Thursday, March 31, 2011

tak pernah-pernah kena!

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.


erm.. salam semua.
maaflah, makcik dah lame tak update blog. maklumlah.
kadang2 nak bawak diri jugak.
letih kan main dengan hati dan perasaan ni. :)


sempena 29 MAC yang lalu,
genaplah umur makcik 21 tahun. okeh.. jom nyanyi..:)
hapy besday to me...
hapy besday to me...
hapy besday to makcik cantek..
hapy besday to me...:)
*tepuk..tepuk..:)
okay, dah makan kek.. dah? bagus semua...


ape yang menarik besday kali ni?
banyak sangat. syukur ade orang sekekliling yang sedia nak membahagiakan makcik sebab tahun ni makcik takde tungu2 orang yang nak wish kat makcik. maklumlah.. single la kan..:P


for the FIRST time dalam hidup makcik kena PRANK! waaaa...
dah la baru balik dari tengok wayang around 11.30 malam..
nak keluar kereta jek ade makhluk2 yang kejam sedang menunggu dengan tepung dan telur. apekejadah? makcik tak pernah kena la!!!
punyela merayu kat driver jangan bukak pintu dan pergi dari situ.
tapi tak dipedulikan..isk3...
driver plak bukak pintu, ape lagi..isk3 lagi...



mase ni masih nak melarikan diri....



tengok.. sampai tak sempat2 pakai kasut. abes~!!!


ni la semua pekerja haram yang terlibat~ ade lagi....




terharu sebab dorang ingat besday makcik..:(



malu lah~~


kek yang betul2 sebijik for 2nd time dalam hidup makcik..













this is my family kat UPM. real family coz dorang sentiasa ade susah senang makcik.. thanks korang sume..
 I LOVE YOU!



untuk korang semua, makcik nak ucapkan terima kasih sebab susah2 buat semua ni untuk makcik. makcik nak thanks sangat sebab buat makcik happy walaupon makcik tengah sedih waktu ni. sumpah makcik hargai sampai bile2 sebab kenangan ni takkan makcik lupa. first time kena kot. sampai menggigil2. ces! hahaha:D

p/s: i never ever forget the best ever besday celebration in my life..












Monday, March 28, 2011

bahagialah sahabatku..:)

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.


bile makcik tengok kawan2 makcik,
yang ni, bahagia dengan die ni..
yang sorang ni, happy jek dengan sorang lagi...


terpikir, bile la giliran makcik..:)
happynye melihat kawan2 bahagia,
makcik pon terasa tempiasnya. 
cuma, dalam hati makcik, terasa jugak nak bahagia macam yang lain..:)
kepada semua sahabat makcik,
bahagialah korang,
makcik cume mampu doakan korang semua.
yang penting, tolong lah makcik membahagiakan orang disekeliling makcik. yea, kadang2 makcik moody,
tapi percayalah yang moody tu bukan untuk korang.
buat mase ni, makcik taknak tengok orang sekeliling makcik sedih.
tolong ye..:) sebab korang la yang buat makcik sekuat ni.
i'm happy. the happiest person in the middle of clash declaration..


p/s: all of u have me to say anything~:)



Saturday, March 26, 2011

hint~

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.


walaupon kau tak pernah nak paham hint yang aku bagi,
aku tetap akan berjanji untuk buat kau tersenyum.
eh jap.
kau buat2 tak paham atau kau memang taknak paham?:(
hmm takpelah.
aku taknak mengalah,
tapi aku akan menjauh.
bukan jauh dari kau,
tapi hati kau. :P


p/s: anything to make u happy~





Thursday, March 24, 2011

simple smile:)

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.


kadang2 makcik tertanya2,
kenapa hidup ni kejam dengan makcik.
makcik bukan kuat pon.
makcik bukan hebat nak menahan dugaan.


disaat makcik rase perlukan seseorang,
mesti ade yang sudi disebelah ni.
bahagia rasenye.
hilang segala beban dan kekurangan makcik bile ade yang menerima siapa makcik yang sebenar.
identiti makcik.
biarlah makcik hidup macam biasa.
cume makcik berdoa,
biarlah kekuatan makcik bertambah.
biarlah makcik kuat menghadapi hidup tanpa kehadiran seorang lelaki yang betul2 bersedia kesusahan makcik dan kesedihan makcik.


