Thursday, September 29, 2011

#cinta junior.

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.


err.. junior mari lagi.
junior baru masuk lagi. dan secara logiknye aku telah pon masuk ke tahap tengah ( tahun ke3) sebelum menjadi sulung (tahun ke4). dan secara rakusnye aku boleh digelar sebagai senior.
let me repeat it again. SENIOR.
well, aku akan menjadi senior selama dua tahun disebabkan batch aku batch pertama yang start kos 4 tahun kat upm ni. dem -.-". nak grad. nak kawen cecepat. lalala~
teringat bile tolong sorang senior tu tanye satu soalan. bile aku dah jawab, she said
"terima kasih, senior"
OMG kau junior,, giler betul. tak pernah aku dengar orang kate macm tu. lalala.
agak bertuah disitu aku wahai freshie. :D


 bile junior masuk.
macam2 fiil kite nampak. yang senior. mula la nak bagitahu junior yang kau senior. sile respect. benda ni dah jadi macam habit untuk senior.
kenapa eh? well, sebab aku tak pernah di warning, tak pernah di ragging, tak pernah di buli dan semua yang buruk2 selayaknye senior buat kat junior. sekali pon tak pernah. sebab tu aku agak pelik bile ade benda2 ni berlaku. yeah, habit tu mungkin sebab yangsenior2 tu pernah dibuli, but kalau benda ni keep rolling and rolling, sampai bile nak berhenti kan.
so, sebagai pelajar universiti, aku tak rase benda2 ni maseh relevan dan jadi. sebabnye semua orang pon bizi. tak sempat nak buli2 ni. maafkan aku kalau aku silap. tapi buang mase la nak buli junior. -.-"
banyak lagi benda aku boleh buat dengan mase yang hade.


cinta junior?
hahaha.. yang ni aku rase sangat valid bagi lelaki2 kesunyian yang memang suka dan tertunggu sangat2 junior masuk.
jujur, aku baru jek join pembantu kolej untuk kemasukan pelajar baru ni. memang cantik2 yang pompuan. memang cun2. kalau aku lelaki, lame dah aku sambar. TAPI, yang lelaki tu tak best. takde yang hensem. camane nak usha *sayang, maafkan saye..XD.
lagipon aku takde kuasa nak layan junior. LALALA~
ade je yang text aku,
"atul, jangan lupe usha2kan junior untuk aku." dem.
kau ingat aku ade mase nak layan permintaan kau.
tak gentle langsung la. lain kali usha sendiri.
even aku nak usha lelaki pon aku takdelah suruh orang. :P
then, mane2 kapel yang lame2 tu aku tengok banyak dah dengan pasangan baru.
hasil test market pelajar pompuan yang baru tu.
berjaya jugak korang yek. aku dulu memang xde. memang takde yang nak mengorat aku. memang takde yang nak kat aku. sebab muka aku ganas benor. yea, mase tu aku gemok dan hudoh. selayaknye umor 19 tahun. masih berhingus dan tanpa segan silu aku lap hingus depan orang ramai. ok, tipu. -.-"


selamat pengantin baru wahai junior. tunggu dan lihat jek la tahun depan. kalau korang masih kekal dengan pasangan korang, bagusla. kalau korang dah dengan yang baru, tahniah jugak aku ucapkan. sebabnye korang masih market lagi la :D


p/s: universiti tempat mancari jodoh? mungkin :)
tapi saye suke jodoh saye kat universiti lain tu..<3 jage mate dan hati. nak cari junior? sile kan..:)



Thursday, September 22, 2011

#nak berubah sebab sape sebenarnye?

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.



kalau cakap pasal berubah, sebenarnye agak sensitif bagi aku. yeah, aku memang tak suka sangat cakap pasal nak berubah melainkan aku yang open topik tu. kalau orang lain yang open, aku rase memang akan mencetuskan beberapa perang dingin didalam hati. yea, hanya dalam hati. biarlah takde sape tahu pon, tapi honestly memang akan memberi kesan kedalam hati aku yang selembut sutera ni *ok, dem.

dalam diri aku., memang banyak yang orang pandang tak senang. perangai aku? ok, memang agak menyakitkan hati la sikit. but kalau sesape yang kenal aku, for sure dorang MUNGKIN ok jek.
MUNGKIN kat sini aku tekankan sebab aku memang tak mampu nak puaskan hati semua orang.

