Wednesday, January 5, 2011

cerita kau, yahoo dan google

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.


yahoo-dah tak guna langsung
google-dulu, kini dan selamanya.




kau dah lame kenal google. bagi kau google sentiasa bersama susah senang kau. kau sayang google. kau kongsi semua dengan google. bagi kau, google la segalanya saat kat perlukan.


satu hari, kau kenal dengan yahoo. yahoo plak dah lame suke kat google. lame die suke google. yahoo pernah usha google. google tak layan. yahoo sangat sedih. tapi yahoo pelik, kenapa yahoo senang nak lupakan google? sebab yahoo perasan yang yahoo hanya sayangkan google sebagai adik. yahoo kenal google same macam mane yahoo kenal kau. tapi kelaka, lepas tu, yahoo suke giler kat kau. yahoo tahu, kau ade sifat kepimpinan yang mampu buat yahoo kembali hebat seperti google. tak sangka, kau pun suka kat yahoo. kat pun cube buat yahoo jadi milik kau.


"yahoo, sudikan kau jadi kekasih aku?"
"sebelum tu, aku nak kau tahu yang kau bukan pilihan kedua", kata yahoo.
(kau tahu yang yahoo pernah sayang google)
"yea, tapi sudikah yahoo jadi kekasih aku?"
"sudi, sebab aku suke kau".


maka, kau dan yahoo pon bahagia. menjalani semua ni dengan senyuman. kau dan yahoo berjanji untuk merahsiakan hubungan ni. satu hari, kau bagitahu yahoo sesuatu.


"yahoo, selama ni aku kongsi semua pasal kite dengan google..."
"sampai hati kau, kau kate nak rahsia..."


yahoo merajuk sebab kau dah melanggar janji.
yahoo pon tanye kepada google, apekah yang kau bagitahu pada google? google pulak, pandai mebelit kate2.


"macam mane ni yahoo, macam mane kau dan die boleh macam ni"
(ayat ni buat yahoo cerita semua yang berlaku)


akhirnya google kate,
"yahoo, sebenarnya aku tak tahu ape.."
"sampai hati kau tipu aku google.."


yahoo pon forward semua mesej yang kau puji sangat yang google tu baik. bagi yahoo, yahoo nak google tahu yang kau sangat puji google. tapi google sebenarnye penipu.


setelah hubungan kau dan yahoo ok dan semakin mesra, google datang cerita yang yahoo bagitahu hubungan kau dan yahoo. kau marahkan yahoo sebab tak amanah dan jujur dalam hubungan. kau maki yahoo dengan penuh kebencian. kau marah yahoo sebab kau malu dengan google. kau maki hamun yahoo sampai kau rase tak boleh bernafas dan sakit kau datang lagi.


yahoo sedih, die nak sangat ade disisi kau untuk bantu kau, sepertimana yahoo janji dulu.
tapi kau nak yahoo lupakan kau. yahoo menunaikan impian kau.


harini ni, kau mintak maaf pada yahoo sebab kau rase tak tenang bila yahoo tak maafkan kau.
tapi yahoo takkan maafkan kau lagi. sebab yahoo sakit hati dengan kau dan google. yahoo tak puas hati setelah di maki, maaf diminta, oh, senangnya kau nak mintak maaf pada yahoo.


harini jugak, kau tanya pada semua orang


"yahoo! google! dua2 ade fungsi...yang mana harus aku pilih..dua2 aku sayang."


pada yang tak mengerti, mereka akan menjawab chrome, mozilla dan sebagainya. tapi bagi yahoo, die tahu ape yang tersirat. kerana die yahoo. dah tak berguna lagi kerana semua orang akan pilih google kerana kepintaran google.


pada kau, yahoo takkan maafkan kau dan google. sampai yahoo boleh jelaskan pada kau ape yang berlaku...


p/s: jangan kutip yahoo yang kau dah buang. sebab google akan buat ape yang die dah buat pada kau, macam mana die buat yahoo.



6 comments:

aibaks said...

haha... aibaks kompius...

siti rahmah bahrom said...

sgt paham!

maria_m0hamadiah said...

@aibaks

sila bace semula kisah
http://mariamohamadiah.blogspot.com/2011/01/tak-sempat-halang-dah-berlaku.html

maria_m0hamadiah said...

@ema

more explaination i'll tell u..=)

rayne rawt rawt said...

agak berbelit lah :)

maria_m0hamadiah said...

@rayne

hehehehe.. kesian kamu..=)