekarang ni tak mencukupi.
padahal ramai orang nak gaji macam aku.
but serious talk,
makin tinggi gaji,
makin membuak nafsu.
padahal dulu masa belaja r RM 2000 cukup untuk 5-6 bulan.
so what's the different?

Alhamdulillah,
aku dah keluarkan satu buah hati baru.
warna putih.
tak sangka loan lepas.
aku takde perancangan pon, tapi sebab aku rasa tak sesuai naik motor dengan baju kurung,
mak aku suruh amek satu.
ceh bunyi mcm tak payah bayar kan?

hasil kerja, aku belum nak nikmati dengan vacation bagai.
cukuplah aku katakan, aku kurang minat bercuti kemana-mana.
belum masanya.
bukan taknak, tapi biarlah lepas-lepas ni.
benda tu bila-bila pon boleh pergi.



kadang-kadang jeles jugak dengan kawan-kawan aku.
tak kerja tapi melancong kemana-mana.
but who knows kan yang sebenarnya diorang kerja sambilan yang dapat bawak dorang berjalan?
so just bersyukur, my self!
kenapa perlu cemburu dengan rezeki orang lain. *muhasabah hati semula.
aku ada misi penting.
aku nak nikah dulu.
kemudian menabung untuk bawak mak buat haji atau umrah.
itu sahaja untuk mid-term.


short term? habeskan dulu master aku.
sambil kumpul duit kawen.
 itu paling short.
tarikh bila?
some date in 2015.
insyaAllah ;)


 

Monday, December 2, 2013

just another us.

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.



this is just another month for us.
thanks for be always beside me.
there's no words can describe how much i love u.
 .
.
.

to other half of me,
terima kasih sebab sentiasa memahami dan menerima diri ini.
awaklah tanah yang sudi menerima air seperti saya.
yang sedia menerima sy yang kadangkala mampu membawa arus yang deras dan kadangkala juga mampu menenangkan. (lebih banyak deras =P)
.
.
.
 thank you. thank you. thank you love.