ya Allah, aku tak mampu menghadapi dugaan yang kau berikan. kau ambil semula kasih sayang yang aku inginkan, kau berikan semula kasih sayang baru kepada aku. walaupon kawan2 aku yang sebagai ganti, aku terima dengan redha ya Allah. kau tetapkanlah hati2 aku dan sahabatku sebagai hati yang tidak akan berubah kasih sayang antara kami. sesungguhnya, kau telah mewujudkan rase cinte aku kepada seorang lelaki, kepada cinta kepada sahabat2. 


kepada kau,
aku memang bertuah. aku memerlukan kau kerana kaulah yang berada disisi lebih dari orang lain. kau yang sudi nak dengar esak tangis aku ketika aku tak mampu berdiri disisi orang yang kerap mengasak aku dalam kesedihan. sumpah, memang telah terbit rase sayang di hati aku, tapi doakan lah ape yang berada dalam hati aku ni sekadar sebentar. doakanlah rase tu hilang sebab kau tak deserve memiliki seorang wanita seperti aku.apetah lagi aku untuk menerima seorang lelaki yang sangat superb bagi aku seperti kau. maafkan perasaan aku.maafkan aku. maafkan rase sayang aku. kau buat aku kuat. sangat kuat. sampai hilang rase segala kesedihan aku. untuk kesekian kali, aku nak bagitahu sekali lagi, aku bukan seorang wanita yang menjadikan kau sebagai tempat aku lepaskan kesedihan aku..sebab satu perkataan yang menggambarkan segalanye bila kau takde. sunyi.
terima kasih sekali lagi. aku akan berjalan lagi, dengan semangat yang ade dan tinggal, tapi bersama kau dan sahabat yang lain. berjanjilah yang kau akan ade disisi aku, jangan pergi. jangan pernah menjauhkan diri dari aku..:)


mungkin ini memang jalan takdirku 
mengagumi tanpa di cintai 
tak mengapa bagiku asal kau pun bahagia 
dalam hidupmu, dalam hidupmu 

telah lama kupendam perasaan itu 
menunggu hatimu menyambut diriku 
tak mengapa bagiku cintaimu pun adalah 
bahagia untukku, bahagia untukku 


reff: 
ku ingin kau tahu diriku di sini menanti dirimu 
meski ku tunggu hingga ujung waktuku 
dan berharap rasa ini kan abadi untuk selamanya 
dan izinkan aku memeluk dirimu kali ini saja 
tuk ucapkan selamat tinggal untuk selamanya 
dan biarkan rasa ini bahagia untuk sekejap saja



p/s: terima kasih kawan2. mahu membawa diri sebentar~



terima kasih~

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.


aku nak ucapkan thanks pade kawan2 yang sentiase ade saat susah senang aku. betapa aku baru sedar yang korang lebih baik dari semua yang aku sangka. cume ape yang aku kesal, kenapa aku tak sedar kebaikan korang dari dulu. kenapa aku tak rapat dengan korang dari dulu. sumpah aku rase aku lah manusia paling bertuah sebab aku ade yang orang lain takde. aku manusia paling bahagia dalam kesedihan yang dicipta orang yang tak menghargai aku. 


pada yang ade sentiasa disisi aku, a big love from for to all of u..
sumpah, koranglah kawan aku. koranglah yang akan aku cari suka duka aku. aku tak janjikan untuk bahagiakan korang, tapi ape yang aku janji, aku mencube yang terbaik dalam sebuah persahabatan yang kita mulakan..


p/s: maaf, belum in mood nak BW





Monday, March 21, 2011

seorang wanita macam makcik ni...

