Sunday, October 31, 2010

kesalahan paling bangang abad ini...

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.

selamat datang wahai sayang..lame kite tak jumpe kan...yea..aku jumpe kau mase tu dalam 5-6bulan yang lepas..lame sangat tak jumpe kau.. rindu!!!..tak tahu kenapa hati aku tertunggu-tunggu kedatangan kau.. yea.. sangat rindu sampai terabai kondisi aku pada saat ini..

oh ya sayang ku..
aku harap semua yang kau limpahkan pada ku nanti adelah kasih sayang yang ikhlas..ya, ikhlas! aku perlukan keikhlasan mu itu..aku perlukan limpahan nikmat dari mu dan semua yang kau ada, berilah pada..aku harap agar nikmat mu terus bersamaku sehingga nanti,..

stop!
geli la weh.. hak3.. btw, benda ni untuk sesuatu yang bergelar study week... lalala~
aku yakin almost semua universiti, kolej, institut, segala binatang yang bergelar sebuah institusi pendidikan sekarang tengah bersedia untuk menghadapi hari2 final..

oh ye, dah lebih kurang 3 jam aku mengadap kimia, analog dan fizik moden...(banyak nya..)
sekarang aku stop jap..aku rase tahap kebebalan aku dah mencapai tahap maksimum la!!
ade ke aku baru bukak satu nota yang aku rase tak pernah ade!
dan nota itu adalah nota KIMIA! yea..sekali lagi.. KIMIA...
patuttlah dua2 test aku hampeh..aku tercari2 mane datang soalan ni sebab aku rase macam tak pernah ade.. tu diaaaaaaa.... cerdik kuasa 28!! haish.. mariatul oiiii...kau ni otak dah tersumbat aku rase...

rase macam bodoh jek.. 


oh.. baru nampak apekebanda paramagnetism ngan dimagnetism tuh...
lalala~ konfem A final ni.. ahaks!


tula... makan lagi semut banyak2..kan otak dah jem sampai benda yang depan mate tu pon kau boleh buta.. hahaha..kalau mak aku tahu, aku rase satu jek yang mak aku akan buat.. !
gelak secara bejemaah bersama2 dengan kakak aku yang giler suka gelakkan aku tu.. oh yea, tidak cukup korun jika abang dan adik2 aku tidak mentertawakan aku bersama yea..kerana mereka pantang tengok aku buat salah.. mahu kena kutuk.. hahaha..alahai anak omak...

ni la muke yang cerdik2 sengal..
eh, sengal2 cerdik.. coz sengal lagi banyak daripada cerdik...hehehehe

muke sengal jelas terpancar disini yea...


oh yea.. setelah berpenat lelah menhupdate blog tersayang angat ni, aku terdapat berita bahawasanya aku perlu mengambil binatang yang bernama RETEST ya.. untuk binatang yang bernama ELEKTROMAGNET... alahai.. aku rase macam makin worst jek..
oh no.. abang mod! c u in court! eh salah lagi..
(tengoklah sengal yang amat aku ni...)
see la nanti abang mod.. mesti result aku akan lagi baik dari sbelum ni..hahahaa..
abang mod dah tak boleh nak cakap aku tak cerdik lagi.. yayayaya...

rasenye aku perlu melaporkan diri untuk magnet yang memanggil2... yang mane dah balik atau nak membalikkan diri, aku ade hadiah yang best.. nah amek...




HAHAHAHAHA
STUDY TAU KAT UMAH..^_^


P/S:saye p study dulu.. kenang daku dalam kepala lutumu.. ohoi....! sengal menguasai diri..=)



Friday, October 29, 2010

saye nak pergi bercuti..

story-mory by mariatul yang kepoh dan bjiak..


salam readers, hmmm tetiba saje update entry nak p bercuti.. aik, dah meroyan ke hape aku ni..
xdelah, macam ni, tadi ade bebudak aras aku yang bersiap2.. bawak beg besar2, pakai cantik...
aku sekadar memandang dalam perjalanan ke toilet..
"mane lah kakak-kakak ni nak pergi magrib2 ni..'..


ontheway balik, aku dengar dieorang cakap2..
dari ape yang aku paham dorang nak p melaka bercuti...






