Monday, May 30, 2011

PILIHAN dalam hidup. mane satu?

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.


salam.. tajuk entry ok tak? ntah.. 
sebenarnye dalam hidup aku ni banyak sangat benda yang aku dapat.
dari pengalaman hidup aku,
banyak benda yang buruk2 jadi.
kadang2 aku rase menyesal pilih jalan yang tak betul dalam hidup aku bile aku diberi dua atau lebih pilihan.
terlalu banyak benda yang jadi,
aku diberi pilihan.


aku ni bukan pelajar bijak kat sekolah.
tapi aku tahu aku boleh buat yang bagus untuk diri dan parents aku. but aku tetap pilih yang aku nak biase2 jek belajar.


abes darjah 6, dengan result bangang2 pandai, 3A 2B,
aku tak dapat mane2 skolah asrama pon.
cume aku dapat tawaran sekolah sukan bandar penawar dalam bidang hoki sebab aku p pemilihan untuk kesekolah sukan.
yea, aku dapat anugerah penjaga gol terbaik sepanjang kejohanan tu.
tapi.
aku tak pergi. sebab bapak aku kate aku belajar ok,
suken tu kat mane2 boleh main. fine walaupon aku sedih sangat. sebab bapak aku tak tahu betapa passion nye aku dalam bidang tu.


dengan result PMR yang takdelah cemerlang tapi membanggakan diri dan parent aku, aku dapat tawaran Sekolah Teknik Johor Bahru yang mane sekolah teknik terbaik kat Malaysia ni. aku dah siap2 nak packing sebab aku nak sangat pergi. but. aku PILIH tak pergi saat2 akhir atas nasihat cikgu aku.. aku termakan kata2 cikgu sekolah aku. ok, aku memang mudah berubah hati!


tengah tahun, aku dapat tawaran Maktab Rendah Sains Mara atau dak2 sbp panggil MRSM Mersing. tapi aku PILIH tak pergi sebab aku tengok yuran tu tinggi sangat dan taknak bebankan parent aku. walaupon parent aku suruh pergi.bagi aku belajar kat mane2 pon same jek. yang bezakan kite CARA kite belajar. Tapi, ni antara PILIHAN aku yang aku menyesal sampai sekarang. sebab aku banyak main kat sekolah aku dulu.. 



SMK TAN SRI ABDUL KADIR, MERSING.

dengan result SPM yang bangang2 pandai jugak, aku tak dapat mane2 tawaran pon lepas tu. sedih sebab aku masih menyesal tak pergi MRSM tu dulu..walaupon aku kredit semua matapelajaran dan paling jahanam pon aku dapat 5, aku tak dapat mane2 melainkan tingkatan 6 aliran sains tulen. aku takde langsung PILIHAN
aku tekadkan hati, pergi jugak tingkatan 6 SMK SRI MERSING tu walau aku tahu risiko tinggi. dengan nak dok umah sewa, dengan orang kate sains tu susah, aku nak jugak.


Alhamdulillah, dengan doa yang tak putus dan restu mak bapak aku, akhirnye banyak peluang terbukak dalam hidup aku.
aku dapat tawaran politeknik port dickson (kejuruteraan awam), Matrikulasi (sains fizik), UITM jengka (kejuruteraan awam).
tapi aku PILIH Matrik N.9 atas nasihat cikgu2 sekolah tingkatan 6. dan sekarang aku kat UPM. 
yea, semua atas pilihan aku sendiri. terlalu banyak pilihan sampai jalan2 yang aku pilih ni buatkan aku kat sini.
susah sebenarnye.

MATRIKULASI NEGERI SEMBILAN


BACELOR SAINS INSTRUMENTASI,UPM.


banyak benda hitam jadi dalam hidup aku sampai satu tahap aku persoalkan semula kenapa aku diuji macam ni. kadang2 aku tak diberi pilihan walaupon aku sangat memerlukan pilihan tu. tapi ade jugak aku diberikan terlalu banyak pilihan dalam hidup sampai aku tersalah pilih.


sekarang, aku sedar. banyak benda aku dapat sebenarnye. sampai orang lain cemburu dengan pengalaman hidup aku yang buat aku tough dengan semua benda. ade satu tahap hati aku jadi sangat keras walaupon benda tu mneyakitkan aku. ade satu tahap aku pekakkan telinge dengan kate2 orang. sebab aku dah dapat benda2 tu dulu.
aku membesar dengan benda yang orang tak pernah dapat dalam hidup. membesar dengan sindiran dan ejekan orang buat aku rase takde hallah benda2 kecikni.


