Thursday, June 1, 2017

Keberkatan Berkerja

Masuk minggu ni dah dua bulan Dzul sakit.
Sakit yang buat dia tak boleh berjalan secara normal.
Actually dia dah pernah slip disc sebelum ni cuma kalini betul2 affected cara berjalan dan rutin harian dia.
Mula-mula dia buat rawatan tabib cina. Pakai siku dan tekan-tekan sikit. Ok sikit la but still tak kuat. Jalan pon masih pakai tongkat.

Dua minggu lepas tu dia try pergi kerja sebab dia rasa dah kuat. But end up lunch hour dia balik dan collapse mcm mula-mula kena dulu. Aku bebel jugak sebab bukan tak halang dia kerja tapi dia insist jugak. Membebel jugak lah mulut aku ni. Haha

Then bila dah teruk semula, dia minta admit dekat Hospital Colombia Asia untuk buat rawatan MRI dan juga phisio. Masa ni lah tahu yang bukan satu tapi tiga disc dia slipped. Tapi bila dah start buat phisio barulah dia ok sikit. Cuma masih bertongkat. 

So lepas 5minggu dia mc dan cuti hospital, dia cuba kerja. Mmg aku membebel sebab takut jadi balik. Dia kerja dan tanya bos dan Hr company untuk kerja dari rumah. Syukur diluluskan. Dan bos dia ada jugak lah cadangkan untuk dia buat rawatan chrio apa tah. Haha aku lupa. Dekat Johor ni satu je. Rawatan tu dr UK. Omaigod mahal gila kot. Sekali rawatan RM 120 dan tak boleh claim company okkay! Tapi takpelah. Allah tengah duga sakit dan duit bukan masalah besar nak dibanding dengan kesihatan. Syukur rawatan ni memang bagi kesan dalam masa yg singkat. Dua kali buat dia dah tak bertongkat. Kena rajin letak ais dan bersenam. 😁

Aku teruskan rutin aku macam biasa walau agak penat nak uruskan semua sorang2. Dan Dzul kerja dari rumah. mcm biasa. 9pagi-7 petang dia duduk depan laptop. CUma 1-2 rehat baring senam-senam then mandi baru kerja semula. Kat sini aku memang nak puji dia lah. Aku try jugak ajak pergi mmana kan. dah dia ada kat rumah. Ajak pergi kedai ke apa tapi tak ditolak mentah-mentah. Abang kerja ni. Haha. Syukur, suami aku ni memang jenis bab nafkah dia jaga betul-betul. Tapi yang kelakarnya pukul 8.50pagi dia dok salam-salam aku mcm selalu. Nak kerja katanya. Balik pon sama. Tengahari yang tak tahan dia boleh kol aku tanya, Sayang masak apa tu? Padahal aku ada depan mata dia pung pang masak dan layan Adam. hihi. Nak lempang suami je rasa. Hahaha.

Semoga Dzul cepat baik. Aku nak dia sihat dan layan Adam amcam dulu je. Kesian Adam. Dulu memula Dzul lalu dia dok mintak ak dukung tapi Dzul tak boleh angkat. Sekarang dengan Dzul dia buat bodoh je. Dengan aku je dia angkat tangan. hehe.

Thursday, May 25, 2017

Selamat Berpuasa Semua!

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.

Hai!

Pagi tadi on the way pergi kerja aku ada dengan Sinar.fm
Sepahtu Sinar ada soalan pasal ape moment bulan puasa yang tak boleh dilupakan.
Actually, puasa aku dah tak sama macam dulu.
Selain dah bergelar seorang mama dan isteri, aku rindu suasana bersahur dan berbuka bersama-sama dengan keluarga dan adik beradik especially masa arwah abah ada.

Dulu arwah abah meniaga, sebelum pergi ambik barang meniaga dekat kota tinggi awal pagi dalam puku 4 pagi mcm tu, dia kejut kiteorang sahur. mmg awal dulu kalau bersahur. 3.30 pagi. gigih sangat. selagi tak bangun abah akan kejut sambil membebel. Abah tu kalau kejut selepas dia sahur sebab dia taknak kejut awal sangat dlm pukul 3. Lepas sahur abah akan solat isyak sebab tidur awal setiap hari sebelum ke Kota Tinggi.