"kurang ajar betol!".. aku jerit.... (aku cakap dalam hati jeklah..)
kang kalau lebih2 kena lempang saje je...
apelah.. study week ni kan orang study.. lainlah kalau die bagi name vacation week.... haish.. berangin tol aku.. pas solat magrib ni la aku meroyan tetibe nak p bercuti gak..tak tenang betol aku tengok dorang bawak beg tadi.. pergi ramia2...
walaupun advantage kat aku... senyap aras ni.. boleh kongker toilet, tempat sidai baju dan sewaktu dengannya...=))




taaapiii.. alangkah baiknye kalau vacation tu lepas exam nanti.. baru best nak enjoy.. hahaha.. bestnye...
lagi2 pergi ngan member2,  happy2.. rileks2,..tapi apakan daya, semua tuh hanya angan2 jek...


p/s: jeles giler.. sape nak bawak aku? no body..



Sunday, October 24, 2010

perempuan melayu terakhirkah aku?

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.


gamabr mungkin ade sedikit kaitan


oh yea!, entry aku memang tak boleh blah... ayat poyo abes.. giler la.. hahaha
hemm.. btw, seperti mana yang korang tahu..(tahu ke?)
aku agak bz sehari dua ni dengan latihan kompang dan juga malam ni merupakan malam kemerdekaan bagi diri aku dalam dunia kompang.. 
majlis KARNIVAL CITRA BUDAYA ni diadakan untuk student yang amek kokorikulum dalam kesenian..
means, tak kesahlah la seni tari melayu ke, pengurusan pentas ke, vokal asas ke, semua tu dikategorikan sebagai kesenian..malam tu kiteorang kena buat persembahan bagi setiap ape yang kiteorag dah belajar... so, sebagai student QKB 2102 muzik kompang,persembahan kiteorang biasa jek...aku antara wakil kelas yang terlibat untuk mewakili seluruh kumpulan kompang.. agak bangga la walaupun main macam hampeh..=)


balik semula pada tajuk...kenapa aku cakap macam tuh? coz malam tu aku pakai baju kurung.. sedang menunggu giliran untuk buat persembahan, seorang jejaka menegur..


"cantik atul pakai baju kurung, manis jek.."
"hah?? takdelah.. biase jek..."
"betul..tak tipu.. dah takde seluar jeans dah.."(senyum penuh makna..)
"oh... terima kasih.."(sambil menghadiahkan sebuah senyuman..)
"macam perempuan melayu terakhir..."
========================================================
oleh kerana balik  awal


balik dari persembahan, aku mesej jejaka tersebut..
"xxx.. aku dah balik, kalau en.shah cakap pape, roger pls.."
"hah??? awal giler.. baru nak ambik gambar, bukan selalu aku tengok kau pakai baju kurung!!
(aku rase die agak marah..)
"ala.. aku penatla,, nak rehat.."
"hm.. bilalah dapat tengok kau pakai baju kurung lagi.." (agak jauh hati nada nya..sekadar mengagak...)
"lain kali ok!!"
"ok perempuan melayu terakhir.."
^_^


ayat ni bukan pertama kali aku dengar.. berpuluh kali! sampai satu tahap mase aku kat skul dulu, time aku pakai baju kurung..(selain baju sekolah..)
ustazah aku mesti jerit kat member2 aku..
"cepat ambik gambar..! mariatul pakai baju kurung.." 
"jadi pompuan melayu terakhir la.."
maka mereka menggelakkan aku..


aku akui, aku bbukan jenis suke pakai baju kurung..tak suke ber ayu2 ni.. walaupun kadang2 aku pakai jugak, tapi plastik lah...(kaku)


p/s: masih belajar untuk sedikit girlish..







Friday, October 22, 2010

keputusan nyanyi tamil..

