Saturday, December 31, 2011

2011-2012.that's only a number.

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.


hari terakhir di 2011.
tahun yang sangat complicated dalam hidup aku.
simple pade certain part.
complicated pade part yan orang tak nampak.
terima kasih Tuhan atas pengajaran yang berikan kepada aku.
masih ade pengajaran yang aku perlu kutip dalam perjalanan hidup aku.aku bersyukur di ajar kekuatan hati dan kekuatan jiwa. meskipun masih banyak yang perlu aku belajar. mengenai azam, biarlah. sebab tahun 2011 ni aku memang takde azam yang spesifik.. untuk 2012, aku masih berharap yang same.
malu kalau tak dapat azam yang aku hebah2kan tu. biar simpan dalam hati. cume berharap menjadi hamba yang sentiasa bersyukur dengan setiap pemberian yang Dia kurniakan.


mengenai yang simple tu. aku bersyukur. hidup aku masih sederhana walaupon ade benda yang aku takretinakbersyukur. masih bersyukur sebab ade benda nak belajar kat sini. nak transform diri jadi lebih baik. ya, walaupon belum sepenuhnye. but ade something yang aku berubah. okla kan, dr takde.


mengenai hati, aku masih bersyukur. masih ramai yang memerlukan aku. terlalu kaya dengan kasih sayang yang didermakan oleh orang2 disekeliling aku. mak dan abah. adik beradik. yang tersayang. kawan2. rumet. kosmet*certain ;p. labmate.soulmate(?). terima kasih untuk kasih sayang yang sangat2 bernilai dalam diri aku. bersyukur dikurniakan kalian dalam hidup ni. maafkan untuk segalanye2. dari apa2 segi pon. pade seseorang. maafkan aku. terlalu besar dugaan ini. cubalah kuatkan hati. ya, yakin pada jalan yang tertulis untuk kite. jalan Allah itu indah. memang sangat2 indah. cume peritnye dirasakan bile kite tak bersyukur. dan ya Tuhan ku, aku bersyukur untuk pengajaran ini. terlalu bernilai. sebab complicated ni la buat aku sangat2 menghargai orang lain. walaupon sedikit terlambat. masih ade. sebab lumrah hidup.
"manusia memang selalu terlambat menghargai."


mengenai tahun baru, selamat datang.
selamat mengurangkan tahun aku countdown aku nak kawen. yea. insaf sekali lagi. kematian semakin hampir. Tuhan, matikan aku dalam keadaan islam dan iman.*amin.


ouh, tahun baru ni belum ade azam. tak terfikir. cume harap yang baik2 saje. mane ade yang nak tak baik kan? harap semakin bersabar. kurangkan benda2 yang menyakitkan hati orang lain. mungkin maaf boleh dihulur dulu.  
MAAFKAN SALAH SAYA YANG BAKAL MENDATANG. adeke? ;)


Tuhan, jangan jadikan aku seorang manusia yang tamak. jadikan aku bersyukur dengan kasih sayang yang sedia ada. jika ada yang sakit hati dan terluka pada aku, maaf. Tuhan, berikan jalan yang terbaik untuk aku dan mereka yang aku maat2 sayang.. jangan la Kau berikan duka kepada mereka diatas kesalahan aku. tak sanggup melukakan hati mereka hatta sedikit goresan luka sekali pon..tunjukkan kami jalan yang terbaik..jika apa yang aku lalui ini sementara, akhirilah semua ini. agar tiada lagi yang terluka diatas "kesilapan" (mungkin) yang sedag aku lakukan. 


ps/: tears fall for hoping something better.



Wednesday, December 28, 2011

eh, aku nak lah!

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.



fakta
harga RM4.00
ade kat Johor je macam ni. 

first time tengok benda ni. aku rase benda ni mesti tak sedap since aku kurang sikit dengan makanan manis apetah lagi makanan yang sejuk2 dan manis2. huahuahua. then, mase nak makan benda ni aku tengah kenyang giler. so, bajet macam malas makan banyak. sekali sedaaaapppp wwoo. siyes sedap gile. then, aku realize something, tolong la. aku craving benda alah ni. ;(

p/s: please bring it to me.


Friday, December 23, 2011

221211ape lagi yang lebih teruk dari hari ni.

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.


sekarang dah masuk 231211 kan?so, aku dah boleh la nak cerita yang pasal yang 221211 tu. sebab aku dah melalui the whole day. the suck(est) day of mylife maybe.
yeah, i started my day dengan semangat nak presentation. pagi2 Dr Wan dah bagi RM50 untuk kiteorang. pasal die memang dah janjilast week dengan aku dan kawan aku yang die nak belanje after presentation. tapi die tak dapat nak join. so, mood dah okay dah. sape tak suke nak makan free weh. lagi2 timer terdesak hujung2 sem nih. even aku tak tahu sangat pasal ape aku nak present tu. jujurla. aku tak sempat nak go trough abes kat situ. memang sangat2 tension. but bile aku tengok Dr yang aku tak suke tu xde, aku takdelah tertekan sangat. but, sebelum aku masuk, the other lecturer
(Dr Wan) keluar. then masuk berdua dengan sorang lagi yang aku harap2 takde pada hari tu. OMG. what a damn plan it is? come on la.. kebetulan hapekejadah macam ni? kenapa time aku dan saat aku baru die nak masuk. ok, let me emphasize on this situation. SHARP ON TIME. on my presentation time! suck. aku giler down tengok die dok tersengih2 macam kerang ok. yang sure lagi busuk la kan.
macam yang aku jangka la. aku memang akan ditembak pada hari ni. but aku tak sangka. aku bukan setakat kena tembak ok. aku terus kena bom dengan peluru berpandu. sial. tak abes present kot. ok, kalau betul die nak kejar mase yang ade setengah jam tapi ade lagi 5 presenter, kenapa aku yang prepare macam nak gile ni tak abes. bertmbah aku rase geram sangat2, Dr tu xde kaitan tapi die yang over2. heh. siap sound2 aku. dan tak malunye beliau mengatekan aku menipu. weehhh.... aku ni kalau nak menipu bukan dengan lecturer lain la. dengan die maybe.