Paling best bila berbuka. Setiap kali berbuka puasa hari pertama, menu wajib ada ialah kue teow goreng kerang. Gigih sangat aku dengan akak aku kopek kerang lepas direbus. Telan air liur je tengok. HAHA. Kalau tak puasa selalunya, 1k kerang adalah 20 biji masuk perut. Mak aku selalu bising. hihi.

Sekarang semua suasana tu berbeza. cukup berbeza.
Kalau dulu aku dikejut,
Sekarang aku yang kejutkan orang.
Kalau dulu tinggal makan masa berbuka dan bersahur,
Sekarang 100% aku yang buat sendiri untuk keluarga.
Kalau dulu bersalam dengan mak abah
Sekarang bersalam dengan mak dan suami. hehe
Kalau dulu Abah ada,
Sekarang dah 4 tahun abah tinggalkan aku

Aku rindu abah sebenarnya. Aku teramat rindu.
Alfatihah abah.
9/11/1951 sehingga 23/4/2013

Selamat berpuasa semua.

Tuesday, May 23, 2017

17 Oktober 2016

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.

Hai Adam dan papa! hehe
kalini post nak kenang balik masa nak bersalinkan Adam dulu.
Saje mama letak kat sini. Mana tahu one day Adam or papa nak baca kan. hehe

Actually aku dah start cuti masa 1 Oktober lagi sebab majlis sambut menantu atok dan nanie
masatu pangah dan mangah baru kawen. Masatu aku dah berehat-rehat sebab aku dah tak larat nak kerja. ambil cuti awal dua minggu
Tahulah kerja syif macam mana kan.
Gagah sungguh semua dok cakap janganlah Adam keluar masa tu jugak.
Mahu kecoh nanti dengan aku nak bersalin, dengan orang nak bersanding.
ahahaha tak dapat nak bayangkan.

Setel part tu, semua orang nak teka bilaaaa aku nak bersalin. Then fil aku cakap nak sambut birthday nanie pulak. 14/10/2016 tapi atok iaitu bapak mertua aku dah cakap nak belanja mil makan kat hotel. siap cakap, "Mar jangan bersalin dulu, tunggu lepas ayah belanja makan". hahaha so aku pon gosok lah perut. baby jangan keluar lagi tau. bagi mama makan sedap-sedap dulu. tapi masa makan hotel tu dah 15/10/2016.

Lepas makan-makan kat hotel tu seronok la kan. makan dah sedap. Masa tu makan lunch. Balik rumah lebih kurang pukul 2,30 petang. Peurt dah kenyang, hati dah senang, dalam kereta pon dah cakap, OK baby, now you can out and deliver with happy. kahkah. Sebelum tu craving nak makan pisang goreng cheese yang dekat The KUah Cheese kat BBU tu. memang beronok-ronok lah semua dah lepas hajat. So sambung balik. Lepas solat zohor tu aku memang standby nak landing. mengantuk sangat dah mata ni. Cun nak baring je aku rasa mcm ada benda berkeletuk dlm perut.

"Eh, Apa pulak ni?"

Rileks lagi sbb tak rasa apa-apa. Dzul datang nak baring sebelah. Jadi aku kena berganjak sikit ketepi. Masa nilah aku rasa ada cecair keluar kat bawah tu. Eh apa pulak basah ni. Bergegas pergi bilik air. Rupanya dah turun tanda. yang kelakarnya, aku kelam kabut sorang2 dalam toilet tu. hmmm rileks. rileks. siap panggil Dzul,

"Abang, cuba tengok ni. Darahkan? *sambil hulur kat Dzul panty aku.
"Haah. Eh sayang nak bersalin dah ke? JOm pergi hospital."

Ceh Dzul lagi kelam kabut dari aku. HEHE. aku cakap aku taknak pergi lagi,. sbab takde rasa sakit lagi. tapi Dzul insist jugak. Dia cakap bahaya. Ni anak pertama kita tak tahu nak handle macam mana. So ikutkan jugak lah. Dzul cakap kat fil & mil aku, yang aku dah nak bersalin. Masani aku rileks siap mandi semua. Aku ketawa sebab betul2 apa ank nak semua dah dapat, masa nilah baby nak keluar. ahahaha. So aku siap2, salam mak ayah aku mintak maaf semua.

3.30 dah kat hospital. Still taknak turun kereta lagi sebab tak rasa sakit.
Siap makan roti jagung dan nescafe dalam tin tu dulu.

Daftar masuk dan nurse cek. Bukaan baru 3cm puan. Masuk wad dululah. Anak pertama biasa satu jam satu 1cm. 4cm kita boleh tolak masuk LR kata nurse. So aku rileks2 dulu. sakit takde. cuma dah start rasa contraction. Nurse bagitahu kalau sakit dah kerap bagitahu dia. aku fikir mcm mana nak tahu kerap ke tak eh. Oh,download jelah contraction tracker. Malam tu aku tidur tak nyenyak. punyalah gementar. Dah rasa sakit tapi masih mild. Mak aku kat kampung takyah cakaplah. kejap2 call. dia mintak maaf sebab takde kat sini (Kulai) nak teman. Meleleh air mata aku masatu. Yelah, ko antara hidup dan mati je kan.

16/10/2017 tu masih takde perubahan. Nurse seluk pun masuk 3cm lagi. Aku dah gelisah. semua orang pon dah start tanya dah ke belum. haha geram betul aku. Dia ingat bersalin cmm kentut ke. hahaha. Mak ayah mertua aku jangan ckp la. Nak pergi kerja singgah, tengah rehat singgah (maklumlah hospital belakang sekolah), balik kerja singgah hantar makanan. I love you mak ayah! memang terbaik. hehe

Petang tu FIL datang, tanya keadaan. Belum lagi yah. Baby tak nak keluar lagi.Ayah tanya

"Mar ada botol dengan air masak?"

Aku hulurkan.,Ayah ada baca ayat alquran pada air tu. Ayah cakap insyaAllah malam ni bersalin lah.hehe Aku terharu sangat. Tiba-tiba aku rindu arwah ayah aku. FIL balik, datang pulak akak aku si gila tu. haha riuh sekejap kakna datang. itulah teman aku nak bergalak. Dia duk sibuk cakap, kejap lagi ko gelak-gelak mesti pecah air ketuban ko, anak ko nak jumpa maklng dia yang cantik ni. *mata keatas. Akak aku tu bab perasan memang takleh lawan. haha. 6.30 petang akak aku keluar je sekali lagi aku rasa meletup. masa tu aku baring. Rasa tak selesa rupanya air ketuban pecah, Tapi memang lah air ketuban ni ko tak boleh tahan-tahan. laju je basah habis katil dan cadar.

Kebetulan sangat Dzul ada lagi. Dia panggil nurse dan aku kena tolak masuk bilik untuk cek sekali lagi. 4cm. Nurse mintak masuk labour room. Aku punya berdebar masyaAllah nak pecah jantung. Saat-saat antara hidup dan mati dah makin dekat. Tapi sempat aku mintak kebenaran nurse untuk mandi dulu. aku cakap aku nak segar-segar dulu. cun 7malam aku masuk LR. masa ni Dzul ada teman sekali. Siap cerita-cerita nanti anak kita mcm ni mcm tu. sebab aku takut. hehe.

Pukul 10malam nurse datang cek, aku dah sakit 5min sekali. baru 6cm. Lamanya. aku doa cepat-cepatlah selesai semua. Baby, mama tak sabar nak jumpa awak!! Pukul 11 nurse datang sekali lagi cek. Masa ni contraction dah 3minit sekali. aku cakap nurse aku sakit. Masih lagi 6cm. Lepas pukul 11 tulah aku rasa contraction yang hebat. sakitnya Allahuakbar, tak tertahan-tahan! Dzul still suap kurma dan bagi minum air. Aku cuba tahan dengan baca doa nabi Nuh tu. Tapi memang betul2 sakit. Aku teringat yang nurse dan mak cakap aku kembar darah dan kembar darah memang sakit sangat-sangat. Lupa nak cakap lepas keluar tanda tu memang darah tak berhenti keluar. Makin lama aku makin tak tahan. Dah rasa nak meneran sesangat tapi nurse ckp belum lagi. aku paksa dia cek tapi dia kata tadikan baru cek. baru 6cm. Lambat lagi. Pukul 12 aku cakap aku tak tahan sangat ni. Tapi nurse tu mcm malas nak layan. Tapi aku paksa jugak,. Aku yang nak bersalin kot!

Nurse pon standby nak cek aku. sebab aku paksa. Baru dia suruh aku angkat kaki, dia cakap "Patut lah, kepala baby dah nampak.!" See, takkan aku nak menipu. aku yang rasa kot. aku ingat lagi aku sempat kerling jam. 12.15malam. dah masuk 17/10/2016. Nurse prepare peelatan semua. Doktor pon dah ada. Start 12.20 Dr suruh aku teran. Macam mana nak teran pon aku tak tahu sebab tak sempat pergi kelas prenatal tu. haha! Aku teran bila sakit sebab itu yang aku ingat. Teran masa sakit. Dengar jugak nurse kata nak gunting tapi seriously, sakit yang hebat tu lagi power. setakat gunting aku tak rasa. haha! 4-6kali teran meluncur laju baby aku keluar. jam 12.31pagi. Keluarlah insan yang aku tunggu.

Adam Dzarif bin Mohamad Dzulfadzli.

Nama Dzarif tu aku yang pilih dengan Dzul. Saje tambah D sebab nak samakan dengan Dzul. hehe
Adam pulak, masa dapat tahu aku mengandung baby lelaki, MIL alu dah start panggil Adam, Adam. So kami decide panggil Adam jugaklah. sedap jugak nama tu. hehe.

Siap jahit semua pukul 3.30 pagi. memang lama gila aku kena jahit. Menagis-nangis sebab bius dah habis. Nurse cakap luka aku teruk jugak. TETAPI, aku bersyukur sangat semua selamat, berpantang pon taklah susah sangat nak jaga luka. Adam pon bukan jenis melalak cuma dia suka berjaga malam je. haha.

So, setakat ni je;ah mama tulis kat sini. Kalau Adam or papa nak tanya mama, roger eh. hahaha. Love you both!

Monday, August 29, 2016

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.

ada sedikit terasa dalam hati ni.
tapi keep strong.

Tuesday, August 9, 2016

The Precious One

story-mory by mariatul yang kepoh dan bijak.

17/1/2016.

Pagi tu macam biasa. Nak cuba ke taknak. Dah lewat dua hari.

Ah lantaklah. Sebab last time lewat sampai 12 hari. Kecewa tak hilang lagi.

Buat je la. Bangun subuh tu aku pon cek la. Tapi hati tak kuat, pergi solat dulu. Nanti bari tengok. Kelakar gila masa tu. Dengan mamai. :D

Eh, macam ada dua line. Tapi pudar. Lepas tu panggil abang sebab nak confirmkan.

Tak ada lah sayang.

Yeke. macam ada tapi pudarrrr sangat.

Haah. Ada tapi tak nampak.

Ok lah. nak buat macam mana. Snap lepas tu gelapkan sebab rasa mcm ada. haha


Tak Puas hati. Petang tu cuba lagi tapi sorang2. >.<


So i decided to ask abang belikan jugak pregnancy test yang lagi besar.

Biar jelas nyata. Ahaha

TADAAAA!


Tak puas hati lagi siap beli yang clearBlue. Buruk perangai selagi tak puas hati masa tu :P


see.. berapa banyak UPT dok beli sampailah beli yang clearblue sbb yakin. haha. hopefully, awak stay strong sayang :)

cukup awak 10 minggu barulah boleh scan sebab masa 6 minggu maluuu sangat. tak nampak apa-apa sampai rasa down dan sedih. haha



i am really glad and thanks to Allah for having you sayang.

And for husband, thank you for keep patience when i am sad, when people keep asking

"kau bila nak ada anak?"



p/s sambung entry baru nantilah