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak


btw, entry ni dah lambat around 4 hari camtu coz aku menyanyi mase hari isnin...
bayangkanlah firsty time nak menyanyi..nak sebut perkataan pon susah.. apetah lagi nak menyanyi..
pada yang nak tahu aku nyanyi lagu pe..link sini...


kelas start kul 6 tapi jantung ni berdegup dari pukul 5 lagi.. takutnye kemain lagi..
masuk jek kelas, semua orang menyanyi slow2..
dah macam mengaji..hahaha
then, lecturer bagi arahan sape nak volunteer dulu? 
ofcozla takkan ade yang nak la kan.. last sekali semua budak india yang nyanyi dulu..(memang patut..)


then, mase kengkawan aku nyanyi, sumpah pecah perut gelak2.. siap ade lec suruh berenti takut dah tak jadi bahasa tamil.. hik3.. klaka la..


it's my turn.. aku bukak lagu.. ketawa2 dulu baru nyanyi.. senyap jek dak2 ni...
stop! lec cakap.. ish, penat aku praktis sampai abes, 2 rangkap jek lec bagi aku nyanyi.. baru nak goyang2!!!
takpelah.. suara tak sedap pon.. isk3..=[


tibelah saat yang ditunggu..kategori melayu, higest budak yang duet laki pompuan.. no wonder la.. aku pon suke dieorang nyanyi..18/20 ok..
tinggi tuh...
then, second place di konsi 3 orang.. 17/20.. tekalah sape??=))


aku dan 2orang lagi dak laki..
lalalala~ girangnye rase.. kena puji dengan lec kate aku pandai menyanyi..=
ahaks!! bertambah kembang la yek.. hik3...


sebelum keluar, sir tarik beg aku dan cakap 
"pandai awak sebut dan nyanyi lagi tamil tadi.."
wah... blushing2 jap aku.. hahaha


p/s: ade rakaman.. video akan diupload sekiranya permintaan komen2 peminat memberangsangkan..=p

Wednesday, October 20, 2010

ponteng kelas amalan mulia??

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.


bace tak ape enrty die?(ofcozla kan mase klik..)


DIKAJI OLEH PERSATUAN WANITA UNIVERSITI XXX


aku mule2 tak percaya statement ni.. pelik.. tak pernah plak aku dengar ponteng kelas ni sangat la mulia.. tapi perbincangan diadakan pada petang tadi oleh 3 wanita telah membuatkan aku seakan mengakui.. wakaupun agak bodoh.. tapi.. mungkin ye.. MUNGKIN!.. korang boleh terima dan menjadikan amalan korang.. mari kita ikuti ape yang dibualkan tiga wanita cantik, gedix, cergas dan manje gitu....


WANITA 1: kenapa kau tak datang kelas pagi tadi... malas erk!


WANITA 2: entah.. nape kau tak datang?


WANITA 3: aku syahid lah weh.. mase tengah perang2 dengan nafsu untuk g kelas, aku terus syahid.. tak sempat nak lawan...




WANITA 1: abes ni kenapa boleh datang plak? bangkit dari mati ke?


(terketawa sejenak..)






WANITA 3: pagi dah syhid, petang bangun lah weh...(gelak2..)


WANITA 2: mane kain kapan ko?


WANITA 1: eh, mane ade orang syahid pakai kain kapan?


WANITA 2: haahla.. lupe..


WANITA 1: eh, syahidkan mati mulia dowhh... aku nak join lah WANITA 3..


okey, berdasarkan perbualan itu, telah berlaku satu konklusi seorang aku dan mereka berdua..
korang agak2, aku wanita mane erk??


p/s: mohla kite memontengkan diri.. wahahahaha





Monday, October 18, 2010

no title entry

cccciiiibbiiittttt....(aluan)
memandangkan minggu ni aku agak sibuk dengan beberapa kerja, so aku akan mengambil langkah untuk menupdate blog sekarang.. so, before that aku nak list la jugak pape kerja aku untuk kaki penyibuk yang nak tahu dan jugak peringatan untuk aku yang sibuk ni sekali... hahahaha

  • isnin-pergi majlis perasmian TAMIL RESEARCH FUND
  • isnin-latihan kompang
  • selasa-preparation on presentation lagu tamil...lagu ni..
  • selasa-pergi bilik lecturer untuk amek tajuk presentation kimia
  • rabu-latihan kompang
  • khamis-latian kompang
  • jumaat-persembahan kompang
  • sabtu dan ahad- karnival kokorikulum.
ok nice! sangat full dan i dislike it!


ok, tukar citer jap.. tadi ade insiden yang aku tak tahu nak salahkan sape..(tolong bagi pendapat..)
insiden begini...