keluar je lab, siyes aku menangis abes. sebab sakit hati sangat2.



baru teringat yang adek aku punye result PMR keluar harini. mak aku mesej cakap adek aku dapat 7A1B. i'm shocked actually. and i'm proud of him. aku terus kol mak aku. ade dua sebab aku menangis time on call tu. pertama. sebab aku meluahkan betapa aku sakit hati dengan lec tu. yang kedua. sumpah aku bangga sangat2 dengan adek aku. he almost give up on what he done. ujian satu. banyak fail. banyak sangat yang teruk. aku bagi soalan math simple pon tak dapat jawab. pertengahan tahun pon same. penggal kedua, better. trial pon just nice. this is not the main point. yang paling utama sebab mase die PMR, parent aku tengah keluar masuk hospital. mak aku siap pesan, pandai2 la urus diri. mak takleh nak fokus on die. pity him. he go trough the hard time by himself.. kalau aku la, confirm down sebab xde yang nak ambek tahu pasal kau. mak just gosokkkan baju, kau pandai2 la nak pergi pekse, nak jawab tunggang terbalik atau ape. i'm really proud of him. ganjarannye, die dapat kasut futsal idaman die. yeah, yang branded for sure. dari kakak aku la. kalau aku, belum mampu lagi nak semua tu. ;) tahniah bro.



balik kelas, aku ingat nak update blog. sebab aku rase aku dah go trough hari yang cukup menyakitkan hati. oh damn. bukan je menyakitkan hati, malah fizikal aku pon sakit. first, sakit giler kepala sebab nangis+hujan. kedua, petang tadi lepas magrib aku jatuh terduduk dalam bilik air sebab licin. damn it myself! kau jatuh dan nasib takde orang tengok. kalau tak, memalukan. haha. padan muka aku. berakhirnye jatuh tu, tu kire end up 221211 aku la. sumpah aku taknak lagi hari yg macam ni. ;p




Wednesday, December 21, 2011

duhailecturerkusayang.

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.


kadang2 saya rase saya ni yang over2 menyampah kat dr.
kadang2 saya lagi rase dr memang anti saya.
evendo dulu mase orang dok kutuk2 dr, and.... saya ade la jugak join2. tapi seriously saya memang ok2 jek dengan dr. sure saya akan rase macam lecturer ni ok sangat sebenarnye. cume care dr yang macam technician ni yang buat orang lain dok kutuk.
yeah, gaye dr memang macam technician. atau lebih baik saya kate yang gaye seorang kerani menunjukkan lebih2 la gaya.mutu.keunggulan. -.-"
tapi sekarang saya  noticed. Dr memang suke cari pasal dengan saya . sebab tu dr tanda kertas tutorial saya sesuka hati dr dengan memberikan jawapan "suka hati saya la nak tanda macam mane" mase saya dok tanye kenapa jawapan saya ngan member same tapi dr salahkan yang saya siap bulat besar2 atas kertas jawapan saya padahal orang lain yang sebijik sejiban tu dr betulkan.
lepas tu, setiap ape yang saya cube nak kate, dr cantas dan bangkang. lepas tu ade je benda yang saya buat dr nak tegur.


dear lecturer ku sayang.
saya tahu perasaan saya yang benci ni agak menuntut saya bersabar dengan karenah dr dan memintak agar saya terus bersabar demi markah saya . yea. kalau bukan sebab ni, dah lame saya tak datang kelas yang dr ajar. hmm walaupon dah banyak minggu saya  dok ponteng tutorial dr tu.


dan pertama kalinye dalam hidup aku, aku merasakan bahawasanya aku sangat2 tertekan untuk presentation aku esok dek kerana dr ni pon terlibat sekali. sebab dr ni suke soal. dn dari sini aku nampak dah mase depan presentation dielectric aku macam mane. yela,  dr kan grade kat jepon in electrical engineer. aku cube untuk ikhlaskan hati. bersabar dan berdoa agar aku boleh menerima cara dr tu. sebab macam2 mane pon, kau adelah orang yang paling tinngi darjat dalam hidup aku selepas mak abah aku..



p/s:banyak.sangat.pikir.sampai.sakit.kepala.



Monday, December 19, 2011

awaksweet.

