Monday, March 14, 2011

bukan salah belajar dari yang muda. :)

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.


jumaat lepas.
makcik pergi Putrajaya International Convention Center (PICC).
tengok Pertandingan Pidato Antarabangsa Bahasa MElayu.
ala, yang masuk tv tu. haha~
bukan makcik ade pon masuk tv.
baru berangan nak giler gelamer.
ceh, sekali jek muke makcik kat skrin besor gajah tu.
lepas tu~ xde!
hahaha~ nasib ko la makcik.


mase yang paling sesak sekali,
waktu tengah sembahyang magrib.
ramainye manusia, siyes sesak!
nak bergerak dalam surau tu pon susah. 
nasib baik mase makcik masuk, dah lengang sikit.
mahu tak lengang, magrib dah nak pukul 8.


mase tengah tunggu turn nak ambik wudhuk,
makcik beratur belakang budak sekolah.
sekolah gamaknye,
labuh jek semua.
makcik tunggu die ambik wudhuk punyelah lame~
sampai rase nak naik angin.
mane taknye,
yang belakang makcik tapi barisan lain semua dah siap,
turn makcik tak sampai2.
tesen tol.


tapi,
siyes, budak ni ambik wudhuk sangat tertib.
hilang rase nak marah.
sebab care die wudhuk sangat la menarik.
betul2 rata air dekat muka,tangan.
yang menarik mase die basuh kaki. memang lame.
tapi.
betul2 rata sebab semua celah kuku tu die lalukan air.
insaf diri rasenye.
walaupon makcik lagi tua dari die,
makcik takde pon tertib macam tu sekali.
malu pada diri.
tapi tak salahkan belajar lagi.
belajar dari yang muda..:)






terima kasih dik,
makcik masih praktikkan ape yang makcik nampak pade adik yang amek wudhuk tu.
yang paling asas kena jaga dalam ibadat kan?:)


p/s: belum terlambat lagi..:)





11 comments:

ichsan afriadi said...

learn from the young ,don't underestimate :)
nice ^^

cik aween said...

arkkk...terase juge...baekk..pasnih amik air smyg btol2..ngee

eyna azmi said...

alamak terasa juga .... lepas nie kena amik air sembahyang elok elok ..

maria_m0hamadiah said...

@ichsan

yea..makcik sedang belajar lagi..:)

Anonymous said...

bagus atol...jangan malu nak belajar. bukan awak sorang je,saya pun terpalit same...2 da kira 1 ilmu. teruskan k.. ^_^

maria_m0hamadiah said...

@kak aween

same2 belajar lagi, baiki mane yang salah..:)

maria_m0hamadiah said...

@eyna azmi

makcik pon terase..:)

Cik Nathrah said...

oh entry ni sangat buat sy terasa sebab ade budak kat kolej ni pon salu amek wuduk lame gile. kadang2 tension jugak. tp itulah yg sepatutnye kan.

maria_m0hamadiah said...

@sape anonymous ni yea..:)

maria_m0hamadiah said...

@cik natrah

hmm tula. kadang2 kite ni suke ikut hati sendiri. padahal benda tu untuk kebaikan kite..:)

AkuMuzikFilem said...

erm. saya sekadar cukup semua air lalu xpe dah. yakin penting. tapi jangan leweh sangat