4.00petang
waktu pelajar habis kelas dan nak masuk kelas...
sumpah lah aku tak pernah tengok manusia yang ramai cenggitu sepanjang aku tunggu bas.. hahaha
then bila ada satu bas ni.. aku dah bangun..ambik port baik punye..(semestinye aku dah agak kat mane pakcik tuh nak berenti...)

ceit! pakcik tuh parking jauh nuuuuuunn ha... aku pon dengan pantas dan tangkas selit2!(tak sanggup tak naik..aku nak balik!)

aku last yang masuk.. pakcik tuh dah jerit2..lepas pompuan yang baju coklat tuh, stop.. jangan naik lagi!

mane pompuan baju coklat??
toleh2, tengok....
lahhhh, aku ke.. hahahaha yes! thanks pakcik.. lap u..
bas pon bergerak..ngenggggg

bajet tol pakcik nih comel cam kucing...

tetiba.. arghhhh!! ade suara pompuan jerit2 kat pintu belakang..
pakcik tuh berenti..turun..
"turun!"
no reaction...
"pakcik cakap turun! nanti kalau kamu jatuh, pakcik yang kena!!"
aku rase tu pelajar cina...aku sekadar membatukan diri dan memerhatikan..
pelajar tu pon turun...

ok.. stop! that's the situation.. salah siapakah situasi ni berlaku?
bagi aku..

pelajar- consider la.. kalau bas dah penuh, tak payah la cmasuk gak... kang terhimpit ke, tersepit ke.. susah plah...

pemandu bas- kalau bas jalan ikut jadual.. takkan berlaku pelajar ramai sangat tunggu bas...

p/s: kesian student tuh.. mesti dah suke sangat dapat naik bas.. tetiba kena turun.. isk3...


Jom join contest muke itik itu cun miznorul!..=D

salam...
haihaihai.. malam ni takde keje sangat.. so, banyak la berblogwalking.. tadi jalan2 jumpe satu blog ni.. ade contest uols! btw, aku tak pernah lak join benda2 macam ni.. tapi memandangkan aku pernah bergambar camni baru2 ni akibat bosan.. aku terpikir nak try nasib.. hehehe.. haha.. ni contestnye...

ni link aku bagi kat korang yang nak join... MIZNORUL
dannnnn.... ni dia...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

.hahaha.. ni ngan anak sedara aku yang first.. tak harap pae.. just suke2..=)

p/s: saya nak tag ema dan fatin!




Saturday, October 16, 2010

Ayan - Vizhi Moodi அயன் - விழி மூடி தர்ஷன்



Vizhi moodi yosithaal
Angeyum vandhaai munne munne
Thaniyaga pesidum santhosam
Thandhaai penne penne
Adi ithupol mazhai kaalam yen vazhvil varuma
Mazhai kiliye mazhai kiliye unkannai kandene
Vizhi valiye Vizhi valiye naan yennai kandene sendhene
Vizhi moodi yosithaal
Angeyum vandhaai munne munne
Thaniyaga pesidum santhosam
Thandhaai penne penne
Adi ithupol mazhai kaalam yen vazhvil varuma
Mazhai kiliye mazhai kiliye unkannai kandene
Vizhi valiye Vizhi valiye naan yennai kandene sendhene
Kadalaai pesidum vaaarthaigal yavum thuliyaai thuliyaai kuraium
Maunam pasidum vaarthaigal mattum purinthidume
Thaanaai yenthan kaalgal irandum unndhan thisayil nadakkum
Thooram neram kaalam yellam suringidume
Indha kaadhal vanthuvitaal indha thegam midhandhidume
Vinnodum mugilodum vizhaiyadi theiridhidume.
Vizhi moodi yosithaal
Angeyum vandhaai munne munne
Thaniyaga pesidum santhosam
Thandhaai penne penne
Adi ithupol mazhai kaalam yen vazhvil varuma
Mazhai kiliye mazhai kiliye unkannai kandene
Vizhi valiye Vizhi valiye yennai kandene sendhene
Mazhai kiliye mazhai kiliye unkannai kandene
Vizhi valiye Vizhi valiye yennai kandene sendhene
Aasai ennum thoondil mullthaan meenai nenjai illukkum
Maatikondapin marupadi maatida manam thudikkum..
Suttrum boomi yennai vittu thaniyaai suttri parakkum
Ninraal Nadanthaal yethu Pudhu-mayakam..
Ithu mayavazhaiallava pudhu moganilaallava
Udai maarum nadai maarum oru baaram yennai theedi koodum
Vizhi moodi yosithaal angeyum vandhaai munne munne
Thaniyaga pesidum santhosam thandhaai penne penne
Adi ithupol mazhai kaalam yen vazhvil varuma

