Wednesday, April 20, 2011

buat ape??

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.

haaluuuu~
eh, aritu kan makcik balik umah.
*jeles tak? jelas tak? :P
sebab dah lame sangat tak balik. lepas raye cine ritu makcik terus tak balik2. ingat taknak balik sampai abeh sem. tapi ern, ade orang rindu..:)
sapekah? 
opcoz lah mak makcik. sape lagi.
die takde lah direct cakap suruh balik.
tapi naluri anak tu tahu ape yang mak die nak sampaikan.

"bile balik?"
"tak tahulah mak. sebab ingat taknak balik dah."
" dah tu habes bape hb?
"5hb dah abes paper dah. tapi ade aktiviti lagi. macam leaders ngan sukarelawan tu haa... tengok lah camane"
"abes semua tu bape hb?"
"bulan 6 gitulah.."
"lamenya!'

*okey, da abes part 1

"bile nak balik?"
"tak tahu lagilah mak.."
"tengahari nanti mak masukkan duit yea.."
"eh, orang ade duit lagi mak. takpayah la!"
"takpe.. ambek jek.. boleh buat beli tiket ke, makan2, keluar.."
"terima kasih mak"
"same2.. "

okey.. obvious kan?
so, makcik balik..:)
sampai2 umah, terkejut! sebab depan umah macam ni..:)







sile abaikan dak kecik yang makcik geram sampai rase nak lempang2 dek kerana kecomelan beliau.
knp terkejut?
sebab kat rumah dah macam taman. bukan taman bunga. tapi degan sayur2! seriously makcik suke sangat2!.
korang selalu nampak kat umah orang tanam bunge an?
umah makcik tanam sayur, dari belakang umah sampai depan umah..:D
heeee~~ nak balik lagi!


hari nak balik, mak makcik cabut kangkung yang tanam kat depan umah nak goreng belacan. how wonderful lah! sayur fresh kan..:)


suke benor die makcik amek gambor. siap suh amek candid lagi! *cannot go lah mak! hahaha
mak kate, terung kat depan umah dah 3 kali petik.
sekali petik tu dapat 20kg! haha.. side income okey.
my parent memang takleh dok diam.
suke bercucuk tanam..:)
so, kat belakang umah ade 
kacang panjang, sawi, bendi, ape benda tah lagi. banyak benor.
maaf, gambor yang belakang umah tu tak sempat nak amek.:)
so.. ape yang bestnye?
makcik dapat makan sayur yang FRESH dan FREE.
korang ade?
*ceh, berlagak ko makcik! :P

p/s; berbudi pade tanah...:)

4 comments:

fay said...

senyum-senyum baca entry ini. =)

maria_m0hamadiah said...

@fay

hehehehe.. erm!

cik aween said...

uhh..jelesnye...rumah aku taman...xde tanah langsong...nk tanam2 sayo cane...wuargggg!!

maria_m0hamadiah said...

hahaha.. jeles2...!