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.


seorang wanita,
memang mudah mengalirkan airmata..
untuk orang yang disayangi.
memang mudah tersentuh dengan perkara kecil.
bahkan seorang wanita itu ingin mengabadikan segala kenangan yang tercipta dalam sebuah kehidupan abadi.
seorang wanita memang kuat dengan segala dugaan. tapi kadang2 wanita lemah dalam sebuah situasi yang tak mampu untuk diungkapkan dengan kate2.


jangan duga seorang wanita kalau kamu tak mampu nak menanggung akibat dan kesan.
sebab wanita sukar susah dijangka. 
sumpah, kalau kau duga wanita seperti aku,
kau takkan mampu halang ape yang aku mahu.
sebab bukan semua benda aku boleh ikut ape yang kau nak.
aku ade batas.
aku ade tahap kesabaran.
aku ade tahap untuk dipermainkan.
aku ade tahap kekuatan aku sendiri.


jadi bile aku capai semua tahap tu,
maafkan aku.
sile pergi dari hidup aku.
jangan pernah ade lagi.
sebab aku akan melupakan ape yang terjadi.






dengarkan kate aku.


AKU TAK KISAH APE YANG BERLAKU SEKARANG. SEBAB AKU RAMAI KAWAN2 YANG MEMAHAMI. YANG SENTIASA ADE SUSAH SENANG AKU. YANG TAK PERNAH DOWNKAN AKU MACAM KAU. YANG SENTIASA NAK DENGAR KELUHAN HATI AKU YANG KADANG2 AKU PON TAK JANGKA NAK JADI. AKU ADE KAWAN2 YANG SEDIA UNTUK MENAHAN KEPALA AKU DI BAHU MEREKA UNTUK AIR MATA KOTOR AKU NI.AKU ADE KAWAN2 YANG SEDIAKAN PINTU KECEMASAN UNTUK SETIAP KALI AKU STUCK DALAM SEBUAH KESEDIHAN.. SUMPAH...PERGILAH. AKU TAKKAN HALANG. AKU BAHAGIA.


I never needed you to be strong
I never needed you for pointin' out my wrongs
i never needed pain,i never needed strenght
My love for you was strong enough you should've known.
I never needed you for judgement
I never needed you to question what i spent
I never ask for help, I take care of myself, I don't know why you think you got a hold on me.
And it's a little late for conversations
There isn't anything that you can say.
And my eyes hurt, hands shiver, so look at me , listen to me because,

I don't want to
Stay another minute
I don't want you
To say a single word
Hush Hush, Hush Hush
There is no other way
I get the final say
Because
I don't want to
Do this any longer
I don't want you
There's nothing left to say
Hush Hush, Hush Hush
I've already spoken
Our love is broken
Baby Hush Hush

I never needed your corrections
On everything from how i act to what i say
i never needed words, i never needed hurt, i never needed you to be there everyday
I'm sorry for the way i let go
Of everything i wanted when you came along
But i am never beaten, broken, not defeated
I know next to you is not where i belong
And it's a little late for explanations
There isn't anything that you can do
And my eyes hurt, hands shiver, so you will listen when i say baby

I don't want to
Stay another minute
I don't want you
To say a single word
Hush Hush, Hush Hush
There is no other way
I get the final say
Because
I don't want to
Do this any longer
I don't want you
There's nothing left to say
Hush Hush, Hush Hush
I've already spoken
Our love is broken
Baby Hush Hush

No more words
No more lies
No more crying ooh ooh
No more pain
No more hurt
No more tryin' Oh Oh Yeah
Because

I don't want to
Stay another minute
I don't want you
To say a single word
Hush Hush, Hush Hush
There is no other way
I get the final say
Because
I don't want to
Do this any longer
I don't want you
There's nothing left to say
Hush Hush, Hush Hush
I've already spoken
Our love is broken
Baby Hush Hush

Yeah Oh
Hush Hush, Hush Hush
I've already spoken
Our love is broken
Baby



P/S: aku dah kuat. bukan macam dulu.