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.


saye tak suke benda manis2. melekit.
saye pon tak suke makan manis2. sakit.
tapi saye suke awak sebab awak 'manis'. ;)
awak tak melekit. awak tak buat saye sakit. sebab tu awak berbeza dan saye suke kat awak.
erm, awak tak kisahkan? ;)saye tahu dan saye yakin awak tak kisah. sebab dengan yakinnye saye boleh kate lagi awak sayang sangat kat saye..;p


for my dear fiance. thanks for keeps cheer me up every day. evendo sometimes i feel u're annoying me, but u know how to repair the day and especially my mood. iloveusomuch. and i u know everyday i will tell u the same thing. but what u had done to me sweeter than mine. i never regret to have u in my life. since day one i know u, i'm so happy because of what are u trying to do for us. everything.
sebab saye memang keras kepale. sebab saye memang susah nak mengalah dan saye memang degil ;)
for u my dear fiance , i wanna to say sorry and thanks for being around me and warm me with your love. i promise u that i'm trying hard for not hurts u evendo sometimes i make it more and make u sad. iloveusomuch ;)
  • u wake me up every subuh for solat. iloveusomuch .
  • u never give up for seek my forgiveness if u go wrong and evendo sometimes, its my fault. iloveusomuch .
  • u always keep saying that u are the most luckiest on to have me. that the sweetest words i ever heard. iloveusomuch .
  • u keep make me laugh when i'm sad. iloveusomuch .
  • u make me comfort when i need someone. iloveusomuch .
  • u never blame and said i'm mengade2 sebab menangis rindu nak makan masakan mak. iloveusomuch .
  • u're the most worried person bile saye tak turun makan or saye memang takde rase nak makan. iloveusomuch .
and i know u will never change till i get my LAST breath ;p till the end of my breath. i never mind if i'm hurt because of u because i know, only u can cure the heart. and also my heart don't want any other person to make it better. it want u and i mean, really only u.


for my dear fiance ,
here i want to tell u. i never bored to tell u how much i love u. i make the pain but i can't give the cure. i'm sorry for anything that i've done make u upset with me. and for that, i already told u so that u never regret to have me in your life.my promise for not to do it again coz i've no purpose on doing that. i wanna give u time. so that u're really know me. so that i'm not hurting u anymore. i wanna give u a space to know me well. my bad and all my 'sucks' way. i will give it. because i already told u. iloveusomuch








Sunday, December 18, 2011

sayajawapdekatsinisebabsayamalu ;)

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.


ahhh..
tersipu2 malu rasenye bila ditanya
"sudi awak hidup bersama saya selamanye?"
bukan tak biasa ditanye soalan macam ni. rase2 dah banyak kali ditanya. aish. kali ni malu la pulak nak jawab. mengadekan. saya tak kisah. bukan selalu saya nak mengada dengan awak. kalau saye serius pon nanti awak jugak tak suka kan. kalau saya matang awak pon tak suka kan. saye tahu...;)


kalau sekali lagi saye ditanye tentang sudikah saye bersame dengan awak selamanye, saye nak awak bace jawapan saye.


"dari mula saye kenal dengan awak, saye mengharapkan sesuatu yang indah untuk akhirkan hubungan ni. yea, macam selalu saye takkan pernah berharap ianya berakhir sebab walaupon saye dah ade cucu 10 orang pon, saye masih nak bercinta dengan awak..;) lagipon awak sendiri tahu betapa saye sayangkan awak dan perlukan awak sangat2 dalam hidup saye. mane mampu saye nak hidup kalau awak takde. jawapan saye mestilah YEA. saye memang akan sudi dan sentiasa sudi bersama dengan awak seumur hidup saye. dan i'm already ready for that moment.


the moment you bring addition tittle for my name. madame.
the moment you put the ring on my finger. the moment i'll be with u for whole my life.
the moment you become the most important person in my life. the king of my heart.
the grandfather for my grandchildren.
evendo i keep saying
"sape nak kawen dengan abang?"

"mane ade sayang nak ade anak dengan abang?"

"abang suka perasan kalau sayang cintakan abang. mana ade!"



my dear. that's full of lies. i swear i'm lying. the most3 words i wanna to say is. i wants u and i really love u. more, i wanna be u till the end of my life. saya nak bercinte dengan awak bukan setakat sampai ade anak lepastu huru hara. nope. saye akan bercinte sampai saye mati. for that. tolong tunaikan impian saye.itu saje. dan jawapan saye maseh same. saye sudi.*saye malu."






p/s:bercintasampaimati.iloveudamnmuch.




Saturday, December 17, 2011

updateupdateupdatetheheart.iloveu.

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.


sebenarnye takdelah idea sangat nak menaip malam ni. but i have to try sebab otak ni makin lame makin tumpul dengan idea2. yea, aku dah disable orang untuk komen blog aku yang makin teruk nampak gaye nih. dah taknak bagi orang komen2 dah. nak bace, bace. taknak bace sudah..bukan taknak update tapi biaselah. name pon student senior. ceh, macamlah kau senior sangat kan. aku ade setahun setengah lagi nak grade ok. erti kate lain, 3 sem jek nak grade lagi. erti kate lain, makin dekat la tarikh aku nak kawen.


kawen.kawen.kawen. serius aku memang jeles dengan orang yang dapat kawen muda. serius jeles kau tahu. sebab aku pon nak jugak. cume belum berkemampuan dr segi material. ok, aku nak cakap duit.
mahu tak jeles. apak kau orang kaye. bapak mertua kau orang kaya. kau dan suami kau belajar. tapi kau masih boleh kawen macam takde langsung masalah duit. lepas tu, kau siap boleh panggil CST Production tu untuk buat video kawen kau.-.-" aku? singgit pon xde dalam purse ni tau. ok tipu. ;p


untungla dapat kawen awal. best kan. macam aku ni alahai.. dr setat cakap pasal kawen kat matrik, sampailah kawan aku dah nak masuk setahun dah kawen, aku tak kawen2 lagi. ceh, beliau siap gelakkan aku kate aku kelakar sebab dr dulu cakap nak kawen, tak kawen2.
bukan ape, sebab aku...
  • ramai sangat peminat
  • ramai sangat bakal suami
ok tipu. sangat menipu. aku ade sorang mamat jek dalam hati nih. sorang suami *bakal dalam hati nih. xde suami ramai2 kan sayang..;)
he is my lovely friend. my husband to be. my best friend. my children's dad. my partner when i get older. my love till the end *insyaAllah. erm. tak kisah la nak kate ni entry gedik ke hape. i don't care. but u have to know that. kalau aku senyum sorang2 tu biar la. sebab die tengah buat aku happy. kalau aku gelak macam nak giler on that day, pedulikan. sebab he make up my day. swear. i never feel this 'feel' to others. i'm trying to be normal, but he make me crazy of him. and for the first time in my life, i'm really ready to be a wife for someone i really love



it doesn't matter ape pon yang orang nak fikir sebab aku rase aku dah jumpe ape yang aku cari. Tuhan adil. He make me hurts coz He keeps me for someone better. and i already found my mr.chef yang keje kat giant..kelakar kan. tapi tak kisah la kalau mula2 dulu aku rase die annoying sebab panggil aku kakak. annoying sebab die selalu seyum kat aku walau aku rase tolongla, jangan senyum. keje jek la diam2 kat situ. but, he become of my heart's part since he show his love towards me. yea, aku pernah bercinta dengan lebih dari sekali. setiap manusia mengharapkan itula yang terakhir. kuasa tuhan takde sape yang boleh lawan. Tuhan buat jalan cerita aku cukup indah walaupon diselang selikan dengan duka. sekurang2nye sekarang aku boleh menarik nafas lega. masih ade yang terbaik Tuhan simpan untuk aku. i love him.so much.i mean. damn3 much.


buat encik tunang.
awak dah buat yang terbaik malah lebih dari apa yang saye harapkan. saye selalu berdoa supaya awaklah yang terkahir dalam hidup saye walaupon saye mengharapkan ini takkan ade akhirnye.
terima kasih sebab selalu cube membahagiakan saye dengan katekan yang awak akan buat saye perempuan paling bahagia dalam dunia ni bile saye bergelar isteri awak kelak*insyaAllah. terlalu banyak kebaikan yang awak lakukan sampai saye tak nampak cela yang ade pade hubungan kite. yea, walaupon sebulan sekali nak jumpe pon payah, awak selalu ade di hati saye. malah kadang2 saye tak rase awak jauh dari saye. WALAUPUN perangai saye tak matang *ok, memang taknak matang pon, awak selalu kate saye comel bile buat perangai tak matang..:D 

mane ade yang nak kate saye macam tu? xde pon.. awak jek yang ready to hold me anytime whenever i'm falling down..awak je yang sanggup nak layan ego saye ni.awak je mampu nak melayan keras hati dan keras kepala saye. betul ;) even mak saye tak mampu nak melayan kerasnye hati saye ni. bile saye kate hitam, no one mampu nak tukar jadi kelabu apetah lagi putih. tapi dengan awak saye rase saye ready nak mengalah apepon..:)

bile awak kate awak bace blog saye, the most sweet part is u tell me "terlalu banyak yang sayang lalui dalam hidup. dan abang janji takkan buat sayang sedih macam tu sekali ". swear, it make my tears really wants to fall. i'm pretty sure i'll be with u..evendo jauh, tapi...
let me finish my words.so that u can sleep well tonite ;p i love u much2 more for you my dear. i really miss u. the way u treat me make me the luckiest person on earth to have u. sometimes i annoyed u, but u must know something. no body can love u as much as i do. ;)

see.. u already mine! no one can make like this. yeah. i noe u want it too..*yakin! ;p


p/s:i'm counting the days for us ;)


Thursday, November 24, 2011

never regret

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.


yeah, there's something in my mind.
i tell u this.
i never regret in doing ANYTHING with u. i never change my way even though there's something stuck in here*deep in my heart. if i go wrong, i'm sorry. but, i never blame about the mistake happened between us. the analogy is simple.



  • i blame myself for the mistake.
  • you also put the blame on me.
  • and i feel the blame POWER OF TWO. :)
looks like simple. but the heart is bleeding..i am sorry for anything happened.



Sunday, November 20, 2011

titleless :D

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.

they were so lucky for have u,
even i need u more than them.
u should happy.
for your happiness..

Wednesday, November 16, 2011

did u know?

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.


tak pernah dalam hidup aku rase selemah ni.
yea, aku baru sedar yang aku tak pernah berputus asa selama ni.
tapi sekarang aku dah rase.
maksud aku sedang merasakan ape itu putus asa.
honestly aku dah penat dengan ape yang aku lalui sekarang.
someone, help me.
not to get back my spirit,
but kill me.


p/s: i hate who i am rite now! leave me.



Tuesday, November 1, 2011

harga maintain la 4 tahun lagi. betul

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.


salam. lame  rasenye tak'mencarut kat blog'. bukan xde mase. kadang2 macam ade, tapi mood dan idea tu yang xde. ade yang request entry sebab nampak sangat senyapnye. haish. maaf sangat2.
btw, lepas baik dari demam campak a.k.a chicken pox. bercuti sampai 3 minggu. sebab aku dapat m.c 2 minggu dr dr dan seminggu terus bersambung dengan cuti mid sem. kau hade?? takde kan.. haha


sepanjang berpenyakit tu, siyes ramai makgluk yang wish. kat tepon, kat fb dan sebagainye. i really appreciate it. and macam biaselah. kalau chicken pox ni tak mencacatkan segala yang ad kat badan memang tak sah. and i'm lucky sebab kat muke kena sikit jek. mostly kat badan dan kepala. F giler kat kepala sebab aku rase beratus2 makhluk tu bertapa ats kepala. giler. 2 hari tak tido bile benda tu nak leuar ngan pecah. haram btul. nasib baik rambut tu pendek. kalau panjang??? mau tak berbau kepala hotak aku ni.