aku pernah bergaduh dengan orang yang cube nak ubah aku. aku pernah gaduh dengan orang yang tegur perangai aku dan aku pernah sakitkan hati orang yang tak boleh nak terima aku then nak ubah aku.
SEBAB aku tak suke bile ditegur.lagi hot kalau yang menegur tu cakap direct. memang tempah bala la. aku memang akan terus bahan kat situ jugak. lantaklah. ok, memang la kite perlu ditegur untuk berubah. but aku memang tak senang. it makes me like i'm too much sampai nak kena tegur untuk berubah bagai.
seriyes, benda ni agak sensitif bagi aku. aku tak kesah nak bergaduh ke hape janji die pon kena paham aku.

lagipon, kau tak perlu nak berubah sebab sape2 atau atas permintaan sape. sebab kau tahu ape kau buat. lagi bagus kalau kite nak berubah atas kehendak sendiri. sebab aku memang ikhlas nak berubah. memang lambat la. slow2 dulu. janji niat. kalau berubah pon hati tak ikhlas, for what the hell is that huh?

benda paling aku tak suke orang nak tegur aku adelah pasal PERANGAI dan PAKAIAN aku.
errr... memang tak suke. aku ulang boleh? AKU TAK SUKE.
sorry eh. aku memang tak suke dua ni orang nak tegur.

actually, tujuan aku buat entry ni sebab aku nak jelaskan pade certain manusia yang ade sebab aku sakitkan hati die. kenapa tak boleh nak terima kekurangan aku even kite kawan biasa? then aku nak tanye satu lagi soalan. kenapa aku yang kau nak ubah?

i'm sorry for those yang aku sakitkan hati dalam entry ni. really sorry. i just dislike. maybe HATE when u try to change me.. let me flow myself in the changes i want. slowly, but deep i my heart, it is sincere..:(

p/s: errr...different people, different opinion. just change me when i'm really too much. but i think, i'm not in my behavior and clothing..please.. only two these..


Sunday, September 18, 2011

#day 7 at upm

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.


agak bengang.
bangun subuh air takde.
ok fine, pegi sampai blok sebelah.
8pagi.
blok yang sebelah tu pon dah takde air..





bengang.
weekend macam ni kena mandi awal.
mandi awal takpe lagi,
ni dah tahap makcik2 bawak tuala nak mandi kat perigi..
apekejadah?
tapi terpakse la.
tengah oang lain lena lagi aku dah mandi.
kalau tak, mau dengan aku2 tak mandi sampai kepetang.
WALAUPON aku mandi kat toilet, at least mandi jugak.
daripada orang lain yang xdapat mandi terus tu kan..:D
okay, jom sambung tido..:D


p/s: selalu takde air..



Tuesday, September 13, 2011

#jujur.

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.


bila kite jujur sangat dengan seseorang,
kite tak sedar kite dah buat salah.
bukan jujur tak perlu. perlu.
tapi bukan dalam semua hal.
sekian :)


p/s: true or dare



the worse first day. kalau mengantok, tido. jangan pergi kelas!

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.


semalam.
kelas pertama yang macam haram untuk semester 5 tahun ketiga untuk seorang aku.
kelas start 8 pagi. mate giler nak roboh yang malas 
amat2 nak ke kelas.
dahlah direct sampai pukul 12 tengahari, 
memang jahanamlah kau wahai mate.
mane taknye, ahad tu aku dengan rumat serta 3 besties lain memang enjoy giler melepas rindu lepas 4 bulan tak jumpe. macam nak giler keluar sampai 12 jam.


disebabkan sangat2 penat ahad tu, beberapa perkara yang boleh dikategorikan kejam/memalukan/serabut terjadi keatas seorang makcik yang cantek nih.


  • tertido dalam kuliah material sc.


duduk depan sekali. buat muke paling comel. ok bukan. bajet comel. pastu mate makin berat. muke konfiden tapi mate terkatup-katup. lecturer nampak. peduli hape aku janji lepas mengantok. take 5 keluar kejap basuh2 mate. ok then segar masuk semula DK. eh eh.. mate ni memang kurang hajar punye! mengantok semula. ah lantaklah. aku tanpe segan silu pon tutup mate dan tidur. huaargghhh.. last min dr tu aim aku. siap tanye name bagai. ah sudah. i've been marked! dem.