Monday, March 14, 2011

bukan salah belajar dari yang muda. :)

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.


jumaat lepas.
makcik pergi Putrajaya International Convention Center (PICC).
tengok Pertandingan Pidato Antarabangsa Bahasa MElayu.
ala, yang masuk tv tu. haha~
bukan makcik ade pon masuk tv.
baru berangan nak giler gelamer.
ceh, sekali jek muke makcik kat skrin besor gajah tu.
lepas tu~ xde!
hahaha~ nasib ko la makcik.


mase yang paling sesak sekali,
waktu tengah sembahyang magrib.
ramainye manusia, siyes sesak!
nak bergerak dalam surau tu pon susah. 
nasib baik mase makcik masuk, dah lengang sikit.
mahu tak lengang, magrib dah nak pukul 8.


mase tengah tunggu turn nak ambik wudhuk,
makcik beratur belakang budak sekolah.
sekolah gamaknye,
labuh jek semua.
makcik tunggu die ambik wudhuk punyelah lame~
sampai rase nak naik angin.
mane taknye,
yang belakang makcik tapi barisan lain semua dah siap,
turn makcik tak sampai2.
tesen tol.


tapi,
siyes, budak ni ambik wudhuk sangat tertib.
hilang rase nak marah.
sebab care die wudhuk sangat la menarik.
betul2 rata air dekat muka,tangan.
yang menarik mase die basuh kaki. memang lame.
tapi.
betul2 rata sebab semua celah kuku tu die lalukan air.
insaf diri rasenye.
walaupon makcik lagi tua dari die,
makcik takde pon tertib macam tu sekali.
malu pada diri.
tapi tak salahkan belajar lagi.
belajar dari yang muda..:)






terima kasih dik,
makcik masih praktikkan ape yang makcik nampak pade adik yang amek wudhuk tu.
yang paling asas kena jaga dalam ibadat kan?:)


p/s: belum terlambat lagi..:)





Sunday, March 13, 2011

mimpi??

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.


mood: happy
sedang makan aiskrim berharga RM1 tapi sangat puas.






korang pernah mimpi kan?
*tipu la kalau korang tak pernah.
nampak benor menipu~~*versi kak limah.
makcik baru jek balik jog sebenarnye. haha
hobi setiap sabtu ahad, isnin dan selasa.
dah siap2 masuk dalam jadual hidup sem 4 ni.:)
*kurus tak jugak..=.="


lately. makcik selalu mimpi.
bile makcik terlelap, makcik mimpi DIE.
makcik tertidur, makcik mimpi DIE.
bile makcik tidur macam taknak bangun pon makcik mimpi DIE.
siyes.
3hari berturut dah makcik mimpi DIE yang bukan setakat tidur malam, siang ngan petang pon mimpi DIE.
erm, memang lately makcik selalu spend mase ngan DIE. tapi takkan sampai dalam mimpi pon die ade..;)


makcik rase ok jek bile makcik mimpi die. sebab bangun tido jek makcik senyum.
*nasib makciklah~
nak kate tengah ANGAU, tak la pulak.
nak kate SUKE, takde la sangat.
tapi SELALU MIMPI die.
that's the point.:)


p/s: makcik tak tahu nak tafsir mimpi. pandai?sebab SELALU SANGAT:)



Saturday, March 12, 2011

one thing happened

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.


satu hal telah berlaku.
just one thing.
i'am happy..:)

Thursday, March 10, 2011

bile makcik benarkan orang menilai makcik.

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.


salam.. lame rasenye makcik tak mengepoh di blog.:)
makcik selalu tengok2 blog orang, tapi makcik takde hawa nafsu nak mengepoh kat blog sendiri. maaf la pada yang bw kat blog makcik yang macam harram sebab selalu bukak benda yang same lagi2 ade makcik cantik dan pakcik comel.:)
sebelum tu, nak tunjuk family kat upm ni:)


dari kiri: suami a.k.a daddy kepada anak2. hahaha
angah, makcik, adek dan along..:)




tajuk entry harini.
memang betul, makcik benarkan orang menilai makcik untuk harini. menilai mase silam makcik dan tentang diri makcik. haini sahaja.:) sebab mood sangat baik harini.