okey.. ni adelah lagu untuk presentation tamil aku.. sumpah aku suke.. senang jek nak sebut.. hafal?? memang tak lah kan..=)
ehem, pe gelak2?? tamil ni konfom A tahu!!! jaminan dari lecturer tau..bukan kiteorang yang nak..=)

p/s: komen sikit.. hahahaha








Thursday, October 14, 2010

SEMESTER HADAPAN...

hmmm.. boleh tak semua readers bagi pendapat tentang jadual semester depan aku nih.. plisss... tak tahu lah ok ke tak.. korang rase???


klik untuk lagi jelas
ni yang aku daftar... tak nampak jadual aku camane?? 
meh tengok aku susun...

klik untuk lagi jelas
ni lah yang aku dah susun.. macam pack jek pagi...

btw, aku suke plak tengok hari isnin, khamis,jumaat aku.. macam lengang jek.. so, dah boleh lah pilih2 hari nak keluar sem depan..
dan aku jugak sedih sebenarnya coa aku tak same lagi kelas ngan kengkawan aku yang lain coz kiteorang da masuk subjek kos masing2.. hmm hopefully dorang tak la lupe kat aku yang kepoh comel ni...

ingat lagi nak ambik tamil tahap 2..tapi clash pulak hari selasa aku yang pack tuh pukul 5-6...
so, tangguh dulu lah subjek u elektif..

p/s: okay, komen.. camane??







Wednesday, October 13, 2010

merajuk kah aku?

aku pon tak tahu aku meraju ke tak or aku mengade.. yang aku tahu aku tak pergi kelas lecturer tuh tadi setelah aku di hentamm..
aku ni sensitif sikit.. padahal aku tak pernah ponteng kelas kecuali terdesak.. tadi aku teman sahabat( lebih elok bunyi,,=) lebih kurang pukul 11 pagi. hmmm..sebabnye kertas test die tarkde markah.. so, teman la kan.. mase lecturer tanye2 kiteorang..(sebenarnye bertiga..) die macam agak marah la dengan markah yang teruk 1 kuliah!!


"dulu sekolah mane?"
"sekolah biasa jek.. sekolah harian.."
"patutlah tulis persamaan Laplace pon tak tahu.."

ok, sumpah demi Allah aku kecik hati..
padahal mase test tu aku tulis dengan betulnya...hmm.. keluarlah semua ayat sentap die buat aku bertiga terkulat2 dah macam ulat..rase macam keluar bodoh macam tuh jek dari bilik die..
so, aku macam dah taubat nak datang bilik die lagi...

sudah merajuk...


petang tuh kelas pukul 2, aku amik keputusan xnak datang kelas.. sumpah kot, mesti die cari aku bertiga tadi yang datang bilik die.. dan aku di cam, di ancam, di kecam.. aish.. termerajuk pulak dah....bagi aku kenapa aku dan mereka berdua yang kena.. yang dalam kuliah tu??

p/s; yes.. saye tidak begitu pandai.. tapi saye berusaha...tap! tepat muka aku yang die pandang...

Tuesday, October 12, 2010

10.10.10


salam.. harini nak cerita 101010..walaupun dah 2 hari tinggalkan tarikh tuh, aku nak jugak cerita!
hmm.. ramai gak yan update blog dorang ngan kisah dari no yang cantik ni.. yang paling banyak kisah kemalangan yang meragut 12 nyawa.. Takziah.. aku pon sebak bace semua tu.. Semoga Allah cucuri rahmat pada mereka yang telah pergi..

hm.. aku ade kisah aku gak.. 10.10.10.. bermakna untuk aku.. sangat bermakna... nak tahu kenapa aku tak update blog?? ni la sebabnya....

pelamin????


saye punye pelamin....

saye bertunang....

bakal mak mertua...

hantaran sebelah lelaki..

ape berlaku?? ok.. tu semua benar tipu,, aku tak bertunang pon.. malah hantaran semua tuh  bukan aku punya.. tapi......

