Saturday, November 13, 2010

kerana die seorang ibu, aku mampu...

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.

salam...siapakah permata tuh?
sudah tentu mak aku..yea..dielah permata yang paling bernilai untuk aku..dan aku yakin..sangat yakin korang pon same kan..

biaselah..study week nilah time yang aku rase sangat2 tertekan..coz mase nilah semua nota nak cari..tutorial semua baru nak buat..sebab sebelum ni keje meniru jek time buat tutorial..padan muka aku..rasekan...tertekan memanjang sampai satu tahap yang aku rase down yang teramat..

mase study week, semua mood ade.. semua mood bercampur..
salah satunye tengok lah katil aku time study..


segalanye berubah...
  1. dulu katil aku bercadar, tapi study week? sorrylah..aku takkan kotorkan tempat tidur aku dengan cadar yang comot..aku lebih rela tidur tak bercadar dari bekerja keras nak menyental nanti akibat study kat atas katil...
  2. nampak bantal yang besar gajah tu?? baru jek sem ni aku pakai..awal2 dulu best giler...tahap baring memang tak bangun, sandar tak rase pape dah kat belakang tu, tapi study week?? abes..dah lembik giler..tahap aku dirikan, die tombang sendiri..
  3. sebelum study week, katil aku ni bersih..nak ade pape atas tuh pon aku rase rimas...study week? sorrylah.. ni tahap kalau tikus datang menyinggah sebentar pon dah boleh sesat atas katil aku ni...
tengoklah..dasat betul penangan study week ni..berbalik pada kisah mak aku, malam tadi aku study kimia..peringkat pertama study..cool...tenang sangat.. boleh lagi duduk kat meja...

peringkat kedua, dah landing baek punya kat atas katil tu..study...

peringkat ketiga, dah mula resah.. makin banyak study makin banyak tak tahu... ah sudah.. jiwa dah kacau.. dah tak tenang.. jam dah 1suku pagi.. mate nak tidur..esok ade exam 8.30....

aku mesej mak...
"salam..mak, nak tido..tapi tak boleh, risau sangat esok exam.."
no reply.
aku pahamlah.. dah pukul bape aku masejkan.. memanglah mak aku tak reply..aku bajet2 die dah tido...
ish..jiwa kacau ni.. nak tido tapi takut sangat nak exam... study pon jiwa dah kacau...

tenet! bunyi mesej kat tepon...
"salam..mak dah buat solat hajat dengan doa tadi. baru je lepas.baca selawat banyak2 dan doa penerang hati jangan lupa. tidolah, esok nak periksa. mak doakan semoga boleh buat, insyaallah.."

dup! macam nak terduduk aku.. menangis terus on the spot...
mak aku DOAKAN AKU, BANGUN SOLAT HAJAT TENGAH MALAM.... DEMI AKU!
sumpah aku terharu.. rase sangat bertuah ade mak macam tuh..terus aku telepon mak...

"mak, kenapa tak tido lagi..."
"mak bangun tadi, teringat kau nak periksa esok pagi, mak bangun solat hajat jap..."
"mak..." (mase ni air mate memang dah menitik macam hape la kan...)
"terima kasih..."..
"same-same..."..
yer, ade getar di hujung suranya.. aku tahu.. aku sangat tahu yang die nak sangat aku tenang menghadapi situasi ni...
"pergi tido ye.."
"hem...yea mak...esok pagi2 orang telepon mak..kirim salam kat abah.."

lepas tu aku tak tido la.. memang menangis...
macam tulah kasih seorang mak...aku? solat hajat untuk aku sendiri pon macam berat nak buat.. 2,3 kali jek... maka aku yang tak jawab exam pon boleh bangun TENGAH MALAM solat untuk aku...
i'm proud of her.. 
i love you mom...
dan aku tidur dengan tenang...
terima kasih mak...

i love you very much mak!


p/s: sampai sekarang bila aku bace mesej dia, aku menangis...;(




10 comments:

shida saje said...

uishh wak..saya baca pon tsentuh..huhu
nice mom u got.. ;)
gud luck exam yer.. ;)

maria_m0hamadiah said...

shida: terima kasih..^_^

diana said...

tak de lain yang seorang ibu nak dari anak nye selain kejayaan anak2..
belajar rajin2..

maria_m0hamadiah said...

kak diana: thanks sis...

misyamissyou said...

aaaaa..sedihhh!!! rindu ibu...nak balikkk!! bile nak hari slase ni... :(

gud luck exam ye!

maria_m0hamadiah said...

ma: hehe thanks.. sayang kat ibu dan jage ibu ok..^_^

Riha NCL said...

gluck!
i love my mom too.
mother's love is so precious, unlimited.

maria_m0hamadiah said...

riha: that's why moms are the best to being our mom...

Cik Moon said...

huuuu~nak nanges gak.. masa zaman study pown cik moon gtu gak...
*cikmoon pun syang mak jugak..

maria_m0hamadiah said...

cik moon: kite hargai die okay...