makcik benarkan 3LELAKI bagaimana mereka melihat makcik a.k.a MARIATUL KAFTIAH BT MOHAMADIAH  ni dari perspektif dan sudut yang berbeza.. mahu tahu?:)


lelaki 1:
die kate makcik bengis. mula2 kenal, awak nampak ganas dan die kate makcik nampak rugged mase minum milo ais first2 kenal dulu.. die kate lagi." saye tengok awak ok sebab walaupon kasar dan keras kepala, awak masih menutup aurat sebab tak semestinye pakai baju kurung baru nak menutup aurat. kekalkan yea."


lelaki 2:
"ko ok la. sebab aku tengok muka ko ganas mase mamula kenal. lagi satu, nampak sombong. tapi takpe la kan, sape2 kalau tak kenal orang pon nampak sombong. ko ok la.."*sambil senyum2.


lelaki 3:
"ko selalu poyo ern. sebab aku tengok ko tak peduli sangat tentang pakaian. aku suke tengok ko pakai macam sekarang. simple tapi nice jek. bukan jenis nak cantik2 pegi kelas. lahi satu ko tak kisah nak gaul lelaki pompuan dan senang nak cerita benda open dengan ko. kalau aku ade benda nak citer, aku cari ko eh?"


ok, mereka bertiga adelah LELAKI yang dalam hidup makcik bergelar SAHABAT. lelaki 1, dah tahu tentang kisah silam makcik. die tak salahkan makcik sebab ape yang die tahu, makcik tak salah. dan tak malu nak cerite dengan die walau kiteorang selalu bergaduh.:)


lelaki dua. die sangat baik. senang nak buat bergurau dan die tahu macam mane nak buat makcik puas hati bile rase geram. die tahu nak buat makcik ketawa bila marah. die suke ikut jek cakap makcik. huahuahua.:D


lelaki tiga. die selalu tak kisah tentang siapa makcik. bukan hipokrit dalam bersahabat sebab die tahu sape makcik, dari kenal dulu2 sampai sekarang. die terima makcik sebagai kawan dan die memang betul2 kawan.:)


so, makcik nak ucapkan terima kasih pada kesudian 3 lelaki yang melihat makcik dari pandangan hidup mereka.:0 korang yang kenal makcik macam mane?:)


p/s: makcik memang cantek. kan?:)



Sunday, March 6, 2011

pakcik dan makcik~:)

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.


selamat semua.:)
bace dak tajuk entry makcik?:)
aish, malu lah nak citer. rase nak senyum jek..:)
haha,, nasib korang la bace belog makcik ni..:)
sape tak suke, maaf keyh. makcik memang gini. appreciate the precious moment yang bukan senang nak dapat:)


okay, serius sikit ha...:)
siang tadi makcik jumpe pakcik.
sebab risau sebenarnye pakcik tu ha.. sakit jek kan.
bukan makcik yang kesana!
tapi pakcik korang tu ha yang kesini.
sebab lagi.
makcik pagi tadi ade koko memanah kan.


eyh, sebelum nak citer pasal pakcik,
pagi tadi makcik memanah tak kena lengan oh~~ bangga seyh~
haha.. dan dengan bangga ngye makcik dapat banyak kali jugak la poin 10,9,8,7.. harap2 maintain. boleh la nak eksen*ceh, niat busuk.
huahuhua..


next, balik koko, makcik siap2.
simple jek:)
12.30 pakcik sampai..:) enjoy jap eyh..







this is seriously poyo. but i like it :)


cak, makcik ade tongkat sakti!:)


muka pakcik memang nak kena lempang laju2!!


pakcik kate "saye ambek gambar terbaik untuk kamu. barula semua orang tahu kite pergi mane!" hahaha.. pakcik memang poyo >.<


see? i love his style :)


zoom sikit :)


makin kurus. serius risau. makan kuat. ade pakcik :(

bile makcik balik, baru meakcik perasan yang makcik lupe nak buat banyak benda semalam. padahal baik punye plan nak watpe:
-potong rambut.
-makan kek.
-beli bread talk.

