Saturday, December 31, 2011

2011-2012.that's only a number.

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.


hari terakhir di 2011.
tahun yang sangat complicated dalam hidup aku.
simple pade certain part.
complicated pade part yan orang tak nampak.
terima kasih Tuhan atas pengajaran yang berikan kepada aku.
masih ade pengajaran yang aku perlu kutip dalam perjalanan hidup aku.aku bersyukur di ajar kekuatan hati dan kekuatan jiwa. meskipun masih banyak yang perlu aku belajar. mengenai azam, biarlah. sebab tahun 2011 ni aku memang takde azam yang spesifik.. untuk 2012, aku masih berharap yang same.
malu kalau tak dapat azam yang aku hebah2kan tu. biar simpan dalam hati. cume berharap menjadi hamba yang sentiasa bersyukur dengan setiap pemberian yang Dia kurniakan.


mengenai yang simple tu. aku bersyukur. hidup aku masih sederhana walaupon ade benda yang aku takretinakbersyukur. masih bersyukur sebab ade benda nak belajar kat sini. nak transform diri jadi lebih baik. ya, walaupon belum sepenuhnye. but ade something yang aku berubah. okla kan, dr takde.


mengenai hati, aku masih bersyukur. masih ramai yang memerlukan aku. terlalu kaya dengan kasih sayang yang didermakan oleh orang2 disekeliling aku. mak dan abah. adik beradik. yang tersayang. kawan2. rumet. kosmet*certain ;p. labmate.soulmate(?). terima kasih untuk kasih sayang yang sangat2 bernilai dalam diri aku. bersyukur dikurniakan kalian dalam hidup ni. maafkan untuk segalanye2. dari apa2 segi pon. pade seseorang. maafkan aku. terlalu besar dugaan ini. cubalah kuatkan hati. ya, yakin pada jalan yang tertulis untuk kite. jalan Allah itu indah. memang sangat2 indah. cume peritnye dirasakan bile kite tak bersyukur. dan ya Tuhan ku, aku bersyukur untuk pengajaran ini. terlalu bernilai. sebab complicated ni la buat aku sangat2 menghargai orang lain. walaupon sedikit terlambat. masih ade. sebab lumrah hidup.
"manusia memang selalu terlambat menghargai."


mengenai tahun baru, selamat datang.
selamat mengurangkan tahun aku countdown aku nak kawen. yea. insaf sekali lagi. kematian semakin hampir. Tuhan, matikan aku dalam keadaan islam dan iman.*amin.


ouh, tahun baru ni belum ade azam. tak terfikir. cume harap yang baik2 saje. mane ade yang nak tak baik kan? harap semakin bersabar. kurangkan benda2 yang menyakitkan hati orang lain. mungkin maaf boleh dihulur dulu.  
MAAFKAN SALAH SAYA YANG BAKAL MENDATANG. adeke? ;)


Tuhan, jangan jadikan aku seorang manusia yang tamak. jadikan aku bersyukur dengan kasih sayang yang sedia ada. jika ada yang sakit hati dan terluka pada aku, maaf. Tuhan, berikan jalan yang terbaik untuk aku dan mereka yang aku maat2 sayang.. jangan la Kau berikan duka kepada mereka diatas kesalahan aku. tak sanggup melukakan hati mereka hatta sedikit goresan luka sekali pon..tunjukkan kami jalan yang terbaik..jika apa yang aku lalui ini sementara, akhirilah semua ini. agar tiada lagi yang terluka diatas "kesilapan" (mungkin) yang sedag aku lakukan. 


ps/: tears fall for hoping something better.



Wednesday, December 28, 2011

eh, aku nak lah!

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.



fakta
harga RM4.00
ade kat Johor je macam ni. 

first time tengok benda ni. aku rase benda ni mesti tak sedap since aku kurang sikit dengan makanan manis apetah lagi makanan yang sejuk2 dan manis2. huahuahua. then, mase nak makan benda ni aku tengah kenyang giler. so, bajet macam malas makan banyak. sekali sedaaaapppp wwoo. siyes sedap gile. then, aku realize something, tolong la. aku craving benda alah ni. ;(

p/s: please bring it to me.


Friday, December 23, 2011

221211ape lagi yang lebih teruk dari hari ni.

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.


sekarang dah masuk 231211 kan?so, aku dah boleh la nak cerita yang pasal yang 221211 tu. sebab aku dah melalui the whole day. the suck(est) day of mylife maybe.
yeah, i started my day dengan semangat nak presentation. pagi2 Dr Wan dah bagi RM50 untuk kiteorang. pasal die memang dah janjilast week dengan aku dan kawan aku yang die nak belanje after presentation. tapi die tak dapat nak join. so, mood dah okay dah. sape tak suke nak makan free weh. lagi2 timer terdesak hujung2 sem nih. even aku tak tahu sangat pasal ape aku nak present tu. jujurla. aku tak sempat nak go trough abes kat situ. memang sangat2 tension. but bile aku tengok Dr yang aku tak suke tu xde, aku takdelah tertekan sangat. but, sebelum aku masuk, the other lecturer
(Dr Wan) keluar. then masuk berdua dengan sorang lagi yang aku harap2 takde pada hari tu. OMG. what a damn plan it is? come on la.. kebetulan hapekejadah macam ni? kenapa time aku dan saat aku baru die nak masuk. ok, let me emphasize on this situation. SHARP ON TIME. on my presentation time! suck. aku giler down tengok die dok tersengih2 macam kerang ok. yang sure lagi busuk la kan.
macam yang aku jangka la. aku memang akan ditembak pada hari ni. but aku tak sangka. aku bukan setakat kena tembak ok. aku terus kena bom dengan peluru berpandu. sial. tak abes present kot. ok, kalau betul die nak kejar mase yang ade setengah jam tapi ade lagi 5 presenter, kenapa aku yang prepare macam nak gile ni tak abes. bertmbah aku rase geram sangat2, Dr tu xde kaitan tapi die yang over2. heh. siap sound2 aku. dan tak malunye beliau mengatekan aku menipu. weehhh.... aku ni kalau nak menipu bukan dengan lecturer lain la. dengan die maybe.

keluar je lab, siyes aku menangis abes. sebab sakit hati sangat2.



baru teringat yang adek aku punye result PMR keluar harini. mak aku mesej cakap adek aku dapat 7A1B. i'm shocked actually. and i'm proud of him. aku terus kol mak aku. ade dua sebab aku menangis time on call tu. pertama. sebab aku meluahkan betapa aku sakit hati dengan lec tu. yang kedua. sumpah aku bangga sangat2 dengan adek aku. he almost give up on what he done. ujian satu. banyak fail. banyak sangat yang teruk. aku bagi soalan math simple pon tak dapat jawab. pertengahan tahun pon same. penggal kedua, better. trial pon just nice. this is not the main point. yang paling utama sebab mase die PMR, parent aku tengah keluar masuk hospital. mak aku siap pesan, pandai2 la urus diri. mak takleh nak fokus on die. pity him. he go trough the hard time by himself.. kalau aku la, confirm down sebab xde yang nak ambek tahu pasal kau. mak just gosokkkan baju, kau pandai2 la nak pergi pekse, nak jawab tunggang terbalik atau ape. i'm really proud of him. ganjarannye, die dapat kasut futsal idaman die. yeah, yang branded for sure. dari kakak aku la. kalau aku, belum mampu lagi nak semua tu. ;) tahniah bro.



balik kelas, aku ingat nak update blog. sebab aku rase aku dah go trough hari yang cukup menyakitkan hati. oh damn. bukan je menyakitkan hati, malah fizikal aku pon sakit. first, sakit giler kepala sebab nangis+hujan. kedua, petang tadi lepas magrib aku jatuh terduduk dalam bilik air sebab licin. damn it myself! kau jatuh dan nasib takde orang tengok. kalau tak, memalukan. haha. padan muka aku. berakhirnye jatuh tu, tu kire end up 221211 aku la. sumpah aku taknak lagi hari yg macam ni. ;p




Wednesday, December 21, 2011

duhailecturerkusayang.

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.


kadang2 saya rase saya ni yang over2 menyampah kat dr.
kadang2 saya lagi rase dr memang anti saya.
evendo dulu mase orang dok kutuk2 dr, and.... saya ade la jugak join2. tapi seriously saya memang ok2 jek dengan dr. sure saya akan rase macam lecturer ni ok sangat sebenarnye. cume care dr yang macam technician ni yang buat orang lain dok kutuk.
yeah, gaye dr memang macam technician. atau lebih baik saya kate yang gaye seorang kerani menunjukkan lebih2 la gaya.mutu.keunggulan. -.-"
tapi sekarang saya  noticed. Dr memang suke cari pasal dengan saya . sebab tu dr tanda kertas tutorial saya sesuka hati dr dengan memberikan jawapan "suka hati saya la nak tanda macam mane" mase saya dok tanye kenapa jawapan saya ngan member same tapi dr salahkan yang saya siap bulat besar2 atas kertas jawapan saya padahal orang lain yang sebijik sejiban tu dr betulkan.
lepas tu, setiap ape yang saya cube nak kate, dr cantas dan bangkang. lepas tu ade je benda yang saya buat dr nak tegur.


dear lecturer ku sayang.
saya tahu perasaan saya yang benci ni agak menuntut saya bersabar dengan karenah dr dan memintak agar saya terus bersabar demi markah saya . yea. kalau bukan sebab ni, dah lame saya tak datang kelas yang dr ajar. hmm walaupon dah banyak minggu saya  dok ponteng tutorial dr tu.


dan pertama kalinye dalam hidup aku, aku merasakan bahawasanya aku sangat2 tertekan untuk presentation aku esok dek kerana dr ni pon terlibat sekali. sebab dr ni suke soal. dn dari sini aku nampak dah mase depan presentation dielectric aku macam mane. yela,  dr kan grade kat jepon in electrical engineer. aku cube untuk ikhlaskan hati. bersabar dan berdoa agar aku boleh menerima cara dr tu. sebab macam2 mane pon, kau adelah orang yang paling tinngi darjat dalam hidup aku selepas mak abah aku..



p/s:banyak.sangat.pikir.sampai.sakit.kepala.



Monday, December 19, 2011

awaksweet.

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.


saye tak suke benda manis2. melekit.
saye pon tak suke makan manis2. sakit.
tapi saye suke awak sebab awak 'manis'. ;)
awak tak melekit. awak tak buat saye sakit. sebab tu awak berbeza dan saye suke kat awak.
erm, awak tak kisahkan? ;)saye tahu dan saye yakin awak tak kisah. sebab dengan yakinnye saye boleh kate lagi awak sayang sangat kat saye..;p


for my dear fiance. thanks for keeps cheer me up every day. evendo sometimes i feel u're annoying me, but u know how to repair the day and especially my mood. iloveusomuch. and i u know everyday i will tell u the same thing. but what u had done to me sweeter than mine. i never regret to have u in my life. since day one i know u, i'm so happy because of what are u trying to do for us. everything.
sebab saye memang keras kepale. sebab saye memang susah nak mengalah dan saye memang degil ;)
for u my dear fiance , i wanna to say sorry and thanks for being around me and warm me with your love. i promise u that i'm trying hard for not hurts u evendo sometimes i make it more and make u sad. iloveusomuch ;)
  • u wake me up every subuh for solat. iloveusomuch .
  • u never give up for seek my forgiveness if u go wrong and evendo sometimes, its my fault. iloveusomuch .
  • u always keep saying that u are the most luckiest on to have me. that the sweetest words i ever heard. iloveusomuch .
  • u keep make me laugh when i'm sad. iloveusomuch .
  • u make me comfort when i need someone. iloveusomuch .
  • u never blame and said i'm mengade2 sebab menangis rindu nak makan masakan mak. iloveusomuch .
  • u're the most worried person bile saye tak turun makan or saye memang takde rase nak makan. iloveusomuch .
and i know u will never change till i get my LAST breath ;p till the end of my breath. i never mind if i'm hurt because of u because i know, only u can cure the heart. and also my heart don't want any other person to make it better. it want u and i mean, really only u.


for my dear fiance ,
here i want to tell u. i never bored to tell u how much i love u. i make the pain but i can't give the cure. i'm sorry for anything that i've done make u upset with me. and for that, i already told u so that u never regret to have me in your life.my promise for not to do it again coz i've no purpose on doing that. i wanna give u time. so that u're really know me. so that i'm not hurting u anymore. i wanna give u a space to know me well. my bad and all my 'sucks' way. i will give it. because i already told u. iloveusomuch








Sunday, December 18, 2011

sayajawapdekatsinisebabsayamalu ;)

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.


ahhh..
tersipu2 malu rasenye bila ditanya
"sudi awak hidup bersama saya selamanye?"
bukan tak biasa ditanye soalan macam ni. rase2 dah banyak kali ditanya. aish. kali ni malu la pulak nak jawab. mengadekan. saya tak kisah. bukan selalu saya nak mengada dengan awak. kalau saye serius pon nanti awak jugak tak suka kan. kalau saya matang awak pon tak suka kan. saye tahu...;)


kalau sekali lagi saye ditanye tentang sudikah saye bersame dengan awak selamanye, saye nak awak bace jawapan saye.


"dari mula saye kenal dengan awak, saye mengharapkan sesuatu yang indah untuk akhirkan hubungan ni. yea, macam selalu saye takkan pernah berharap ianya berakhir sebab walaupon saye dah ade cucu 10 orang pon, saye masih nak bercinta dengan awak..;) lagipon awak sendiri tahu betapa saye sayangkan awak dan perlukan awak sangat2 dalam hidup saye. mane mampu saye nak hidup kalau awak takde. jawapan saye mestilah YEA. saye memang akan sudi dan sentiasa sudi bersama dengan awak seumur hidup saye. dan i'm already ready for that moment.


the moment you bring addition tittle for my name. madame.
the moment you put the ring on my finger. the moment i'll be with u for whole my life.
the moment you become the most important person in my life. the king of my heart.
the grandfather for my grandchildren.
evendo i keep saying
"sape nak kawen dengan abang?"

"mane ade sayang nak ade anak dengan abang?"

"abang suka perasan kalau sayang cintakan abang. mana ade!"



my dear. that's full of lies. i swear i'm lying. the most3 words i wanna to say is. i wants u and i really love u. more, i wanna be u till the end of my life. saya nak bercinte dengan awak bukan setakat sampai ade anak lepastu huru hara. nope. saye akan bercinte sampai saye mati. for that. tolong tunaikan impian saye.itu saje. dan jawapan saye maseh same. saye sudi.*saye malu."






p/s:bercintasampaimati.iloveudamnmuch.




Saturday, December 17, 2011

updateupdateupdatetheheart.iloveu.

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.


sebenarnye takdelah idea sangat nak menaip malam ni. but i have to try sebab otak ni makin lame makin tumpul dengan idea2. yea, aku dah disable orang untuk komen blog aku yang makin teruk nampak gaye nih. dah taknak bagi orang komen2 dah. nak bace, bace. taknak bace sudah..bukan taknak update tapi biaselah. name pon student senior. ceh, macamlah kau senior sangat kan. aku ade setahun setengah lagi nak grade ok. erti kate lain, 3 sem jek nak grade lagi. erti kate lain, makin dekat la tarikh aku nak kawen.


kawen.kawen.kawen. serius aku memang jeles dengan orang yang dapat kawen muda. serius jeles kau tahu. sebab aku pon nak jugak. cume belum berkemampuan dr segi material. ok, aku nak cakap duit.
mahu tak jeles. apak kau orang kaye. bapak mertua kau orang kaya. kau dan suami kau belajar. tapi kau masih boleh kawen macam takde langsung masalah duit. lepas tu, kau siap boleh panggil CST Production tu untuk buat video kawen kau.-.-" aku? singgit pon xde dalam purse ni tau. ok tipu. ;p


untungla dapat kawen awal. best kan. macam aku ni alahai.. dr setat cakap pasal kawen kat matrik, sampailah kawan aku dah nak masuk setahun dah kawen, aku tak kawen2 lagi. ceh, beliau siap gelakkan aku kate aku kelakar sebab dr dulu cakap nak kawen, tak kawen2.
bukan ape, sebab aku...
  • ramai sangat peminat
  • ramai sangat bakal suami
ok tipu. sangat menipu. aku ade sorang mamat jek dalam hati nih. sorang suami *bakal dalam hati nih. xde suami ramai2 kan sayang..;)
he is my lovely friend. my husband to be. my best friend. my children's dad. my partner when i get older. my love till the end *insyaAllah. erm. tak kisah la nak kate ni entry gedik ke hape. i don't care. but u have to know that. kalau aku senyum sorang2 tu biar la. sebab die tengah buat aku happy. kalau aku gelak macam nak giler on that day, pedulikan. sebab he make up my day. swear. i never feel this 'feel' to others. i'm trying to be normal, but he make me crazy of him. and for the first time in my life, i'm really ready to be a wife for someone i really love



it doesn't matter ape pon yang orang nak fikir sebab aku rase aku dah jumpe ape yang aku cari. Tuhan adil. He make me hurts coz He keeps me for someone better. and i already found my mr.chef yang keje kat giant..kelakar kan. tapi tak kisah la kalau mula2 dulu aku rase die annoying sebab panggil aku kakak. annoying sebab die selalu seyum kat aku walau aku rase tolongla, jangan senyum. keje jek la diam2 kat situ. but, he become of my heart's part since he show his love towards me. yea, aku pernah bercinta dengan lebih dari sekali. setiap manusia mengharapkan itula yang terakhir. kuasa tuhan takde sape yang boleh lawan. Tuhan buat jalan cerita aku cukup indah walaupon diselang selikan dengan duka. sekurang2nye sekarang aku boleh menarik nafas lega. masih ade yang terbaik Tuhan simpan untuk aku. i love him.so much.i mean. damn3 much.


buat encik tunang.
awak dah buat yang terbaik malah lebih dari apa yang saye harapkan. saye selalu berdoa supaya awaklah yang terkahir dalam hidup saye walaupon saye mengharapkan ini takkan ade akhirnye.
terima kasih sebab selalu cube membahagiakan saye dengan katekan yang awak akan buat saye perempuan paling bahagia dalam dunia ni bile saye bergelar isteri awak kelak*insyaAllah. terlalu banyak kebaikan yang awak lakukan sampai saye tak nampak cela yang ade pade hubungan kite. yea, walaupon sebulan sekali nak jumpe pon payah, awak selalu ade di hati saye. malah kadang2 saye tak rase awak jauh dari saye. WALAUPUN perangai saye tak matang *ok, memang taknak matang pon, awak selalu kate saye comel bile buat perangai tak matang..:D 

mane ade yang nak kate saye macam tu? xde pon.. awak jek yang ready to hold me anytime whenever i'm falling down..awak je yang sanggup nak layan ego saye ni.awak je mampu nak melayan keras hati dan keras kepala saye. betul ;) even mak saye tak mampu nak melayan kerasnye hati saye ni. bile saye kate hitam, no one mampu nak tukar jadi kelabu apetah lagi putih. tapi dengan awak saye rase saye ready nak mengalah apepon..:)

bile awak kate awak bace blog saye, the most sweet part is u tell me "terlalu banyak yang sayang lalui dalam hidup. dan abang janji takkan buat sayang sedih macam tu sekali ". swear, it make my tears really wants to fall. i'm pretty sure i'll be with u..evendo jauh, tapi...
let me finish my words.so that u can sleep well tonite ;p i love u much2 more for you my dear. i really miss u. the way u treat me make me the luckiest person on earth to have u. sometimes i annoyed u, but u must know something. no body can love u as much as i do. ;)

see.. u already mine! no one can make like this. yeah. i noe u want it too..*yakin! ;p


p/s:i'm counting the days for us ;)