Saturday, April 30, 2011

semua ade masalah. kau normal.

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.






aku memang suke mendengar masalah orang.
sangat suke bile orang cari aku untuk dengar masalah die.
sebenarnye,
dulu akulah manusia yang tak suke orang citer masalah die kat aku.
sebab bagi aku, tu masalah kau, bukan aku. pandai2 lah nak handle. aku taknak masuk campur.
but, i realize something.
mendengar adelah lebih baik even kau tak mampu buat pape,
tu dah cukup bagus untuk orang menceritakan.


semua orang pon ade msalah. tak kisahla kecik ke besar. lantaklah. janji benda tu namenye masalah atau omputih kate problem.


sebab aku suke mendengar masalah?
dari sini aku tahu yang bukan aku jek ade masalah jiwa yang kronik. masih ramai lagi! masih berjuta lagi manusia yang lagi bermasalah dari aku. for what aku nak ambik tahu. so that aku boleh look from other side of view.


if A problem hampir same dengan aku, why not aku dengar masalah dan pandang die so that after this aku boleh guna ape yang die lihat untuk setelkan masalah aku.
hoi, sumpah aku puas dengar masalah manusia.
macam2.
ade yang tahap tak mampu nak hadapi semua ni. ade yang rase macam nak mati. yang maki hamun babi, sial, celaka semua. hey, cool. kau normal okay. aku pon macam tu kalau ade masalah. lantaklah. peduli ape dengan manusia yang konon bagus sangat takde masalah? kamon lah. normal. selagi kau tak datangkan mudarat pade orang, kau nak menangis ke, nak mengamuk tendang kerusi meja ke, go on.


aku pernah dengar sorang ustaz ni kate.
"kalau kawan kite marah, biarkan die. kalau boleh bagi ape2 yang die nak baling atau hancurkan. selagi die tak mendatangkan mudarat pade manusi lain, biarkan die. sebab die tengah kawal nafsu amarah die dengan care pade diri sendiri". see?


just be urself. manusia memang macam2 masalah. normal. aku tegaskan lagi. normal. cume.


belajarlah kawal semua tu. dengar nasihat orang. dengar masalh orang lain jugak. supaya kau tahu bukan kau jek yan ade masalah. macam aku. aku jugak ade masalah aku.


kalau kau ade masalah, janganlah nak pendam2, kau cerita kat orang. biar orang tolong. tapi kau jangan la plak pegi cerita kat manusia yang cukup bermasalah dan taknak dengar masalah kau! tu cari pasal dowh! bertambah2 masalah kau.


ouh yea. selesaikan mane yang peting dulu. ikut priority la. jangan plak masalah kau tak boleh nak main dengan kucing kat umah kau sibuk nak setel dari esok paper killer nak mampos kau. tu sengal namenye!


p/s: ouh, 4 pagi. nice. jom tido!





12 comments:

KayRole said...

sangat btol ya ummi..ngeh3..
sengal?terasa diriku dipanggil mengomen..haha

cikgu lala said...

baguss jadik la pendengar yang baek even bukan penyelesai masalah yang baek^_^..suka baca post2 ko

maria_m0hamadiah said...

@kayrole

hahaha.. lalalala~

maria_m0hamadiah said...

@cik lala

haha.. tak sangka ade yang suke ace post aku!

mykhalis said...

kalau tersalah luahkan masalah boleh terkena batang hidung sendiri kemudian hari..kan?

maria_m0hamadiah said...

ok then choose the problem that will not affected you. tapi semua masalah tu ade kesan kan.. terkena batang hidung sendiri tu belakang cerita..:)

ikha farhah said...

mesti aku yang salah sorang tuh cari kau bila ada masalah kan ? HAHA

maria_m0hamadiah said...

@ikha

tu la gunenya member!

Amoi said...

ai suka tolong orang selesaikan masalah. tapi masalah sendiri tak pernah nak setel.

maria_m0hamadiah said...

takpe. lepas kite tolong orang maybe orang akan tolong kite..:)

AkuMuzikFilem said...

kasihan orang yang nakluah perasaan kat kamu dulu. huhu. well, seronok jadi pendengar sebenarnya.

mariatul_m0hamadiah said...

haha. agaklah, sebab baru sedar