MY LOVELY KAKAK DAN ABANG!!.
dieorang dah selamat mendirikan rumah tangga dengan pilihan hati masing2.. hm... terbit rase ingin kawin segera.. gatalkan?? tapi sape yang kenal aku, terutama kawan2 rapat, dorang tahu yang aku ni memang gatal pon kalau bab kawin.. seronokkkan kawin tu.. masakkan suami dengan ikhlas pon Allah dah bagi pahala berlipat ganda..=)
ok.. ni nak bagi gambar...

ni abang saye.. mase rumah sebelah perempuan... actually terkilan takde mase abang menikah.. coz on the way balik johor mase tuh... 

mase potong kek..=)

abang saye sangat happy dapat kawin.. hahaha

ni la kakak saye yang cantik tuh.. hmm.. sebelum nikah beliau...

sesi penyerahan,, mak aku menngais.. ngan aku2 sekali...

batalkan aie semayang...

ok.. sangt meronta rase nak kawin mase nih.. hahahaha

ambik kesempatan... 

majlis resepsi di rumah aku..

same jek.. ni sambut menantu bagi pihak keluarga aku...

ni my BIGGGGGGG family.. semua ade..=)

akibat penat yang amat sangat, aku plak yang tak p kelas hari isnin.. dah macam aku lak kawin... ops, pakai inai yek.. nak tumpang seri..=p
oklah.. dah mengantok...=)

p/s: nak kawin.. boleh kah?















story-mory by

Friday, October 8, 2010

super duper express...

ok.. sangat cepat! aku cakap sikit jek untu entry ni..
"aku takkan update blog dalam mase 2-3hari.."=((
aku akan rindukan blog aku walaupun xramai follower.,, hahaha..
nak tahu kenapa?? ala, plis lah nak tahu.. pls.....=))


tapi nanti lah.. da nak p kelas.. ade test!! wish me luckk...=)


p/s: pade yang nak tinggalkan jejak, confirm jejak korang dah hilang bila aku update semula nanti.. so, komen plis...

Wednesday, October 6, 2010

hantaran al-quran..

salam.. ini hanyalah sekadar copy dan paste.. ianya bebas untk dikongsi...



Kepade mreke2 yg nk menghantar dan menerime hantaran...pk2n

“Sayang, tengok nih. Cantiknya AlQuran nih. Warna keemasan. Sesuai untuk kita buat hantaran” pekik Jamilah kepada Nabil...

“Sini pun cantik juga. Warna unggu keemasan. Mana satu kita nak beli nih” balas Nabil.

Mereka sedang asyik mencari bahan-bahan untuk dibuat hantaran. Tinggal satu lagi yang masih dicari-cari iaitu AlQuran yang bakal dijadikan hantaran.

“Tapi, yang ni lagi best, ada terjemahan arab” keluh Jamilah.

“Ala, awak bukan reti pun bahasa arab” jawab Nabil. Tergelak Jamilah. Berbahagia rasanya dapat calon suami seperti Nabil. Prihatin.

“Apa yang saudara cari tu. Nampak seronok saya lihat” tegur pakcik berbaju putih. Jaluran baju ke bawah menampakkan lagi seri wajah seorang pakcik dalam lingkungan 40-an.

“Oh, kami cari AlQuran. Nak buat hantaran. Maklumlah, nak bina masjid” sengih Nabil. Jamilah ikut senyum tidak jauh dari situ..

“Oh. Bagus lah. Adik selalu baca waktu bila?” pakcik menyoal sambil tersenyum.

“Aa.. aa.. lama dah saya tak baca, pakcik“ teragak-agak Nabil menjawab. Jamilah sudah di sebelah rak yang lain.

“Kalau gitu, tak perlu lah beli AlQuran kalau sekadar hantaran. Kesian ALQuran. Itu bukan kitab hiasan, dik” tegur pakcik berhemah.

“Alah, pakcik nih. Kacau daun pulak urusan orang muda. Kami beli ni nak baca la” tiba-tiba Jamilah muncul dengan selamba jawapannya.

“Oh, baguslah. Kalau gitu beli lah tafsir ArRahman. Ada tafsiran lagi” cadang pakcik. Mukanya nampak seperti orang-orang ahli masjid.

“Ala, besar lah pakcik. Kami nak pilih nih. Kiut lagi” senyum Jamilah mengangkat bungkusan AlQuran warna unggu keemasan. Saiznya kecil.

“Jangan lupa baca ya” pakcik dengan selamba sambil meninggalkan pasangan tersebut.

“Sibuk je la pakcik tu” Jamilah mengomel.

Nabil kelihatan serba salah. Mungkin ‘terpukul’ dengan kata-kata seorang pakcik yang muncul secara tiba-tiba.

Hari yang dinantikan sudah tiba. Mereka sudah bersolek. Hari nan indah. Terlalu indah buat pasangan teruna dan dara yang bakal disatukan. Nabil dan Jamilah tidak sabar-sabar menantikan ucapan indah tersebut. Pak imam baru sahaja sampai.

“Assalamualaikum semua” ucapan salam Pak Imam bergema.

Nabil bagai hidup semula. Dirinya terkejut. Jantung bagai gugur serta merta. Mungkin tidak percaya apa yang dipandangnya dihadapan. Ahli-ahli keluarga berebut-rebut bersalaman dengan Pak Imam. Mukanya berseri-seri. Janggutnya putih. Jubah putih. Rambutnya ada yang berwarna putih.

“Inikah pengantin hari ini?” tegur selamba Ustaz Saad.

“Pak.. Ustaz.. kabar baik, pak... usta.. ustazz..” jawab Nabil mengigil. Jamilah juga terkebil-kebil melihat kelibat orang yang dikenali di kedai buku 2 bulan lalu.

“Oh, sebelum tu, saya suka mendengar bacaan adik Nabil. Mudah-mudahan kita dapat mengambil manfaat dari bacaan pengantin” cadang Ustaz Saad. Kelihatan orang ramai mengiyakan. Maklumlah, ustaz Saad merupakan antara orang dikenali oleh ahli-ahli sebagai penceramah tetap setiap hari Khamis selepas maghrib.

Nabil menelan air liur. Baginya inilah saat paling menyeramkan bagi dirinya. Peluh membasahi baju melayu satin berwarna putih.

“Ss.. su.. surah apa ustaz?” Nabil cuba mengagahkan diri. Jamilah masih melihat dari tepi tirai. Memegang kepalanya. Seperti mengagak benda yang sebaliknya berlaku.

“Oh, ayat yang mudah ja. Baca 3 ayat Surah ArRa’d” kata ustaz Saad sambil menunjukkan baris giginya yang putih hasil bersugi setiap solat mengikut sunnah nabi. Surah Ar Rad

Surah Ar Ra'd

“ Apa benda nih ” detik hati Nabil.

“ Bismillahirrahmaani rrahim.. ALL..MAA.. RIII..!! ” berlagu Nabil.

Kelihatan gemuruh satu rumah pengantin perempuan. Ada yang keluar dari rumah menahan gelak. Ada yang mengeluarkan air mata menahan kelucuan. Ada yang menggeleng-geleng kepala. Ibu bapa Jamilah merah padam wajahnya. Jamilah entah ke mana, mungkin berpura-pura ke tandas.

“ Baru ustaz tahu ada kalimah almari di dalam ALQuran. Adik Nabil, cara bacanya seperti begini : A ’ uzubillahiminnassya itaanirra jim.. Bismillahirrahmanir rahim.. ALIF.. LAMM.. MIMMM... RAA.. ” kedengar suara gemersik Ustaz Sa ’ ad. Orang ramai kelihatan ingin mendengar lebih banyak lagi alunan irama ALQurannya.

Nabil berasa seperti kilat menyambar kepalanya.

“ Nabil, kamu jangan merendah-rendahkan kitab petunjuk iaitu AlQuran. Ianya hendaklah dibaca bukan sekadar dijadikan hantaran. Malah lebih malang perlakuan seperti ini seolah-olah menghina ALQuran. Beli ALQuran kemudian menaruh di tempat-tempat tinggi seolah-olah ianya sudah cukup bagi seorang muslim ” tazkirah sudah bermula. Orang ramai memang senang cara penyampaian ustaz Sa ’ ad.