dan sekarang aku PILIH untuk jadi perempuan yang keras diluar walaupon ade time aku berlembut..ade yang terima, ade yang tak. tapi tu PILIHAN aku.


tapi ade benda yang aku simpan. KELEMBUTAN aku masih ade. KECANTIKAN dan NAFSU untuk CANTIK tu ade, cume aku taknak all out. kenapa aku simpan? sebab hanya lelaki yang sah pade aku jek akan aku serahkan segala kelembutan dan kecantikan tu. kalau sekarang aku dah bersolek bagai, manje semua.. ape yang suami aku dapat nanti? nothing sebab aku dah bagi kat semua orang. mudahkan jawapan aku. tak terima, it's not my problem. suke hati aku. =)


p/s: sebab tu aku pilih kamu semua untuk hadir dalam hidup aku.:)



Thursday, May 19, 2011

i'll be missing you too.

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.


selamat pagi..:)
baru jek balik berjalan. berpeluh2. maklumlah.. senam pagi kat dalam alam maya ni memerlukan tenaga dijari dan tangan. hak3.
kenapa tajuk entry macam membalas entry jugak?
yup! memang nak membalas entry rumet tersayang.
sedih plak bace entry ni..:(
dulu rumet makcik Pia, Mashi ngan Hawa..
lepastu Hawa keluar p MMU. tinggallah bertiga meneruskan nasib.
lepas tu masuk Faley. die rumet haram. hahaha asal haram?
die memang stay bilik tu. tapi secara haram jek. ganti tempat Hawa.
okey, continue..rumet paling sayang sape? Masi la.. 


name penoh beliau Mashitah Zaaba. tapi makcik panggil kakak.
semua orang dalam bilik pon kiteorang ber'kakak-kamu-saya'.
seronok. takcaye, ce terai.
"kakak, esok kelas kamu kol bape?"
"kakak, saye nak pinjam merry-go-round kamu eh?"
haa..centulah dalam bilik makcik.


sebenarnye sem depan makcik tukar bilik.
dengan ema.
bukan taknak sebilik ngan masi, tapi sebab kawan2 kos semua dah tukar kat sane. lagipon third year nilah nak merasa environment baru. memang sedih jugak hari nak balik tuh, tapi nak wat cane..kadang2 terfikir gak, nanti sape nak buat benda2 macam ni..

  • nak lap muke makcik dengan tuala basah bile demam.
  • sape nak beli big apple tiap kali kuar p jenjalan.
  • sape nak kacau makcik time study.
  • sape nak melalak menyanyi sesame dengan makcik.
  • oh yea kakak, saye tak buang bebear tu. tapi saye tak tahu nak campak mane.kamu ameklah. hahaha dulu kamu nak sangat kan. saye dah tak eduli, kamu amek eh!
  • sape nak excited citer tiap kali balik dari jenjalan. tunjuk gambar semua. memang makcik salu kena tinggal ngan masi dan pai. tapi takpelah..okjek makcik kat bilik tuh..:P
  • tiap kali makcik subuh pon, makcik kejut Masi. nanti kamu bangun sendiri okey! suruh Pia plak yang ganti saye!
  • lepas ni takdelah orang asyik pinjam sling bag kamu, handbag kamu! hehe. kan makcik dah kate makcik suke sangat meminjam barang rumet~
banyak lagi sebenarnye kenangan makcik ngan Masi. tapi kalau nak taip, memang bengkak tangan ni ha..:P
so kepada kakak..
sorry sebab tinggalkan kamu. bukan bermakne saye akan lupekan kamu terus. L4 dengan P5 tu tak jauh mane pon. Sem depan saye bawak motor..insyaallah saye akan selalu ke bilik kite tu ha.. pastu kamu tu jangan tido balik kalau alarm kamu bunyi time subuh! terus bangun. jangan suke nak tido lambat2 kalau esok ade paper exam. nanti mengantok, tido macam tak hingat hape~~. haha..tabiat kamu! suke sangat main rambut time nak tido, tengah tido ngan lepas bangun tido. best eh kakak? :P pastu kamu kena la pinjam hanger pia kalau kumpul baju bebanyak. yea, saye memang banyakkkkk sangat hanger walaupon tak banyak baju cecantik macam kamu..heee~ thanks sebab selalu support saye dalam banyak benda. dengar saye cerita sampai teresak2 menangis. dengar suara 'merdu' saye tiap hari sampai kamu naik hapal ape lagu saye suke. terpakse membebebl kalau saye buat muke cute semua. heee~ sayang kamu!
memang kite takkan ade lagi time2 untuk semua ni. tapi kenangan tu sentiasa ade. :)


masi, makcik dan Pia

p/s:waaaaa~

Sunday, May 15, 2011

bile bapak excited nak sambut hari guru -.-"

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.