  • tertidur lagi dalam kuliah advanced instrumentation.
ni lagilah. masuk2 kelas ingatkan pembantu lab yang ade kat situ. gaye dengan sebijik pembantu lab kan. tetibe die keluarkan pendrive nak ngajor. perrrghhh muda2 dah jadi lecturer. gaye jek yang sempoi. ni satu hal lagi. memang direct tak de lindung aku nampak muke die dan die nampak muke aku. HAHA. tido lagi. ok, memang mate tak boleh nak buat apelah kan, mengantok tahap gaban la punye! siap member2 kate muke aku disaster. WAHAHA. do i care la kan. memang aku dah tak peduli ape. time ni, memang terbayang2 bilik yang indah berseri2 disolek oleh aku dan realiti dan fantasi. :D

  • tertinggal pensel case tersayang mase advanced instrument!
ni lagi satu. kelas last pukul 12 tengahari aku boleh sedar pensel case tu tertinggal mase magrib. memang habis terus mood aku. dengan banyak2 harta tersayang aku kat situ dan yang paling2 penting adelah kalkulator. HAHA

  • hilang fail sijil yang dikumpul since darjah 4.
ni dah masuk kategori memalukan. mulut membebel2 samapi ke L4 bilik lame aku tu aku geledah. siap bersedih2 bagai kol yang tersayang. siap menyumpah sape yang ambik tak lulus sem ni! HAHA. giler keji kau makcik. but atlast mase nak masak megi baru nampak kat dalam kotak dalam loker. HAHA. dengan rumet, dengan jiran bilik depan dengan sayang2 aku sekali gelakkan aku! ok, fine sayang. clash dua minit!

hari selasa. kelas start pukul 12.
memula nak pergi awal la kan sebab nak p cari pesel case. baru nak tolak pintu tu, nampak benda alah ni!





ceh, memalukan betul!


p/s: taknak penat2 dah sebelum p kelas esok hari, memang jahanam satu hari mood!




Monday, September 5, 2011

bila rakyat malaysia prihatin SANGAT~

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.


bukan nak cakap pasal misi bantuan kemanusiaan yang menyebabkan kehilangan nyawa.
bukan nak kate pasal malaysia terlalu pemurah sampai hantar semua bantuan sedangkan ade nasib rakyat yang tak terbela tu.
cume ni keprihatinan rakyat malaysia atas jalan raye.
prihatin SANGAT sampai buat orang lain terlibat same.


ni kisah manusia yang jadi mangse atas kesalahan orang lain.
rakyat malaysia termasuk aku mungkin,
suke sangat tengok eksiden eh?
kadang2 tu siap ade eksiden lain sekali sebab semate2 main brek2 tengok orang eksiden kat lane sebelah.
contoh paling dekat dengan aku, semalam.
teksi yang aku naik tu eksiden sondol kereta depan sebab 
keta yang KAT DEPAN-DEPAN SANE tu main brek2 sebab nak tengok kete yang lane sebelah kanan nun eksiden masuk dalam parit.
aku yang dari nak cepat nak kejar sembahyang asar pon tersangkut2 kat situ.
tak pasal2 pakcik teksi tu melayang ratus-ratus kat situ sebab taknak panjang2kan citer.
lagipon memang dah tertakluk,
apepon salah kenderaan tu,
yang menyondol akan salah!
tak  kisah la tak sengaje ke,
jalan licin dan brek tak makan ke.
yang aku kesal dengan sikap pompuan yang tak menyabar tu.
tengah pakcik tu nak keluarkan duit, 
laju jek tangan die nak ambek semua duit pakcik tu kat situ.
WTF! 


hello girl,
awak tu pompuan. jangan la nampak sangat tamak dan tak bertimbang rase tu.
kamonla. behave sikit kat atas jalan raye.
biar ade sikap bertimbang rase.
bukan pakcik tu taknak bayar pon awak, die dah nak keluar duit.
sabar lah. yang awak buat nampak macam dah kemaruk sangat nak duit sebab dah berjoli sakan mase raye tu kenapa?
buat saye nak kate F! kat awak~


untuk semua rakyat melaysia yang bergelar pemandu kereta.
tak kisah la yang halal (berlesen) or yang haram.
sile berhati ketika melihat eksiden walau dimane pon anda nak melihatnya. yela, memang bukan selalu tengok, tapi beragaklah.
pastu yang nak claim2 tu, sabar2 lah. jangan nak nampak sangat mate duitan :)
papepon guys,
just be careful on road.
just like when u put
"baby on board",
semua orang akan hormat keta tu sebab dorang akan pikir,
"oh, ade baby so kena hati2."
so anggaplah semua keta ade baby on board
kalau semua tu boleh buat korang berhati2.
tu pon KALAU lah~


p/s: just the way u are~