sebelum mencarut lagi lame, aku nak thanks for those yang giler baik kat aku. sanggup bersusah payah mase aku kat UPM sebelum balik. yang bertungkus lumus balik kelas nak hantar aku p klinik, yang balik keje hantar aku p klinik semua tu. dan paling berjasa adalah my mom yang sedia nak dengar aku menangis tak tido malam. HAK3. macam bebudak nangis bagai. and my special one, thanks for keep blew your spirit to me. the way u worried bout me make me cried not because of my 'ayam' but your concern on me. I LOVE YOU. much much and much.


balik ke UPM semula semalam. ramai yang tegur dah sihat ke belum. ok, FB sekarang memang tak boleh menipu. ade yang tak segan silu menilik habis badan aku just wanna find my DEFECT katenye * hoi, kau lelaki la dol. HAHA. sengal habes.
dan tak kurang plak yang cakap2 pasal harga hantaran aku.
"abesla, kat muke ade sikit tu, jatuhla harga hantaran aku"
HAHA.
well, aku bajet lagi 4 tahun. that's mean aku masih ade mase yang begitu lame untuk kembalikan semuala kecomeln aku ni. bio-oil kan ade. HAHA. memang aku tak kesah langsung sebab syg aku pon tak kisah kan.
yang paling harram, ade yang tekan kalkulator, tolak 20% diskaun hantaran aku. dem. HAHA. yela, hantaran taknak tinggi2. biar rendah je. bawah 10k je. boleh plak diorang kire
"ala, ade 7k lagi, atul"
gile betul. aku rase nak melempang jek semalam. tapi cool. kate comel kan..:D
haha. untuk korang semua. harga aku akan maintain. takde ape yang akan kurang. even mase tu seluruh penduduk dunia akan letak harga wajib hantaran adelah 10k keatas. but not me because i'm not selling myself. and you dear, you are the lucky one. HAHA. *perasan.


p/s: cukup sekali kena. sebab suami takkan mampu melayan karenah aku lebih cari mak kalau aku SAKIT.



Thursday, September 29, 2011

#cinta junior.

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.


err.. junior mari lagi.
junior baru masuk lagi. dan secara logiknye aku telah pon masuk ke tahap tengah ( tahun ke3) sebelum menjadi sulung (tahun ke4). dan secara rakusnye aku boleh digelar sebagai senior.
let me repeat it again. SENIOR.
well, aku akan menjadi senior selama dua tahun disebabkan batch aku batch pertama yang start kos 4 tahun kat upm ni. dem -.-". nak grad. nak kawen cecepat. lalala~
teringat bile tolong sorang senior tu tanye satu soalan. bile aku dah jawab, she said
"terima kasih, senior"
OMG kau junior,, giler betul. tak pernah aku dengar orang kate macm tu. lalala.
agak bertuah disitu aku wahai freshie. :D


 bile junior masuk.
macam2 fiil kite nampak. yang senior. mula la nak bagitahu junior yang kau senior. sile respect. benda ni dah jadi macam habit untuk senior.
kenapa eh? well, sebab aku tak pernah di warning, tak pernah di ragging, tak pernah di buli dan semua yang buruk2 selayaknye senior buat kat junior. sekali pon tak pernah. sebab tu aku agak pelik bile ade benda2 ni berlaku. yeah, habit tu mungkin sebab yangsenior2 tu pernah dibuli, but kalau benda ni keep rolling and rolling, sampai bile nak berhenti kan.
so, sebagai pelajar universiti, aku tak rase benda2 ni maseh relevan dan jadi. sebabnye semua orang pon bizi. tak sempat nak buli2 ni. maafkan aku kalau aku silap. tapi buang mase la nak buli junior. -.-"
banyak lagi benda aku boleh buat dengan mase yang hade.


cinta junior?
hahaha.. yang ni aku rase sangat valid bagi lelaki2 kesunyian yang memang suka dan tertunggu sangat2 junior masuk.
jujur, aku baru jek join pembantu kolej untuk kemasukan pelajar baru ni. memang cantik2 yang pompuan. memang cun2. kalau aku lelaki, lame dah aku sambar. TAPI, yang lelaki tu tak best. takde yang hensem. camane nak usha *sayang, maafkan saye..XD.
lagipon aku takde kuasa nak layan junior. LALALA~
ade je yang text aku,
"atul, jangan lupe usha2kan junior untuk aku." dem.
kau ingat aku ade mase nak layan permintaan kau.
tak gentle langsung la. lain kali usha sendiri.
even aku nak usha lelaki pon aku takdelah suruh orang. :P
then, mane2 kapel yang lame2 tu aku tengok banyak dah dengan pasangan baru.
hasil test market pelajar pompuan yang baru tu.
berjaya jugak korang yek. aku dulu memang xde. memang takde yang nak mengorat aku. memang takde yang nak kat aku. sebab muka aku ganas benor. yea, mase tu aku gemok dan hudoh. selayaknye umor 19 tahun. masih berhingus dan tanpa segan silu aku lap hingus depan orang ramai. ok, tipu. -.-"


selamat pengantin baru wahai junior. tunggu dan lihat jek la tahun depan. kalau korang masih kekal dengan pasangan korang, bagusla. kalau korang dah dengan yang baru, tahniah jugak aku ucapkan. sebabnye korang masih market lagi la :D


p/s: universiti tempat mancari jodoh? mungkin :)
tapi saye suke jodoh saye kat universiti lain tu..<3 jage mate dan hati. nak cari junior? sile kan..:)



Thursday, September 22, 2011

#nak berubah sebab sape sebenarnye?