"ayah, nak beli ape ni?"
"haa.. kite beli pen untuk cikgu Haslinda la.."
"ala.. adek taknak beli untuk cikgu Haslinda.. adek nak belikan untuk cikgu Qila ngan Siti"
"ala.. takpelah. kite belikan sekali untu cikgu Haslinda. nanti cikgu Qila dengan siti kite belikan kipas kecik tu eh.."
"ayah ni.. buat pe nak beli cikgu Haslinda punye? adek nak beli cikgu lainlah"
"adek, adek bagi cikgu tu, ayah bagi cikgu Haslinda ok?"




ok, apekejadahnye disini?
aku bebetul konpius dengan bapak die. HAHA
apekah?
konklusinye ade dua.
satu.
bapak die kawan dengan cikgu Haslinda tu.
dua.
bapak die memang nak amek hati cikgu Haslinda tu.
apekah yang terjadi?
bile bapak lebih excited nak sambut hari guru..-.-"


baru keje 5 hari kat kedai buku tu,
macam2 karenah mak bapak aku jumpe~
ade yang beli sampai 8 hadiah.
padahal anak sorang jek.
ade yang beli barang hadiah sampai anak tah kemana.
macam2 hal parent sekarang.
excited melampau.


aku pon tak gitu mase kekecik dulu tau!
ni mak bapak yang sibuk bagai sampai anak2 menangis merayau kemana2. ade yang jalan keluar kedai. mak bapak mane pasan!
sebok milih hadiah untuk cikgu. aish~~
payah kalau mak bapak yang excited ni.
nasib anak2 yang jadi huru hara.


btw, SELAMAT HARI GURU untuk semua cikgu yang ade at seluruh dunia dan seantero dengannya. terima kasih sebab tolong didik aku dan ank2 bangsa aku even ade hampir separuh tak menjadi manusia sepatutnye, korang dah bantu. :)




p/s: kalau anak2 aku mintak beli hadiah hari guruu nanti, aku suh bagi bunga kertas jek.





Monday, May 9, 2011

selamat berkerja makcik..:)

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.


salam, malam ni malam last nak meronggeng kat tenet,
kepoh2 kat blog, sebok2 kat fb, sarut2 kat twitter. minngu ni jek kot.
sebab makcik dah dapat keje..
alhamdulillah, syukur sangat2.
rezeki mudah jek.
datang tanye keje kosong, tanye2 sikit. done!
esok dah boleh start keje :)


padahal baru jek sampai Johor semalam petang.
so, on the balik dah jalan2 sekejap survey keje kosong.
dah nampak dah kedai buku tu ade tulis VACANCY.
so, petang tadi p try lah :)
sokeylah. the Bos still nak pekerja macam makcik even makcik jujur kate i'm only working for 3 months only.


he said,
"are u still study? holiday or waiting for the offer?"
"i'm holiday sir. for 3months. so, i'm thinking for earn some pocket
money during my holiday. so that i'm not wasting my time"
"good. so, what university or college r u study now?"
"Universiti Putra Malaysia sir."
"what course?"
"instrumentation scince sir."
"good. so, are you really want the job?"
"sure!"
"so, mariatul. can u start tomorrow?"
"sure sir coz i really want this job"
"nice, so ur shift for now is from 9.30-6.30. then, the 2nd shift is 1.00-10.00p.m. the schedule will be given later. the basic i give is RM+++ since ur qualification is Matriculation. is it okay?"
"yes sir. thank you sir"






haa.. jap jek interview. alhamdulillah.
even keje kedai buku, i'm happy. coz it is better than makcik kene keje kilang macam dulu2. pegi pagi, balik malam. hampeh. penat tapi gaji lagi kecik dari basic kedai buku nih.boleh tingkat skill communication


paling makcik risau adelah environment pekerja2 kat sane.
cuak. takut sebab yela, makcik takde kawan lagi. memang lah kite boleh makes frens. but urrgghh.. nak cari yang sekepala susah! tetibe teringat member kat upm. bestnye kalau dorang ade -.-"


so, the love one. don't noty2 kat umah ha.. dok diam2 jek.hehe. so that i'm not missing you, i find the job early! yes, u laughed at me and said i'm cute. heee.. lempang kang haaa...:) gonna miss u more dear. done the message for u. ilysm!


sokey, nak out dah. macam2 dalam paleotak ni. takut,cuak,gentar semua ade. korang doakan makcik bertahan keje sampai abes cuti nih okey. nak buat lesen..:( nak pakai duit sendiri so that makcik lebih appreciate. love u. i'm sorry for not blogwalking kat korang sume. i've no time..:( but if i'm holiday, i'll try to reply all the "jejak" that u left. salam.


p/s: ilysm.very.very2 





Saturday, May 7, 2011

the perfect two? no need.

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.


bergolek-golek.
berangan sane, berangan sini..
tup! idea datang. hee~ cane agaknya kalau dapat date dengan lelaki kacak waktu2 bosan macam ni? heaven weehh.. sumpah!


kadang2 makcik tertanye2 gak..
kenapa lelaki kacak selalu dapat pompuan yang bese2. dan pompuan cantek dapat lelaki yang bese2 gak. then, kalau ade pon kapel yang same cantek, sama padan, rase macam bonus untuk relationship dorang.
maklumlah, jalan sane sini, oarang dok perati.
paling tak tak pon dalam hati tu mesti ade rase,
"huih, bestnye camtu"




okey, the answer is, tuhan tu maha adil.
hidup berpasangan ni, mesti ade kekurangan dan 
kelebihan yang masing2 ade. 
nama pon pasangan, if ade kurang, yang sorang lagi mesti ade lebih.
belajar same2 tampung kekurangan masing2.
that's make the kapel is perfect!


tipulah mane2 pompuan tak pernah rase nak ade lelaki kacak dalam hidup. even makcik sendiri kalau tengok lelaki kacak laju jek nak bagi A! naluri kan. mate nih, asyik melilau jek kalau lepak sorang2. sebab yela, mase2 nih jek nak meroyan tengok lelaki kacak2.


ehem, dah ade bunyi kate makcik ni suke memandang luaran nampak! =) marah kang ha!


yang sebetulnye, naluri manuasi mane2 pon sukekan kecantikan dan keindahan. malah kite sendiri disuruh cantek2 mase nak solat. berwangi2. kan? so, benda tu kan normal.
cume kadang2, kite tak dapat ape yang kite nak. 
kalau semua perempuan nak lelaki kacak, malang lah lelaki yang tak kacak. bagaimanelah nasib mereka...isk3...
(makcik ade! makcik ade!) HAHAHA~
dan bagaimane plak kalau semua lelaki nak perempuan cantik?
nasib makcik macam mane?
kawan2 makcik? ops! sorry la eh, kawan2 makcik sume cantek2 belaka! sumpah tak tipu..=)


lagipon, kalau hensem dan cantek tapi perangai cam taik cane?
mesti tak best dowh~
muke kacak, sekali korek hidung sesuka hati,
silap calit kat mane2 lagi! haru2...~~
muke cantek2, make up dah perfect,
satgi boleh pulak makan gelojoh na'uzbillah.. lagi haru~~


konklusi.. just terime apepon pasangan korang.
kalau ade yang kurang pada pasanga,
jangan lah nak marah2, komplen sane sini, kutuk2.
korang ingat korang hebat sangat? 
so ape kate korang tolong die baiki kekurangan die, sebab kat mane kekurangan tu, korang lah yang ade kelebihan tu.
trust me dear.


p/s: i don't care who are u. just u :)



Sunday, May 1, 2011

bahasa mintak penampor!

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.


aku geli betol dengan manusia yang rosakkan bahasa melayu yang sangatlah terlampau. kalau setakat short form tu tak pe. eja2 sikt takpe. ni memanjangkan bahasa.
dengan w kat belakangnye. dengan mengade2 nye.tadi tengah jenjalan kat alam maya ni, aku rase nak tampor2 jek manusia yang taip mengade2.


ala, mencinyew becok nak balik kampung. tak shuke.


hoi, ayat macam syial!
giler la. adeke bahase sampai jadi  macam tu.


sowilah, kitew xdew kedit nak balash mecej awk.
kitew kt kampung, tak boleh 


yeyew, pakwe qu balik. bestnyew dapat jumpew~  shayang diew!


macam haram betul ayat ni! hoi, rosak bahasa aku secara melampau. geli giler. pastu ko amek gambor, dengan rambut lurus depan kembang belakang, gigit2 jari sume. eeeuuuuwwww
*dengan aku2 sekali gune w tu.


agaklah. dahla kat public kau tulis benda alah tu. geram la weh. aku rase nak tumbok2, tampor2, lempang2. siyes!
aku ni kategori perosak bahasa jugak. tapi takdelah tahap gaban jijiknye tuh. alahai budak2 sekarang..


p/s: kitew tak shuke kalo owang rosyakkan bahashe kitew... eeeiii gewram tau kitew! :D



habis dah!

