Saturday, August 27, 2011

kad raye tu mampu buat kau bahagia.

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.


kad raya.
kalau sebut kad raye ni ramai la kate konon2 dah tak zaman.
dah takde makne.
paling haram bile kate kad raye tu care kuno.


padahal dulu2.
kad raye lah paling meriah.
kalau dapat kad raye sampai puluh2.
sekarang nak dapat satu pon payah.
tu pon kalau kau bagi pastu pujuk2 die suruh balas.
TU PUN kalau die nak.


ceh, diam tak diam bertahun2 aku tak rase pengalaman mengepos kad raye.
tahun ni aku ambek kesempatan anat kad2 raya kat 3orang my BFF sampai mampos aku. 
HAHA.
memula siap mintak alamat bagai.
siap ade minah ni.. 
Gadis gigi besi giler teuja nak mati.
siap kate 
"eh, masih ade eh orang nak pos kad raye?"
eleh, bila kad raye tu sampai kau punye mesej
gile happy kan.
acecece...minah realiti dan fantasi ni plak,
siap mintak duit raye sekali kalau nak pos.
bhahaha.. ingat kau kecik lagi? dah boleh benor nak kawin dengan kekasih hati kau tu tau.
biar jek die yang bagi kat kau duit tu.
aku yang ade seru ni just nak bagi kad raye SAHAJA.




then, aku ambek kesempatan pos kad raye kat 
bestfren sampai mati kat US nun.
jauh beribu batu.
macam tak caye aku boleh nak ngepos sampai ke sana.
btw, it takes about one week jek nak sampai.
yang gadis gigi besi tu just 2 hari sebab dalam johor jugak.
yang realiti dan fantasi tu 3 hari sebab beliau duduk kat selangor.


biar lah nak kate macam kolot ke hape..
but ape yang aku mampu kate,
kad raye yang harga tak sampai RM3 pastu dengan setem 60sen tu dah mampu nak bahagiakan orang yang kau sayang.


anyway,
i just wanna say yang aku dapat dua kad raye. 
semua tu dari orang yang aku sayang.
first is from SYAFIQ, adek angkat aku yang setahun dah aku tak jumpe even die ade kat johor praktikal sekarang.
siyes happy giler siap bersetem bagai kan.
but FIQ, akak mintak maaf tak sempat nak balas kad raye fiq.
honestly akak dah pos kad raye tu barulah kad raye fiq sampai..


second is from someone yang dah ambek tempat dalam hati aku.
just a little bit info.
yang ni bukan main pos2. memang direct terus. tapi yang special beliau meninggalkan kad tu dalam bakul motor aku. balik keje tu baru aku perasan. dah la mase tu rase nak menangis sebab penat yang teramat,
terus tersenyum dengan "kejutan" tu,.
btw, thanks sebab selalu tahu nak buat saye happy.
that's so simple..
CUME kan awak, kalau lah saye tak sempat nak ambek kad raye tu tapi ade orang lain yang ambek, merana lah awak. saye gelakkan jek puas2.
yang ni pon aku balas sebab by hand. 
akde nak suprise2 macam die buat kat aku.HAHA
dengan muke tak malu,
"nah awak, amek kad raye nih. malas dah nak suprise2."
tapi aku pulak yang dapat suprise semula.
dapat coklat almond VOCHELLE.
yang besar punye.
ok, he likes to make me terkejut2 sampai rase boleh sakit jantung.
enaf. kang muntah pulak kau dan kau. HAHA
like i care la kan der.


so, sejujurnye kad raye tu mampu buat kau semua bahagia.
jangan nak berlagak la nak kate hape.
aku yakin korang boleh melompat2 macam beruk-kena-belacan
sebab nye dah tak ramai spesies yang nak mengimarahkan kiriman kad raye
macam yang dilakukan oleh2 golongan seperti aku. :)


p/s: nak kad raye? alahai, lambat dah. maap.



4 comments:

mocha~ said...

kan??? even rasa mcm kolot jer korang ni..tapi biler ad someone yg bagi..siap post lagi! dia punya happy kemain...:DD

mariatul_m0hamadiah said...

hahaha.. kan, tak payah nak deny la..:)

Encik JI said...

Encik Ji rasa kad ni lbih nmpk bermakna la compare dgn SMS/E-card .

lbih rsa dihrgai.

wlopn taun ni tak sempt nk anta kad raya kt sape2. sbb pjbt pos kata dh xambil apa2 kad kcuali pos laju. nk pos laju , tngu kaya skitla. ekekeke

mariatul_m0hamadiah said...

haha.. alahai encik JI berkire nak pos kad raye yea..:)