“ Tinggi mana pun kamu belajar, tiada gunanya kitab yang tidak berubah ini tidak mampu kamu baca. Kitab ini pasti begini rupanya, ayatnya tetap sama, kedudukannya tidak sama. Malah, ketahuilah Allah akan menjaganya sehingga hari kiamat. Nabil, kalau kamu tahu orang-orang yang mengaku kitab AlQuran sebagai kitab petunjuk kemudian diabaikan dia pasti dilaknat oleh AlQuran itu sendiri. Tetapi beruntungnya orang-orangnya memanfaatkan AlQuran setiap hari, membacanya, menghafalnya, mengamalkan menjadikan hati terlalu tenang walapun dia bukannya seorang yang tinggi pelajarannya, kaya hidupnya dan sebagainya.. ” penutup Ustaz Sa ’ ad sudah dikagumi orang terutama yang mengikuti ceramahnya.

Hari semakin cepat berlalu..

Nabil sudah melalui hari-hari yang indah. Kitab ALQUran yang menjadi hantaran pertunangan sudah menjadi diari kehidupannya yang aktif setiap hari.

Pit.. Pit! Jangan lupa datang rumah ustaz malam nih. Kita belajar sama-sama. Jangan lupa bawa isteri sekali ya Nabil. SMS dari ustaz Sa ’ ad tiba. Jamilah senyum disisi suaminya, Nabil.    read dis..     Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) said: 'When a man dies and his relatives are busy in funeral, there stands an extremely handsome man by his head. When the dead body is shrouded, that man gets in between the shroud and the chest of the deceased.

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda : 'Bila seseorang lelaki itu mati dan saudaranya sibuk dengan pengebumiannya,  berdiri lelaki yang betul-betul kacak di bahagian kepalanya. Bila mayatnya dikapan, lelaki itu berada di antara kain kapan dan si mati.

Selepas pengebumian, semua orang pulang ke rumah, 2 malaikat Mungkar dan Nakir, datang dalam kubur dan cuba memisahkan lelaki kacak ini supaya mereka boleh menyoal lelaki yang telah meninggal itu seorang diri mengenai ketaatannya kepada Allah. Tapi lelaki kacak itu berkata, Dia adalah temanku, dia adalah kawanku. Aku takkan meninggalkannya seorang diri walau apa pun. Jika kamu ditetapkan untuk menyoal, lakukanlah tugasmu. Aku tidak boleh meninggalkannya sehingga aku dapati dia dimasukkan ke dalam Syurga.'

Thereafter he turns to his dead companion and says, 'I am the Qur'an, which you used to read, sometimes in a loud voice and sometimes in a low voice. Do not worry. After the interrogation of Munkar and Naker, you will have no grief.'

Selepas itu dia berpaling pada temannya yang meninggal dan berkata,'Aku adalah Al-Quran, yang mana kamu membacanya, kadang-kadang dengan suara yang nyaring dan kadang-kadang dengan suara yang perlahan. Jangan bimbang. Selepas soal siasat dari Mungkar dan Nakir, kamu tidak akan bersedih.'

When the interrogation is over, the handsome man arranges for him from Al-Mala'ul A'laa (the angels in Heaven) silk bedding filled with musk.

 Selepas soal siasat selesai, lelaki kacak mengatur untuknya daripada Al-Mala'ul A'laa (malaikat dalam Syurga) tempat tidur dari sutera yang dipenuhi bauan kesturi

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) said: 'On the Day of Judgement, before Allah, no other Intercessor will have a greater status than the Qur'an, neither a Prophet nor an angel.'

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda :'Di hari pengadilan, di hadapan Allah, tiada syafaat yang lebih baik darjatnya daripada Quran, mahupun dari nabi atau malaikat.'

Please keep forwarding this 'Hadith' to all ....because

Sila sebarkan Hadis ini kepada semua ........kerana

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) said:

'Pass on knowledge from me even if it is only one verse'.

'Sampaikan pengetahuan dari ku walaupun hanya satu ayat.'


p/s; bebas untuk dikongsi.. moga2 ade manfaat..