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.


korang rase pelik tak kalau berat korang bertambah?
ok, mesti lah tak kan.. normal ah berat bertambah.
maknenye korang semakin sihat dan comel.
ok, tipu. tu untuk pompuan jek. lelaki tak :P


then pelik tak kalau ketinggian korang tu makin kurang?
means, korang makin pendek.
pelik? ok, aku pon agak peli disini. maknenye ade dua.
satu korang memang makin pendek.
or. mesin tu rosak. :)


To my mr.79.2kg/181.5cm =)
*asal aku letak my? -.-"
first time aku jumpe manusia yang makin rendah macam ko.
mesin tu rosak? aku tak rase gitu.
sebab aku nampak ko ni makin lame makin kecik jek.
rase nak tumbuk2.
nak tampor2.
geraaammmm sangat kat ko. HAHA.
nonsense.


lagi seminggu bergelar pelajar semester 2 tahun 2.
sem yang sangat2 bernilai untuk aku.
sem yang mane aku hilang someone but digantikan dengan sejuta sahabat. weh, ade korang yang bape ketul ni riuh macam ade sejuta! :P semua waktu ni. :)
kat mane aku kenal member, aku kenal yang celaka.
kat mane aku jatuh hati kat orang,
kat mane aku sendiri tak tahu nak konfes
kat mane aku kenal keluar hang out dengan member2 yang aku rase takkan dapat kat mane2.
kat mane aku kenal member2 yang tak peduli kisah silam aku.
kat mane aku jumpe member yang selalu kate aku comel.
kat mane member yang selalu buat aku tension.
but,
that's not the thing.
yang aku tahu aku happy dengan orang yang aku sayang.
tak kisah lah aku takde pape relation.
cukup untuk buat aku happy sebab aku dah janji nak tunggu.
be strong makcik!


oh yea, ade satu lagi benda aku belajar.
perasaan macam mane mereject 4 lelaki untuk seorang lelaki. =)
camtu eh rase reject lelaki. sebab sebelum ni takdelah plak orang minat aku *ceh ayat cam haram!
tapi aku jujur ok! haha perasan lebih la kau makcik.


perancangan cuti 4 bulan.
ofcozla keje kan. kalau boleh aku nak cari keje yang buat aku takde mase nak fikir masalah dunia. yang aku tahu siang aku keje, balik aku tido. aku nak keje yang takde life untuk 4 bulan ni. knp?
so that aku tak rindu kau =(
so that aku tak rindu kawan2 aku.
korang tahu, tiap kali aku fikir soal balik, ade something kat dalam ni. sedih ah. sebab aku takkan jumpe korang untuk 4 bulan.. =( mane aku nak lepak kalau tensi. mane aku nak menangis kalau tertekan. =(






yea, aku tahu korang tak sabar nak cuti. lagi2 kau.
satu sem kau balik sekali jek. jauh kan...
kau selalu cakap kau tak sabar nak balik.
aku plak tak rase boleh lepaskan kau dengan senang hati! :'(
honestly i'm afraid to lost you.
yes, coz i think. i love u.
it doesn't matter ape kau nak fikir sebab yang tahu ape aku rase dua jek. antara aku dan Allah. hope the time that i had spent for waiting u will be paid.
kau jage diri baik2 ea. aku tahu kau memang tak keje. dok umah diam2. dengar cakap parents tuh. ape lagi eh? kau jangan lupe aku tau. kalau kau rase nak mesej, mesej jek cepat2 sebab aku memang akan tunggu kau mesej aku tiap hari walaupon mase tu maybe aku tengah bizi keje. :P
jangan lupe main DOTA banyak2. berlatih tau sebab aku nak lawan dengan kau naik sem nanti. nanti kau kalah mesti kau nangis. tak sanggup aku nak tengok. HAHA.
then, aku tak kisah kalau kau makin gemok ke hape. tak kisah walau BMI kau lagi 2 jek nak lebih berat badan. yea, mesin tu tipu. lalala~
i'll keep waiting! =)


p/s: cuak pos entry ni. but lantaklah. who knows!