*banyak makan jek. hahaha

adeh, siyes bile jumpe pakcik, lain benor planning tu bertukar :)
sebab nampak muke pakcik, makcik terus cair la..
*bukan sebab hensem, tapi sebab pakcik tahu camane nak buat makcik gelak. hahaha. banyak gelak, banyak lupe kan???
yang paling best, makcik dapat tongkat tu, pastu dengan beli buih yang tiup2 tu. ingat nak amek gambar. siyes lupe terus kat buih belon tu :P

p/s: lagi 2 minggu pakcik datang lagi.:)

Friday, March 4, 2011

makcik memang tak makan sushi~:)

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.




korang makan sushi?
ape rase ha?
makcik? eeuuuww~~ geli giler.
sebab?
tahla, mindset rasenye. bukan sedap mane pon.
cume kalau orang dah addicted jek yang kate sedap bagai dan suka sangat bagi duit kat kedai sushi king tu.


sebenarnye ni entry khas untuk En.K.
En.K ni baru jek keje, so makcik memang la teringin nak rase duit keroje die kan. tapi kejam ah. die bagi syarat. die hanya belanje makcik makan sushi SAHAJA. is that cruel??
SANGAT yea!
asyik2 En.K ulang yang die HANYA belanje makan sushi sahaja.
adeh, geram betolla.
dapat makan free. tapi, takleh plak.
sebab memang makcik tak makan sushi.


ade sekali makcik keluar dengan kawan2 berama En.K p sushi king tu sebab temankan kawan2 yang memang nak sangat p sane.
makcik cume order eskrim jek. jamah tako sebiji. dengan teh die *buekk~ layan~




lepas tu makcik kena ugut. nak tahu ape?
En.K kate, makcik kena makan sushi yang atas die ade telur tu. kalau tak? makcik kena bayar semua.
aarrgghh~~ kejam yang amat.
makcik terpakse la jugak jamah. SUMPAH nak muntah. tapi muka bajet cool la kan.
tapi dalam perut menggelodak.
korang rase salah sape?


makcik yang tak makan sushi ATAU
En.K yang kedekut nak keluar duit untuk makcik melantak benda lain??


p/s: En.K, kalau satu hari nanti saye giler makan sushi, saye akan ajak En.K makan HARI-HARI



Thursday, March 3, 2011

makcik feeling lebey~

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.






salam.
baru semester 4 makcik kan.
semester ni banyak yang bawak perubahan padaa makcik.
yang noticed, bagus la.
pada yang tak perasan, please dunt judge me sesuke hati.
kadang2 makcik rase lantak koranglah nak buat ape, asalkan jangan ganggu hidup makcik.
sebab makcik kalau boleh taknak ambek tahu pasal korang.
tapi 1 perkataan yang cukup nak menjawab semua perlakuan makcik.
TANGGUNGJAWAB.


semester 4 ni banyak ajar makcik.
how to change to better person.
how you know about the other person yang makcik rase suck giler nak mampos,
padahal baik ngan makcik.
macam mane dengan orang yang selama ni giler baik nak mampos,
tapi belakang buat taik
tapi makcik tahu. korang a.k.a kawan2 makcik,
takde buat macam tu.


dulu. makcik sangat negatif. kalau salah, taknak terima salah tu as makcik punye. 
but berusaha cari bukti untuk blame orang lain.
heh. how suck am i.
sekarang i'm trying to change myself.


sebenarnye.
makcik tengah rase sedih.
sebab? tidak dapat dikenal pasti.
tapi makcik tahu, sebab yang bawak negatif tu, punca dari makcik.
kadang2 makcik terlalu gembira dengan hidup makcik.
tapi tak lame.
semua tu dah tak bermakna bile sedih.


makcik nak mintak maaf pada sape yang terase dengan makcik.
kadang2 makcik rase serabut and need some times.
jangan la pakse makcik senyum mase makcik taknak.
jangan la pakse makcik bercakap bila makcik taknak.
sebab.
makcik perlu mase untuk senyum dan bercakap dengan ikhlas.
makcik memang kuat membebel.
tapi makcik tak pandai nak ekspresikan sedih dalam kata2.
bila makcik diam dan takde mood nak bercakap.
1 jek jawapan.
makcik ade problem dan bersedih.


p/s: sometimes i wanna to be my old self. dont care about anyone and feel free to do anything.