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.



kalau cakap pasal berubah, sebenarnye agak sensitif bagi aku. yeah, aku memang tak suka sangat cakap pasal nak berubah melainkan aku yang open topik tu. kalau orang lain yang open, aku rase memang akan mencetuskan beberapa perang dingin didalam hati. yea, hanya dalam hati. biarlah takde sape tahu pon, tapi honestly memang akan memberi kesan kedalam hati aku yang selembut sutera ni *ok, dem.

dalam diri aku., memang banyak yang orang pandang tak senang. perangai aku? ok, memang agak menyakitkan hati la sikit. but kalau sesape yang kenal aku, for sure dorang MUNGKIN ok jek.
MUNGKIN kat sini aku tekankan sebab aku memang tak mampu nak puaskan hati semua orang.

aku pernah bergaduh dengan orang yang cube nak ubah aku. aku pernah gaduh dengan orang yang tegur perangai aku dan aku pernah sakitkan hati orang yang tak boleh nak terima aku then nak ubah aku.
SEBAB aku tak suke bile ditegur.lagi hot kalau yang menegur tu cakap direct. memang tempah bala la. aku memang akan terus bahan kat situ jugak. lantaklah. ok, memang la kite perlu ditegur untuk berubah. but aku memang tak senang. it makes me like i'm too much sampai nak kena tegur untuk berubah bagai.
seriyes, benda ni agak sensitif bagi aku. aku tak kesah nak bergaduh ke hape janji die pon kena paham aku.

lagipon, kau tak perlu nak berubah sebab sape2 atau atas permintaan sape. sebab kau tahu ape kau buat. lagi bagus kalau kite nak berubah atas kehendak sendiri. sebab aku memang ikhlas nak berubah. memang lambat la. slow2 dulu. janji niat. kalau berubah pon hati tak ikhlas, for what the hell is that huh?

benda paling aku tak suke orang nak tegur aku adelah pasal PERANGAI dan PAKAIAN aku.
errr... memang tak suke. aku ulang boleh? AKU TAK SUKE.
sorry eh. aku memang tak suke dua ni orang nak tegur.

actually, tujuan aku buat entry ni sebab aku nak jelaskan pade certain manusia yang ade sebab aku sakitkan hati die. kenapa tak boleh nak terima kekurangan aku even kite kawan biasa? then aku nak tanye satu lagi soalan. kenapa aku yang kau nak ubah?

i'm sorry for those yang aku sakitkan hati dalam entry ni. really sorry. i just dislike. maybe HATE when u try to change me.. let me flow myself in the changes i want. slowly, but deep i my heart, it is sincere..:(

p/s: errr...different people, different opinion. just change me when i'm really too much. but i think, i'm not in my behavior and clothing..please.. only two these..


Sunday, September 18, 2011

#day 7 at upm

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.


agak bengang.
bangun subuh air takde.
ok fine, pegi sampai blok sebelah.
8pagi.
blok yang sebelah tu pon dah takde air..





bengang.
weekend macam ni kena mandi awal.
mandi awal takpe lagi,
ni dah tahap makcik2 bawak tuala nak mandi kat perigi..
apekejadah?
tapi terpakse la.
tengah oang lain lena lagi aku dah mandi.
kalau tak, mau dengan aku2 tak mandi sampai kepetang.
WALAUPON aku mandi kat toilet, at least mandi jugak.
daripada orang lain yang xdapat mandi terus tu kan..:D
okay, jom sambung tido..:D


p/s: selalu takde air..



Tuesday, September 13, 2011

#jujur.

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.


bila kite jujur sangat dengan seseorang,
kite tak sedar kite dah buat salah.
bukan jujur tak perlu. perlu.
tapi bukan dalam semua hal.
sekian :)


p/s: true or dare



the worse first day. kalau mengantok, tido. jangan pergi kelas!

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.


semalam.
kelas pertama yang macam haram untuk semester 5 tahun ketiga untuk seorang aku.
kelas start 8 pagi. mate giler nak roboh yang malas 
amat2 nak ke kelas.
dahlah direct sampai pukul 12 tengahari, 
memang jahanamlah kau wahai mate.
mane taknye, ahad tu aku dengan rumat serta 3 besties lain memang enjoy giler melepas rindu lepas 4 bulan tak jumpe. macam nak giler keluar sampai 12 jam.


disebabkan sangat2 penat ahad tu, beberapa perkara yang boleh dikategorikan kejam/memalukan/serabut terjadi keatas seorang makcik yang cantek nih.


  • tertido dalam kuliah material sc.


duduk depan sekali. buat muke paling comel. ok bukan. bajet comel. pastu mate makin berat. muke konfiden tapi mate terkatup-katup. lecturer nampak. peduli hape aku janji lepas mengantok. take 5 keluar kejap basuh2 mate. ok then segar masuk semula DK. eh eh.. mate ni memang kurang hajar punye! mengantok semula. ah lantaklah. aku tanpe segan silu pon tutup mate dan tidur. huaargghhh.. last min dr tu aim aku. siap tanye name bagai. ah sudah. i've been marked! dem.

