Monday, December 20, 2010

aduhai encik jiran~

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.



Jiran. Korang mesti ade jiran kan.
Mestilah. Wajib ade jiran.
Harini aku nak kongsi satu cerita yang bukan nak mengaibkan insan bernama jiran, tapi sekadar perkongsian cerita dan untuk korang semua amek iktibar.
Ape korang rase kalau encik jiran macam ni.

  1. pasal pokok ceri. Benda ni pon boleh bergaduh. Nak jadikan cerita, ade 3 pokok ceri depan rumah si A. 1 kat sempadan. 1 kat umah A dan 1 lagi kat umah jiran. Semua rapat2. ade satu hari tu, family A niat nak tebang pokok yang tengah sebab semua rapat sangat dan semakin membesar. So A ngan jiran die bincang lah nak tebang pokok tengah tu. Yup dieorang setuju. Tapi family A tak buat la on the spot but after 2bulan macam tulah. Lepas jek bapak si A tebang, terus jek kena serang dengan jiran die. Haish. Apebenda ni. Kan ke dah setuju. Kesian mak A. Anak jiran die mesej macam mesej dengan member. Kurang ajar sebab die samekan mak si A dengan orang tak betul. Sial.

  1. kalau dah berhutang, boleh tak bayar tak payah nak sakitkan hati mak A? Kenapa. Jiran A ni suke ambek barang berhutang. Jadi every month mestilah kena bayar kan. But dieorang suke sangat lengahkan mase nak bayar. Kadang2 sampai 2 bulan tangguh yang nilainye sampai 5-6 ratus. Kan ke melampau. Bile mak A dah bengang, mak die mintaklah. Haish. Jiran die boleh plak buat muke. Berhari2 tak bertegur. Korang rase sape yang salah erk? Aku pon konpius nak salahkan sape.

  1. terbaru pasal tanah. bengang betul aku dengar A cerita. A cakap sekarang ade krisis lagi antara keluarga die dengan keluarga sebelah. Kat felda kan sempadan tanah dah diberi dan diukur. Felda siap letak batu penanda. Tapi ade ke jiran si A ni kate family A alihkan batu penanda tuh untuk ambek tanah dieorang. Gile ke ape? Sengallah. Batu tanda tu punyalah dalam Felda tanam, ape kejadahnya bapak A nak korek dan alihkan batu tu.

Kesian kan keluarga A. kalau korang dapat jiran macamtuh, apelah korang buatkan? Ni baru sikit jek. Kalau korang dengar dari si A, banyak sangat dah keluarga dia tanggung. Sabar lah A. aduhai encik jiran.

p/s: bangang punye jiran


3 comments:

Cik Moon said...

huhu kes no3 tu..biasa laa.. klu dlm pale otak org tu asyik pikir pasal tanah dan harta.. pasti akan jadi gitu.. harta dunia yg sementara pun nak dijadikan rebutan.. manusia...manusia...

♥WEIYDAWEINGWAFFA♥ said...

jom singgah my new blog n being my followers too...tq

http://mummylovepink-lovely.blogspot.com/


and

jom singgah my shop blog...tq

http://mummylovepink-shoppaholicblogspot.blogspot.com/

maria_m0hamadiah said...

cik moon: tak tahulah.. A kate banyak kali dah masalah ni jadi.. suppose to be, jadi jiran bertimbang rase, saling bantu.. tapu lain plak yang jadi.. hidup berdengki ni susah...