Tuesday, August 9, 2011

take it or leave it!

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.

Tak semua yang kita nak, akan menjadi milik kita
Tuhan takkan beri apa yang kita mahu, tapi Dia berikan apa yang kite perlu.  

aku rase semua orang pon penah dengar kate2 ni.
sampai boleh aku cakap korang dah naik jemu nak dengor or bace.
tapi berapa ramai sebenarnye yang boleh terima kate2 ni?
jangan nak menipulah cakap yang korang boleh 
nak terima semua benda ni.
mesti akan ada satu tahap sebenarnye yang korang rase kate2 ni semua tak boleh pakai.
sebab ape?
mase ni nafsu korang meronta2 nak sangat dekat ape 
yang korang impikan.
padahal sepatutnye kite just folo the flow kan...

just an example la kan.
Johan baru kenal Mira. Tapi baru pertama kali Johan nampak Mira, die dah start jatuh hati kat Mira. Tak tahulah, maybe cinta pandang pertama kan. Mira pulak dah ade buah hati, Zizan.
masalanye disini, Mira bukan saje setakat berbuah hatikan Zizan, malah dah pon mengikat tali pertunangan selama satehun dan hanya menunggu lagi 2 bulan untuk melangkah ke gerbang perkahwinan. kesilapan yang terbesar dalam kisah ni, Mira jatuh hati jugak dengan Johan walaupon dah berjuta2 kate2 janji untuk setia dengan Zizan dah pon dilafazkan. Johan bukan tak tahu MIra dan ade Zizan. tapi Johan nak jugak. die sanggup memotong line Zizan. Mira pulak sangat2 lah buntu sampai tak tahu nak buat ape. ade jugak die terfikir untuk kahwin dengan dua2 sekali. tapi masalah mungkin timbul apabila mengisi borang untuk menikah nanti. takkanlah JOHAN+ ZIZAN=JOZAN? ah, buntu betul die.so, disini Mira terpakse mengambil keputusan untuk memilih Johan. yang pasti Zizan takkan memaafkan Mira dan Johan.

okey, if benda ni jadi, korang rase sape yang salah?
bagi aku. sebagai manusia yang ade hati, 
aku takkan salahkan sesiapa.
betul tak cakap aku kalau aku kate soal hati, kita tak boleh nak menipu. lagipon tindakan Mira tu betul sebab die takkan pilih ape yang die rase tak mampu nak pertahankan. 
kawan aku sendiri penah kata

if there's a second love in your life, than choose it because if you said u really love the first one, then why the second love can exist.

lebih kurang la kan. 
tapi jangan salah tafsir pulak rase sayang tu.
mungkin sayang sebagai sahabat?
mungkin sayang sabagai teman tapi mesra?
yang mungkin kite tak kisah pon kalau die takde nanti.
dan akan wujudlah manusia yang mempertikaikan 
kate2 kat atas tadi.
benda ni semua bukan senang nak elak kalau dah jadi dalam hidup.
ape yang pasti, kalau korang ade masalah macam ni ape yang aku boleh nasihatkan, ikut kate hati sendiri.
tentang perkiraan manusia lain, abaikan.
yang merasakan masalah tu adelah kau.
yang dalam kebuntuan tu adelah kau. orang lain tak tahu ape yang kau rase kan.

sebab tu aku buat tajuk entry ni take it or leave it,
kalau korang dah decide lepak lah.
jangan takut tersalah dengan keputusan yang kau dah buat.
lagi pon kalau silap, anggaplah semua tu sebagai pengajaran nanti..
kawan aku sendiri kate, 
pedulikan semua orang tu. 
sebab nanti nak or taknak die kena terima 
walaupon benda tu menyakitkan.
biar sakit sekarang kan dari nanti LEBIH SAKIT.

masalah.
sape yang  takde. 
orang gile pon ade masalah tau!
so let it be like you want.
pedulikan kate2 orang.
memang mula2 korang akan rase sakit.
AT LEAST! kau akan rase lega.
lame2 bile orang dah tak tahu nak kate ape, dieorang akan diam. 
jangan lupe berdoa.
sebab doa tu antara kau dan tuhan yang takde sape pon tahu.
ape yang kau mintak adelah atas sebab ape yang kau rase. percayelah..:)

p/s: big problem is started from a small problem. so u only need a small hole of solution to getting out from a big problem..:)



No comments: