Thursday, December 31, 2009

kopi dan pisang...(2)

"kopi.. kopi... kopi..!!!!!
kak,adik, abang... mehla singgah rase kopi kiteorang!!!!
pisang pon ade.... mehla singgah!!!!"
hahahaha... mungkin ginilah gamaknya senior saye menjual kopi dan pisang mereka nanti....
bukan mahu melemahakan semangat dia....
tapi saye tidak suka mereka...
(ops!!! sebenarnya hanya seorang...tapi disebabkan 1 kumpulan, saye jadi tidak suka semua...)
macam yang telah saye janjikan...
saye bakal menceritakan mengapa saye tidak meminati apatah lagi menyukai mereka....


kisah bermula pada hari pertama kelas keusahawanan....
dr.param, pensyarah kami meminta agar sesiapa menjadi volunteer untuk menjadi ketua...
kami junior mendiamkan diri...
maklumlah, junior kena skema...(ahaks!!!!)
tibe2 ada seoarang perempuan mengangkat tangan...
pada fikiran saye, barangkali perempuan ini mahu mencalonkan seseorang.....(wah...ayat!!!)
ya.... tepat!!! memang mencalonkan... tetapi bukan untuk oarang lain tetapi diri sendiri...
alamak!!! bukan saya tidak setuju...
tetapi saye merasakan bahawa lelaki lebih layak untuk menjadi ketua..;
(pada andaian saye sahaja)
maka saye menerimanya....


pada malam kedua, bermula kisah mengapa saye mulai tidak menyukai ketua tadi....
dia telah memarahi ketua kumpulan kecil kami...(k_ _ _ l)
hanya kerana ketua saye tidak print out email beliau untuk digunakan kepada ahli kumpulan,
beliau dengan suara yang kuat memarahi ketua saye...
"kalau jadi ketua tu..bertanggungjawablah..."
pada fikiran saye, mengapa harus menguatkan suara seolah2 kesalahan ketua saya sangat besar....
lagi pula, ketua saya telah meminta maaf kerana kesalahannya itu...
dan yang penting ketua saye tadi adalah lelaki....
mengecewakan sekali adab mem besar saye tu....
padahal di tangannya sudah ade kertas tersebut yang telah beliau fotokopi.....


Mem Besar tadi terus mengumumkan..
"kepda semua ketua, tolong print kan email yang telah saye kirim....bertanggungjawablah kalau dah jadi ketua."
oh My God!!! mem besar telah sound sahabat saye tadi.....
saye tidak kisah kalau beliau nak cakap ape...(memang kerana salah sahabat saye..)
tapi sedarkah dia bahawa beliau menjadi ketua bukan kerana dilantik orang lain????
tetapi mencalonkan dirinya....kenapa perlu menjadi seolah2 sombong begitu!!
seolah2 beliau hebat, bagus, cekap dan sebagainya...(blah la!!!!)


kepada yang lain, saye harap anda tidak jadi begini.....
hormat privacy dan perasaan orang dulu baru cakap...
mungkin saye juga tidak akan menghormati beliau walaupon saye
junior....


p/s:sebaik2 ketua adalah lelaki...
patutlah islam selalu mengutamakan lelaki dalam menjadi ketua..

Wednesday, December 30, 2009

kopi dan pisang...




tak tahu kenapa tiba2 nak tukar jadi kopi dan pisang...
macam sedap jek kan...
kisah tersebut sebenarnya mempunyai asal usul yang akan saye beritahu kalian sebentar lagi....
tapi sebelum itu, saya ingin mengatakan bahawa kopi itu merelakskan kepada
sesiapa yang pandai menikmatinya...
pisang itu pula berkhasiat...
tahukah kalian bahawa pisang adalah sejenis buah yang sangat baik untuk pencernaan...
khasiatnya pula sama dengan sepinggan nasi....
jadi pisang adalah makanan terbaik untuk mereka yang sedang berdiet...

nampaknya saye telah terlajak jauh.. jadi, kembali kepada janji saya....

pada malam kelmarin, pada malam selasa,
saye telah menghadiri kelas asas keusahawanan di fakulti ekonomi...
sebenarnya hanya saye dan beberapa rakan lain sahaja yang join kelas tersebut
merupakan junior....
yang lain adalah senior kami....

kisah bermula apabila dr.para, pensyarah kami mengarahkan untuk membuat kumpulan
dan membincangkan mengenai apa yang bakal kami jual nanti....
kemudian kami diminta membentangkan kepada semua apa yang telah disetujui...

satu kumpulan iaitu senior kami telah memilih untuk menjual pisang dan juga kopi.....
hehehe... kata mereka kopi itu merelakskan...
kami tergelak... kerana membayangkan dalam keadaan pelajar yang kelam kabut untuk
kekelas, bolehkah pelajar menikmatinya?????

sebenaerya saye bukanlah baik sangat...
saya ingin mengutuk shaja...(terus terang saya tidak suka mereka...)
untuk menunjukkan yang saya ingin meng'hanjing mereka... saya telah pun menukar
tajuk blog sya ini....



kisah mengapa saye tidak mnyukai mereka akan saya beritahu kemudian.... salam....

Monday, December 28, 2009

my new sem...

fizik adalah perkara yang pertama aku jumpa awal2 sem...
hahaha... mula2 semangat giler..
almaklumla da lame bebenor aku tinggal suma ni...
rindu giler aku nak bergelaktawa dengan kawan2 aku...
punyala syok aku dengar dr tu bagi penerangan kan..
aku dikejutkan oleh satu announcement yang mengatakan..
"kalau sape2 yang beli buku fizik ni, saya akan  bagi markah bonus"
hahahaha,,, ape punye dr la kan... budak2 ni plak kan mengeluh...
yela...bapak mahal buku tuh... sape nak melayan kan...
aku???? tengok bajetla... da ptptn da tinggal rm1225...
nasib baik aku beringat mase sem1.... simpan duit atas nasihat kakak aku...

bahasa inggeris.. ok kot.... instructor pon ok sangat..
masuk kelas mgm...
bergaduh plak an nak cari ahli kumpulan...
aku tak kisah as long as dorang berkerjasama dengan aku...
sape xnak untung maaa....
sape2 ade cadangan nak bagi kat aku untuk berjualan.... bagi tahu aku erk....

Saturday, December 26, 2009

air mataku...

betul kate orang...
bila kita dekat, macam2 hal...
gaduh,marah, benci!!!!
tapi kenapa bila jauh kita sayang sangat kat mereka....
sayang sangat sampai menitis air mata tatkala mengingati mereka....
mreka adik2ku yang snagt nakal...
kali pertama aku merindui kenakalan mereka...=(
rindu untuk memarahi mereka...
rindu untuk membenci mereka..rindu untuk jerit pekik pada mereka bila mereka ambil hp aku bila aku tinggalkan hp tu....
baru aku terasa rindu untuk diperintah ayahku...
rindu untuk disuruh melakukan kerja mase aku penat dan malas...
rindu untuk disuruh sediakan ubat atas meja setiap pagi...
Tuhan... kenapa begini....
kenapa aku menilai sebegini bila berjauhan...
masih adakah kesempatan aku untu mereka...=(



miss you all....

Wednesday, December 16, 2009

cerita seorang aku....

hmm sekejap jek rasenye cuti...
sekarang da nak balik.. ikutkan azam aku, aku nak jadi yang lebih baik untuk sume orang... yang paling penting aku nak perbaiki result aku yang hampeh... wish me luck ya!!!!

aku dilema.. nak balik...
tapi aku mesti terfikirkan mak aku yang bertungkus lumus kat umah... ntah la...
ade ad2k2 macam tak boleh  nak harapkan pape...
ade aku dengar, ramai betulo kate yang kalau aku balik,
mak aku boleh rileks cket..
and now...
i noe what its mean...
aku rase kalau tak ade aku,
mak aku mesti sangat penat...
dan mase balik ni, aku ade kemas banyak sudutkat umah aku...
rase macam lapang jek... hehehe
dapat la nak menghappykan diri mak aku walau x byak..
hope aku bole la nak meringankan beban mak aku yang kat umah...

mane nak jage aapak aku yang sakit, nak jage kedai... huh!!
aku pon x mampu nak buat..
aku banyak mengeluh jek...
macam mane la aku yang muda ni x sekuat die..
sumpah!! i'm proud of her....
tahnks mum....

Friday, December 4, 2009