  • tertidur lagi dalam kuliah advanced instrumentation.
ni lagilah. masuk2 kelas ingatkan pembantu lab yang ade kat situ. gaye dengan sebijik pembantu lab kan. tetibe die keluarkan pendrive nak ngajor. perrrghhh muda2 dah jadi lecturer. gaye jek yang sempoi. ni satu hal lagi. memang direct tak de lindung aku nampak muke die dan die nampak muke aku. HAHA. tido lagi. ok, memang mate tak boleh nak buat apelah kan, mengantok tahap gaban la punye! siap member2 kate muke aku disaster. WAHAHA. do i care la kan. memang aku dah tak peduli ape. time ni, memang terbayang2 bilik yang indah berseri2 disolek oleh aku dan realiti dan fantasi. :D

  • tertinggal pensel case tersayang mase advanced instrument!
ni lagi satu. kelas last pukul 12 tengahari aku boleh sedar pensel case tu tertinggal mase magrib. memang habis terus mood aku. dengan banyak2 harta tersayang aku kat situ dan yang paling2 penting adelah kalkulator. HAHA

  • hilang fail sijil yang dikumpul since darjah 4.
ni dah masuk kategori memalukan. mulut membebel2 samapi ke L4 bilik lame aku tu aku geledah. siap bersedih2 bagai kol yang tersayang. siap menyumpah sape yang ambik tak lulus sem ni! HAHA. giler keji kau makcik. but atlast mase nak masak megi baru nampak kat dalam kotak dalam loker. HAHA. dengan rumet, dengan jiran bilik depan dengan sayang2 aku sekali gelakkan aku! ok, fine sayang. clash dua minit!

hari selasa. kelas start pukul 12.
memula nak pergi awal la kan sebab nak p cari pesel case. baru nak tolak pintu tu, nampak benda alah ni!





ceh, memalukan betul!


p/s: taknak penat2 dah sebelum p kelas esok hari, memang jahanam satu hari mood!




Monday, September 5, 2011

bila rakyat malaysia prihatin SANGAT~

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.


bukan nak cakap pasal misi bantuan kemanusiaan yang menyebabkan kehilangan nyawa.
bukan nak kate pasal malaysia terlalu pemurah sampai hantar semua bantuan sedangkan ade nasib rakyat yang tak terbela tu.
cume ni keprihatinan rakyat malaysia atas jalan raye.
prihatin SANGAT sampai buat orang lain terlibat same.


ni kisah manusia yang jadi mangse atas kesalahan orang lain.
rakyat malaysia termasuk aku mungkin,
suke sangat tengok eksiden eh?
kadang2 tu siap ade eksiden lain sekali sebab semate2 main brek2 tengok orang eksiden kat lane sebelah.
contoh paling dekat dengan aku, semalam.
teksi yang aku naik tu eksiden sondol kereta depan sebab 
keta yang KAT DEPAN-DEPAN SANE tu main brek2 sebab nak tengok kete yang lane sebelah kanan nun eksiden masuk dalam parit.
aku yang dari nak cepat nak kejar sembahyang asar pon tersangkut2 kat situ.
tak pasal2 pakcik teksi tu melayang ratus-ratus kat situ sebab taknak panjang2kan citer.
lagipon memang dah tertakluk,
apepon salah kenderaan tu,
yang menyondol akan salah!
tak  kisah la tak sengaje ke,
jalan licin dan brek tak makan ke.
yang aku kesal dengan sikap pompuan yang tak menyabar tu.
tengah pakcik tu nak keluarkan duit, 
laju jek tangan die nak ambek semua duit pakcik tu kat situ.
WTF! 


hello girl,
awak tu pompuan. jangan la nampak sangat tamak dan tak bertimbang rase tu.
kamonla. behave sikit kat atas jalan raye.
biar ade sikap bertimbang rase.
bukan pakcik tu taknak bayar pon awak, die dah nak keluar duit.
sabar lah. yang awak buat nampak macam dah kemaruk sangat nak duit sebab dah berjoli sakan mase raye tu kenapa?
buat saye nak kate F! kat awak~


untuk semua rakyat melaysia yang bergelar pemandu kereta.
tak kisah la yang halal (berlesen) or yang haram.
sile berhati ketika melihat eksiden walau dimane pon anda nak melihatnya. yela, memang bukan selalu tengok, tapi beragaklah.
pastu yang nak claim2 tu, sabar2 lah. jangan nak nampak sangat mate duitan :)
papepon guys,
just be careful on road.
just like when u put
"baby on board",
semua orang akan hormat keta tu sebab dorang akan pikir,
"oh, ade baby so kena hati2."
so anggaplah semua keta ade baby on board
kalau semua tu boleh buat korang berhati2.
tu pon KALAU lah~


p/s: just the way u are~





Saturday, August 27, 2011

kad raye tu mampu buat kau bahagia.

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.


kad raya.
kalau sebut kad raye ni ramai la kate konon2 dah tak zaman.
dah takde makne.
paling haram bile kate kad raye tu care kuno.


padahal dulu2.
kad raye lah paling meriah.
kalau dapat kad raye sampai puluh2.
sekarang nak dapat satu pon payah.
tu pon kalau kau bagi pastu pujuk2 die suruh balas.
TU PUN kalau die nak.


ceh, diam tak diam bertahun2 aku tak rase pengalaman mengepos kad raye.
tahun ni aku ambek kesempatan anat kad2 raya kat 3orang my BFF sampai mampos aku. 
HAHA.
memula siap mintak alamat bagai.
siap ade minah ni.. 
Gadis gigi besi giler teuja nak mati.
siap kate 
"eh, masih ade eh orang nak pos kad raye?"
eleh, bila kad raye tu sampai kau punye mesej
gile happy kan.
acecece...minah realiti dan fantasi ni plak,
siap mintak duit raye sekali kalau nak pos.
bhahaha.. ingat kau kecik lagi? dah boleh benor nak kawin dengan kekasih hati kau tu tau.
biar jek die yang bagi kat kau duit tu.
aku yang ade seru ni just nak bagi kad raye SAHAJA.




then, aku ambek kesempatan pos kad raye kat 
bestfren sampai mati kat US nun.
jauh beribu batu.
macam tak caye aku boleh nak ngepos sampai ke sana.
btw, it takes about one week jek nak sampai.
yang gadis gigi besi tu just 2 hari sebab dalam johor jugak.
yang realiti dan fantasi tu 3 hari sebab beliau duduk kat selangor.


biar lah nak kate macam kolot ke hape..
but ape yang aku mampu kate,
kad raye yang harga tak sampai RM3 pastu dengan setem 60sen tu dah mampu nak bahagiakan orang yang kau sayang.


anyway,
i just wanna say yang aku dapat dua kad raye. 
semua tu dari orang yang aku sayang.
first is from SYAFIQ, adek angkat aku yang setahun dah aku tak jumpe even die ade kat johor praktikal sekarang.
siyes happy giler siap bersetem bagai kan.
but FIQ, akak mintak maaf tak sempat nak balas kad raye fiq.
honestly akak dah pos kad raye tu barulah kad raye fiq sampai..


second is from someone yang dah ambek tempat dalam hati aku.
just a little bit info.
yang ni bukan main pos2. memang direct terus. tapi yang special beliau meninggalkan kad tu dalam bakul motor aku. balik keje tu baru aku perasan. dah la mase tu rase nak menangis sebab penat yang teramat,
terus tersenyum dengan "kejutan" tu,.
btw, thanks sebab selalu tahu nak buat saye happy.
that's so simple..
CUME kan awak, kalau lah saye tak sempat nak ambek kad raye tu tapi ade orang lain yang ambek, merana lah awak. saye gelakkan jek puas2.
yang ni pon aku balas sebab by hand. 
akde nak suprise2 macam die buat kat aku.HAHA
dengan muke tak malu,
"nah awak, amek kad raye nih. malas dah nak suprise2."
tapi aku pulak yang dapat suprise semula.
dapat coklat almond VOCHELLE.
yang besar punye.
ok, he likes to make me terkejut2 sampai rase boleh sakit jantung.
enaf. kang muntah pulak kau dan kau. HAHA
like i care la kan der.


so, sejujurnye kad raye tu mampu buat kau semua bahagia.
jangan nak berlagak la nak kate hape.
aku yakin korang boleh melompat2 macam beruk-kena-belacan
sebab nye dah tak ramai spesies yang nak mengimarahkan kiriman kad raye
macam yang dilakukan oleh2 golongan seperti aku. :)


p/s: nak kad raye? alahai, lambat dah. maap.



Friday, August 26, 2011

go anywhere but u never get even best than malaysia.

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.


salam,
lama betul tak update blog. seriously nak sangat2 update blog.
but i have no time at all.
mase yang ade hanyalah digunekan pade mata cantek aku nih..:P


pejam celik kita dah tinggal kurang seminggu jek nak raya.
aku pon kadang2 rase macam tak caye nak tinggalkan bulan pose tahun ni.
keje jek sampai xsedar yang kite semua nak raye.
yang aku sedar, akak2 aku dan mak aku dah ade beberapa pasang baju kurung tapi aku hanya
SEPASANG.
yes, aku rase cukupla kot.
sebab tahun ni pon aku cume pakai baju kurung 2 kali jek.
so, banyak2 buat apekan.


berbalik pada topik,
macam mane kite semua tahu, tahun ni kite raya dalam merdeka.
eh, merdeka dalam raya.
whatever la..
yang penting, ape yang aku perasan sekarang,
banyak yang lagi excited nak sambut raye then merdeka.
dan benda nilah yang aku nak citer.


MUKADIMAH:
aku keje kadang2 jadi cashier.
aku tahu macam mane nak bagi orang diskaun or tak.
cukup.


so one day,
ade sorang customer ni datang.
first aku tengok aku tahu dah die cina. dah memang rupe cina kan.
mase tu die beli banyak giler buku resepi.
mase die nak bayar tu aku tanye la die,
"member card, miss?"
"ouh, kena ade ke? actually i rarely back to Malaysia. once a year i come back here, but if i'm lucky lah. why not u give me ur staff discount? staff sure have big discount right?"


bhahaha.. die bantai nak guna diskaun aku pulak.
tapi sebagai CASHIER yang BAIK dan DISUKAI RAMAI,
aku bagi jugaklah 15% diskaun buku2 tu.
bukan sikit die beli.
ratus2 jugak. so aku tak rase membazir bagi kat die.
"thanks miss, u give me discount even i do not know who u're. u're really nice.."


wah, die puji2 pulak kat aku.
just senyum2 jeklah.. but one statement that she told me is.
"IF U GO ANYWHERE, U NEVER GET EVEN BEST THAN MALAYSIA"
woaahh.... bangga  mase tuh.
she ask me,
"do u want dolar Singapore?"
"cannot lah miss"
"why?"
"u said that Malaysia is best right? so, i don't think that dolar Singapore is better than Ringgit Malaysia."
"wah, i like ur answer lah miss!"






haha.. mase tu just nak korang tahu jeklah.
betapa bangga siot aku menjawab.
even aku bukanlah warganegara yang bagi banyak jasa kat negara..
*err... ade bagi ke?
tapi aku dah menjalankan tanggungjawab sebagai seorang cashier yang berwawasan serta cemerlang dalam dua kerja. cashier dan jugak warganegara yang baik bagi Malaysia..:P


p/s: yes, home sweet home :)