Sunday, May 1, 2011

bahasa mintak penampor!

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.


aku geli betol dengan manusia yang rosakkan bahasa melayu yang sangatlah terlampau. kalau setakat short form tu tak pe. eja2 sikt takpe. ni memanjangkan bahasa.
dengan w kat belakangnye. dengan mengade2 nye.tadi tengah jenjalan kat alam maya ni, aku rase nak tampor2 jek manusia yang taip mengade2.


ala, mencinyew becok nak balik kampung. tak shuke.


hoi, ayat macam syial!
giler la. adeke bahase sampai jadi  macam tu.


sowilah, kitew xdew kedit nak balash mecej awk.
kitew kt kampung, tak boleh 


yeyew, pakwe qu balik. bestnyew dapat jumpew~  shayang diew!


macam haram betul ayat ni! hoi, rosak bahasa aku secara melampau. geli giler. pastu ko amek gambor, dengan rambut lurus depan kembang belakang, gigit2 jari sume. eeeuuuuwwww
*dengan aku2 sekali gune w tu.


agaklah. dahla kat public kau tulis benda alah tu. geram la weh. aku rase nak tumbok2, tampor2, lempang2. siyes!
aku ni kategori perosak bahasa jugak. tapi takdelah tahap gaban jijiknye tuh. alahai budak2 sekarang..


p/s: kitew tak shuke kalo owang rosyakkan bahashe kitew... eeeiii gewram tau kitew! :D



24 comments:

Cikgu Fikri said...

hahaahahahaa..
shamerlah, kitew pown tak sukew bahasew mcm niew tau..
huhuhuh :)

btollah, bahasa tu menunjukkan bangsa..
kdg2 anak muda skrg rasa bangga menggunakan bahasa mcm tu..
kononnya mcm comel dan manja..
dan mereka menganggap ramai suka dgn penggunaan bahasa itu..
pdhal tak semua suka..kan?

eh, pnjg plak komen ni.. dah alal2 mcm esei UPSR.. :)

maria_m0hamadiah said...

haha.. okeh, kamu dah boleh jadi penanda kertas bahasa melayu penulisan UPSR..:)

~::KUYA HARIS::~ said...

memang tak suka.macam apa2 aje ntah.hoho.dh laa ayat cam budak kecik.hei..budak kecik pon gelak tahu.mereka pon reti guna proper word.haha XD

salam kenal :')

rara pinkmafia said...

heheheheehehe betol2.budak2 skng mmg melampau taw kalau ckp.msg apa lah lagik.rasa mcm nk sepak je lelaju.haih~ mslh gak budak2 skng ni.

ezyanie said...

titeww ponwwwww sukewww tuliswww mcmwww niwwwwww



tak terjuih pulak bibir aku nak bace . tersembur2 . rosak lah skrin laptop aku T_T

vampire's lovex said...

kah kah...



itte pon mechikkkk tauuuu....ta shuke..



hahaha

maria_m0hamadiah said...

@kuya haris

haha..betul2. mengade nak taip gitu. sepak kang ha~~

maria_m0hamadiah said...

@rara

betul sepak jek. lempang lelaju. susah nak bace ah!

maria_m0hamadiah said...

@yabie

haha.. sem depan kite sume kena beli laptop barulah..:P

maria_m0hamadiah said...

@vampire

haha.. kamonlah!

Heidi Shafiq said...

bg je penampar sedas dua kat sesape yg gune ayat camtu.. geli mat.. hahaha.. euww..

sakinah97 said...

betol2 ! setuju ! geli semacam ... hish

mariatul_m0hamadiah said...

@heidi

nak lempang anak orang.. haish!

sumanje said...

Salam ziarah…
Jemput singgah di blog baru Sumanje
Tentang Malaysia
Terima kasih atas kunjungan anda
Semoga Ceria selalu dan happy blogging
Dari ~~~SuManje~~~~~~~~~…………………

:)..

miss tifa said...

aha..konon style la kot.pdhal meraban org nak bace..rosak bangse gini gaya..;p

mykhalis said...

kenapa la nak marah bebeno nie?

mariatul_m0hamadiah said...

@miss tifa

agaklah. tergeliat lidah mak nok.. hahaha

mariatul_m0hamadiah said...

@khalis

sebab 1. dah lah susah nak sebut. 2 bajet manje la konon. 3 .geli la. rosak bahasa!

Lieyda said...

a'ah tau xpe.benci betol cakap bhsa mcm tuh haha

mariatul_m0hamadiah said...

@lieyda

haha.. kan. semua orang pon menyampah!

fazey said...

mencik!mencik! mencik!
hahaha

maybe kat keyboard manusia2 tu, banyak sgt W, tu yg asyik tekan W je..
kekekeke

mariatul_m0hamadiah said...

haha.. kitew pown mencik rasew..:D

aisya said...

gedik kan bunyi nye.. menyampah..

mariatul_m0hamadiah said...

@aisya

tahu takpe.. menyampah~