Monday, November 15, 2010

bobi or hobi~ jom tag!

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.


salam semua..harini tetibe lak aku rase nak cerita dan story mory pasal hobby...haha..korang pon semua mestilah ade hobi ye tak...aku nak tag korang  dan cerita paling sikit 3 hobi mase kecik2.. tapi tak kisah lah korang nak ke tak.. blog aku bukan fofular pon...(pasrah...)


bagi aku, dalam hidup ni, hobi yang paling best adelah mase aku kecik2..dulu kecik2 mane tahu ape benda internet semua nak online, mane tahu ade benda2 blog bagai ni kan...
aku banyak hobi mase kecik...maklumlah..duduk kampung, mane ade hobi yang giler best macam kat bandar.. tapi aku bangga kat kampung.. kat kampunglah aku belajar semua tentang hidup.. bestnye main lumpur, main hujan, memancing.. kat bandar ade ke semua.. korang kecik2 keluar rumah mesti main kat taman permainan jelahkan... aku dulu kekecik xde taman2.. aku kekecik.... 

  1. main paya kat belakang rumah jiran aku. giler syok weh...korang penah memancing sune kayu, ikat tangsi dan cucuk cacing?? perh.. dulu kalau gali lubang cari cacing, lubang die aku gali tahap boleh la nak kuburkan mayat kucing. pastu dari pagi sampai petang xingat balik rumah.. padahal sampai petang xde dapat ikan pon...balik2 kena balun ngan bapak aku, main tak hingat dunia...esoknya aku jadi baik..satu hari aku duduk rumah walau hati aku meronta2...tapi lusa, pukul 7pagi aku dah pergi memancing...
  2. aktiviti paling best yang aku suke, main perang2 atas kapal angkasa...hahaha..mane nak dapat kapal? xde mainan weh..aku punye standard kapal perang atas pokok rambutan belakang rumah aku...(belakang rumah aku ade 4 pokok rambutan). so aku ngan kawan2 aku mesti amek sorang 1 pokok. style aku panjat pokok tu, cari port mane yang baik nak parking...pastu mulalah start perang.. dengan pakai mulut, aku terjerit2 bunyi perang.. (pom pom pom!..weeeennnggg....(style corner mase ni)...bom!) camtulah lebih kurang...mak bapak aku dah tahu dah mane nak cari aku suh balik makan.. makan nampak pokok tu bergoyang bagai nak tumbang, aku kat situlah...
  3. next, korang tahukan kek batik?? haa.. ni hobi aku gak.. aku dulu ade geng 4orang..masuk aku sekali..kalau tengah lepak2 bawah pokok ke, hape ke..tetiba nak makan kek batik, kiteorang mesti amek pen dan kertas.. buat ape?? senaraikan barang nak beli, bagi2kan sape kena beli ape, balik umah dan beli.. mase nikan susah nak dapat duit..sorang bagi rm2 pon dan boleh kaye giler.. pastu startlah aktiviti memasak.. masak kat mane?? hahaha tak main lah masak dalam rumah. membe aku sponsor periuk mak die..(sure amek tak bagitahu mak)..kalau tak jahaman membe aku kena balun dengan mak die.. kiteorang masak kat tanah(luar). kumpul kayu-kayan bagai..hidupkan api, dan masak! giler puas la kan kalau da siap..makan dengan habuk2 kayu dan daun kering.sedap!
muke darjah 3.. ni jek ade...

ni baru separuh aku cerita..banyak sebenarnye..tapi aku takut korang tak mampu nak bace..;)..so, aku dah nak start tag ni.. jom! kalau korang kena tag, plis tag 5orang member lain..takde syarat, cume korang kena letak gambar mase kekcik dan inform yang korang dah jawab tag..^_^


p/s: hobi bobi dan lucky~




8 comments:

i am S!L4H.. said...

nice tag~

maria_m0hamadiah said...

hehe.. u're allowed to answer..^_^

totoromalas said...

masa kecik2 aku main harvest moon, grand theft auto hahah

"My name is Akma, and I am not a terrorist" said...

nasib baik saye xdek..huhu...selamat...hbi saya adalah...melihat gambar yang ade kt blog saya...huhuk..

cikani said...

olready answer ur tag
theeheehee

maria_m0hamadiah said...

thanks cik ani!!!!

DeQna""" said...

noted ur tag....hik2..

maria_m0hamadiah said...

hehe,, thanks for answer dear..^_^