Tuesday, April 23, 2013

Malu lah ISLAM :(

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.

Alim. lelaki yang beragama Islam.
satu petang yang damai, Alim ternampak dua orang lelaki sedang duduk berbincang.
Alim rasa mcm kenal mereka tu. tapi die buat donno je lah. tapi dalam hati still curious sebab die rase lelaki-lelaki tu mcm popular je. so die pon pergilah tengok sebab nak pastikan apa yang die nampak tu betul. and yes, mereka adalah Obama dan Bush! jadi Ali ni kekonon bajet rapat pergilah menyibok.

Alim: Hai Obama. Hai Bush. apa yang kamu berdua bincangkan?
Obama: kami sedang merancang perang duania ketiga.
Alim: bagaimana?
Bush: kami akan membunuh 140juta orang Islam dan Angelina Jolie.
Alim: Hah! kenapa Angelina Jolie?
Bush: Obama, lihat. betulkan. orang isalm sendiri tidak bertanya tentang kenapa 140juta orang Islam. mereka lebih menanyakan tentang Angelina Jolie tu.
Obama: mengangguk dan tertawa.

ini hanyalah sekadar membayangkan kondisi sahaja.
bayangkan, kita sesama islam tidak mengambil berat sesama sendiri.
macam negara kita sekarang.
sebab pilihanraya, masing2 bermasam muka.
kutuk mengutuk.
kite nagara Islam, bersatu lah walau lain parti.
yea, aku belum layak nak kata mengenai pilihanraya.
sebab tu aku rela jadi pemerhati.
menilai dalam hati mana yang benar, mana yang memperjuangkan agama, mana yang menabur janji, mana yang bermulut manis. just see.
tapi perlu ingat. kita negara Islam.
kita beragama islam.
jangan sebab hal dunai, kite berpecah belah.
#ingatan untuk diri sendiri juga.



No comments: