Monday, September 5, 2011

bila rakyat malaysia prihatin SANGAT~

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.


bukan nak cakap pasal misi bantuan kemanusiaan yang menyebabkan kehilangan nyawa.
bukan nak kate pasal malaysia terlalu pemurah sampai hantar semua bantuan sedangkan ade nasib rakyat yang tak terbela tu.
cume ni keprihatinan rakyat malaysia atas jalan raye.
prihatin SANGAT sampai buat orang lain terlibat same.


ni kisah manusia yang jadi mangse atas kesalahan orang lain.
rakyat malaysia termasuk aku mungkin,
suke sangat tengok eksiden eh?
kadang2 tu siap ade eksiden lain sekali sebab semate2 main brek2 tengok orang eksiden kat lane sebelah.
contoh paling dekat dengan aku, semalam.
teksi yang aku naik tu eksiden sondol kereta depan sebab 
keta yang KAT DEPAN-DEPAN SANE tu main brek2 sebab nak tengok kete yang lane sebelah kanan nun eksiden masuk dalam parit.
aku yang dari nak cepat nak kejar sembahyang asar pon tersangkut2 kat situ.
tak pasal2 pakcik teksi tu melayang ratus-ratus kat situ sebab taknak panjang2kan citer.
lagipon memang dah tertakluk,
apepon salah kenderaan tu,
yang menyondol akan salah!
tak  kisah la tak sengaje ke,
jalan licin dan brek tak makan ke.
yang aku kesal dengan sikap pompuan yang tak menyabar tu.
tengah pakcik tu nak keluarkan duit, 
laju jek tangan die nak ambek semua duit pakcik tu kat situ.
WTF! 


hello girl,
awak tu pompuan. jangan la nampak sangat tamak dan tak bertimbang rase tu.
kamonla. behave sikit kat atas jalan raye.
biar ade sikap bertimbang rase.
bukan pakcik tu taknak bayar pon awak, die dah nak keluar duit.
sabar lah. yang awak buat nampak macam dah kemaruk sangat nak duit sebab dah berjoli sakan mase raye tu kenapa?
buat saye nak kate F! kat awak~


untuk semua rakyat melaysia yang bergelar pemandu kereta.
tak kisah la yang halal (berlesen) or yang haram.
sile berhati ketika melihat eksiden walau dimane pon anda nak melihatnya. yela, memang bukan selalu tengok, tapi beragaklah.
pastu yang nak claim2 tu, sabar2 lah. jangan nak nampak sangat mate duitan :)
papepon guys,
just be careful on road.
just like when u put
"baby on board",
semua orang akan hormat keta tu sebab dorang akan pikir,
"oh, ade baby so kena hati2."
so anggaplah semua keta ade baby on board
kalau semua tu boleh buat korang berhati2.
tu pon KALAU lah~


p/s: just the way u are~





No comments: